Er du fagarbeider og ønsker å jobbe med opplæring i skole eller arbeidsliv? Da kan yrkesfaglærerutdanningen være noe for deg.
-
Studiestart
Informasjon om program, timeplaner, pensum, fadderuker og mye mer finner du på
- studiestartsiden for yrkesfaglærerutdanning (student.oslomet.no)
- studiestartsiden for yrkesfaglærerutdanning, nettbasert (student.oslomet.no)
NB! Vær obs på at timeplanen ikke nødvendigvis stemmer overens med din personlig tilpassede timeplan etter at du har akseptert tilbudet fra oss og registrert deg som student.
For å få personlig tilpasset timeplan må du logge deg inn på "Min side" (student.oslomet.no) etter at du har mottatt brukernavn og pinkode i august.
-
Studieretninger
Studiet tilbys i ni studieretninger. Inndelingen følger de yrkesfaglige utdanningsprogrammene i videregående opplæring
Det tas ikke opp studenter til studieretningen "salg, service og reiseliv" høsten 2023.
-
Bygg- og anleggsteknikk
Som fremtidig yrkesfaglærer i bygg- og anleggsteknikk skal du jobbe med elever og lærlinger som både skal bygge nytt og ta vare på eksisterende bygningsmasse og infrastruktur.
Du skal ha kompetanse i bruk av menneskelige og materielle ressurser, og ha kunnskap om krav til produkter, arbeidets utførelse, og oppbyggingen av konstruksjoner og anlegg.
Yrkesfaglærerutdanningen i bygg- og anleggsteknikk skal bidra til at du kan legge til rette for elever og lærlingers utvikling av kompetanse i å planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere kvaliteten på eget arbeid.
HMS er en sentral del av arbeidsutførelsen. Som yrkesfaglærer skal du også videreføre kunnskap om bygg og anleggsbransjenes historie, og utvikling av kulturarven som ligger i de ulike yrkene.
Læringsarbeid om identitet som verdsetter de etiske grunnprinsippene for bransjen er også sentralt i utdanningen.
Som student får du også utvikle kompetanse i kommunikasjon, samarbeid og teknologi.
Teknologibruken i bygg- og anleggsteknikk er knyttet til digitale programmer og verktøy for å planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeidsprosesser, og for å beregne, tegne og kvalitetssikre eget arbeid.
-
Elektro og datateknologi
Utdanningen tar utgangspunkt i din egen yrkesfaglige kompetanse, for så å videreutvikle den til relevant elektrokompetanse som yrkesfaglærer.
Denne kompetansen skal gi grunnlag for å kunne begrunne og utvikle forståelse for dagens og morgendagens systemløsninger i yrkesfagene innen elektro.
Det vil legges vekt på el.-sikkerhet og kommunikasjonssikkerhet i tråd med reguleringer fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Andre lovreguleringer og sertifiseringer innenfor flyfag og skip, fiskefartøy og andre flyttbare innretninger skal være i tråd med internasjonale konvensjoner.
Studiet legger opp til å utvikle bredde- og dybdekompetanse gjennom enkle, sammensatte og avanserte el-systemer.
I forbindelse med det grønne skiftet og den teknologiske utviklingen, er blant annet digitalisering og robotisering sentrale elementer i yrkeskunnskapen når vi utdanner yrkesfaglærere i elektro i spenningsfeltet mellom moden og ny teknologi.
-
Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
Som student får du utvikle dine håndverksferdigheter og øve på kritisk tenkning ved å gå i dybden av eget yrkesfag, utover fag- og svennebrevnivå. Yrkene som inngår i det yrkesfaglige utdanningsprogrammet i videregående opplæring er
- frisør
- blomsterdekoratør
- interiørkonsulent
- profileringsdesign
- utstillingsdesign/ eksponeringsdesign
- maskør- og parykkmaker
Studiet gir innsikt i felleselementer og særtrekk disse yrkene imellom.
Yrkene i utdanningsprogrammet er innovative, problemløsende og endrer seg i takt med samfunnet. Opplæringen har derfor fokus på bærekraftig produksjon som er nytenkende og fremtidsrettet.
Kjernen i yrkesutøvelsen i fagene er produktutvikling, nytenking og skaperevne gjennom hele prosessen fra idé til ferdig produkt, med utgangspunkt i kundens ønsker.
Det praktiske arbeidet i faget bidrar til utvikling av kreativitet, skaperglede, kritisk tenking og estetisk sans.
Kunnskap om ny teknologi, visuell kommunikasjon, moter, trender, stilhistorie og ulike kulturer er sentralt for å jobbe framtidsrettet og utforskende.
I studiet får du bruke materialer og utstyr fra yrker som inngår i utdanningen i videregående opplæring.
På den måten får du opparbeide deg erfaring og kunnskaper for å tilpasse opplæringen til elevenes individuelle yrkesvalg, i tillegg til bransjenes – og samfunnets kompetansebehov.
-
Helse- og oppvekstfag
Læreryrket i helse- og oppvekstfag er mangfoldig og krevende, interessant og engasjerende.
Det er et viktig yrke med stor betydning for enkeltmennesket og samfunnet som helhet. Lærerrollen forutsetter derfor solid kompetanse på flere områder.
Utdanningen er profesjonsrettet, relevant og praksisnær og legger særlig vekt på relasjonskompetanse, slik at du får opparbeidet et godt grunnlag for utøvelse av yrkesfaglærerrollen.
Danning er et sentralt anliggende og blir løpende integrert i utdanningen. Undervisningen skal gi deg kompetanse i å ta i bruk forskningsbasert kunnskap i din profesjonsutvikling, og bidra til kritisk tenkning.
Du settes i stand til å arbeide med endrings- og utviklingsarbeid i egen organisasjon, på ungdomstrinnet og i videregående opplæring.
-
Håndverk, design og produktutvikling
Du vil få mulighet til å utvikle dine håndverksferdigheter og din evne til kritisk tenkning ved å gå i dybden av eget yrkesfag, utover fag- og svennebrevnivå.
Du skal i løpet av studiet få innsikt i det som er felles for yrkene som inngår i utdanningsprogrammet, men også få oversikt over de forskjellige yrkenes særpreg.
Yrkene i utdanningsprogrammet er innovative, problemløsende og endrer seg i takt med samfunnet.
Du får mulighet til å utvikle kompetanse i bærekraftig produksjon som er nytenkende og fremtidsrettet. Studiet skal også bidra til din kreative utvikling og din kjennskap til bruk av relevant teknologi.
I studiet brukes materialer og utstyr fra yrker som inngår i utdanningsprogrammet i videregående opplæring.
Fellesundervisningen vil legge vekt på følgende tre materialgrupper; tekstil, tre og metall. Andre materialer vil kunne tilpasses individuelt etter behov.
-
Informasjonsteknologi og medieproduksjon
Som fremtidige yrkesfaglærere i IKT og medieproduksjon (IM) skal du jobbe med elever og lærlinger som skal utvikle sammensatt kompetanse innen teknologi, kommunikasjon og design.
Du skal legge til rette for utfoldelse av skaperglede, engasjement og kreativitet. Du skal også bidra til at elevene utvikler kritisk tenkning og etisk bevissthet knyttet til teknologi og medier og hvordan disse er med på å påvirke samfunnet.
I løpet av studiet får du innsikt i alle yrkene som inngår i utdanningsprogrammet.
Du vil tilegne deg kompetanse om fagenes kjerneelementer, tverrfaglige temaer, grunnleggende ferdigheter og kompetansemål for hvert enkelt fag.
Du vil utvikle yrkesfaglig kompetanse utover eget fag- og svennebrevnivå. Praktisk erfaringsbakgrunn fra ditt eget yrke og svennebrev/fagbrevområde danner utgangspunkt for kompetanseutviklingen din.
Du får utvikle kompetanse i kommunikasjon, samarbeid og teknologi. Bruk av digitale verktøy vil være en sentral del av din kompetanse som yrkesfaglærer.
-
Restaurant- og matfag
Yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag er profesjonsrettet, relevant og praksisnær.
Det legges særlig vekt på helhetlig lærerkompetanse slik at du opparbeider et godt grunnlag for utøvelse av lærerrollen.
Både bredde- og dybdekompetanse er nødvendig for at du skal kunne tilrettelegge opplæringsaktiviteter tilpasset de forskjellige fagenes egenart.
Du lærer også å tilpasse undervisningen for ulike elever, kontekster og formål. Du får kompetanse i å ta i bruk forskningsbasert kunnskap og bidra til kritisk tenkning, profesjonsutvikling og endrings- og utviklingsarbeid i egen organisasjon.
Viktige elementer i studiet er håndverksferdigheter, bærekraftig produksjon, arbeidsliv og yrkesidentitet og kvalitet og trygg mat i restaurant- og matfagene. Aktuelle yrker i restaurant- og matfag er
- baker
- ernæringskokk
- fagarbeider
- industriell matproduksjon
- fagarbeider sjømatproduksjon
- ferskvarehandler
- kjøttskjærer
- kokk
- konditor
- pølsemaker
- servitør og slakter
Studiet gir innsikt i felleselementer og særtrekk disse yrkene imellom.
-
Salg, service og reiseliv
Det tas ikke opp studenter til denne studieretningen høsten 2023.
I løpet av studiet får du innsikt i alle yrkene som inngår i utdanningsprogrammet salg, service og reiseliv i videregående skole.
Du vil tilegne deg kompetanse om fagenes kjerneelementer, tverrfaglige temaer, grunnleggende ferdigheter i tillegg til kompetansemål for hvert enkelt fag.
Du får også mulighet til å utvikle din yrkesfaglig kompetanse utover eget fagbrevnivå. Det innebærer blant annet å tilegne deg ny kunnskap, utvikle ferdigheter, og kunne se ditt eget yrke i en bærekraftig sammenheng.
Som student vil du opparbeide deg kunnskaper om relasjonen mellom næringsliv, brukere, digitalisering og entreprenørskap, sett fra et bærekraftig perspektiv.
Studiet legger også vekt på selvstendig planlegging, gjennomføring, kritisk tenking og evaluering. I tillegg får du utvikle etisk bevissthet knyttet til kildekritikk og evne til å navigere i store mengder informasjon.
-
Teknologi- og industrifag
Som fremtidig yrkesfaglærer i teknologi- og industrifag vil du jobbe med elever og lærlinger som både skal utvikle nytt, ta vare på og drifte avanserte maskiner, kjøretøy, fartøy og installasjoner og anlegg der de måtte finnes.
Yrkesfaglærere i teknologi- og industrifag skal ha kompetanse om bruken av menneskelige og materielle ressurser, ha kunnskaper om kravene til produkter, prosesser og arbeidets utførelse.
Utdanningen skal bidra til at du skal kunne legge til rette for elever og lærlingers utvikling av kompetanse med å planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere kvaliteten på eget arbeid.
Sentralt i yrkesfaglærerutdanningen er HMS i arbeidsutførelsen og miljø- og klimaendringer som påvirker de aktuelle bransjene.
Du vil lære å videreføre kunnskap om teknikk og industriell produksjonbransjens historie, og utvikling som en av hjørnestenene i velferdssamfunnet.
Du vil utvikle kompetanse i kommunikasjon, samarbeid og teknologi.
En viktig del av teknologibruken i teknologi- og industrifag er digitale programmer og verktøy til å planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeidsprosesser, feilsøke og stille diagnoser, modellere i 3D og legge verktøybaner, simulere avanserte produksjonsprosesser samt kvalitetssikre eget arbeid i tråd med nasjonal og internasjonale standarder.
Dette gjør at digitalt arbeid blir en sentral del av arbeidskravene.
-
-
Opptakskrav og poeng
For å søke på dette programmet må du ha
- generell studiekompetanse (samordnaopptak.no) eller oppfylle kravene til realkompetanse
- fag-/svennebrev eller annen bestått 3-årig yrkesutdanning i skole fra videregående opplæring
- autorisasjon hvis det er et krav for å praktisere yrket
- minst to års relevant yrkespraksis etter endt utdanning
Det kan være konkurranse om plassene. Ved forrige opptak var poenggrensene for
- bygg og anleggsteknikk, nettbasert: 46,1
- helse- og oppvekstfag: 41
- teknologi- og industrifag: 52,6
- og i de andre studieretningene kom alle kvalifiserte søkere inn
-
Slik søker du
Du søker på Samordna opptak med studiekoden til din studieretning.
- 15. april: ordinær søknadsfrist
- 1. mars: frist for enkelte søkere
-
Studiekoder
- Bygg- og anleggsteknikk, samlingsbasert Kjeller: 215 109
- Bygg- og anleggsteknikk, nettbasert: 215 953
- Håndverk, design og produktutvikling: 215 126
- Elektro og datateknologi, samlingsbasert Kjeller: 215 127
- Elektro og datateknologi, nettbasert: 215 954
- Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign: 215 535
- Helse- og oppvekstfag: 215 123
- Informasjonsteknologi og medieproduksjon, nettbasert: 215 533
- Restaurant- og matfag: 215 124
- Salg, service og reiseliv, samlingsbasert Kjeller: 215 105 - ikke opptak i 2023
- Salg, service og reiseliv, nettbasert: 215 957 - ikke opptak i 2023
- Teknologi og industrifag, samlingsbasert Kjeller: 215 129
- Teknologi og industrifag, nettbasert: 215 958
-
Hva lærer du?
På bachelorutdanningen for yrkesfaglærer lærer du hvordan du kan videreformidle din kunnskap og erfaring fra eget fag til nye generasjoner fagarbeidere.
I løpet av studiet lærer du hvordan du skal gå fra å være fagarbeider til å bli lærer.
Læreryrket er mangfoldig og krevende, interessant og engasjerende. Det er et yrke som har stor betydning for enkeltmennesket og samfunnet som helhet.
For å kunne jobbe som lærer er det en forutsetning at du har solid kompetanse på flere områder. Studiet gir bred kunnskap om ulike yrker i eget utdanningsprogram i videregående opplæring, i tillegg til pedagogikk og yrkesdidaktikk.
Du lærer hvordan du skal lede elevene og hvordan du kan skape best mulig læringsmiljø i klasserommet eller på en arbeidsplass.
På bachelorstudiet for yrkesfaglærere får du hevet din egen fagkompetanse og du får kompetanse til å møte fremtidens behov i skole-, arbeids- og samfunnsliv.
-
Studiets oppbygging
-
Heltid med samlinger på campus
Valgfritt emne Løper over flere semestre1. studieår
Studieretning: Salg, service og reiseliv
1. semester
Studieretning: Bygg- og anleggsteknikk
1. semester
Studieretning: Elektro og datateknologi
1. semester
Studieretning: Teknologi- og industrifag
1. semester
Studieretning: Informasjonsteknologi og medieproduksjon
1. semester
Studieretning: Helse- og oppvekstfag
1. semester
Studieretning: Restaurant- og matfag
1. semester
Studieretning: Håndverk, design og produktutvikling
1. semester
Studieretning: Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
1. semester
2. studieår
Studieretning: Salg, service og reiseliv
4. semester
Studieretning: Bygg- og anleggsteknikk
4. semester
Studieretning: Elektro og datateknologi
4. semester
Studieretning: Teknologi- og industrifag
4. semester
Studieretning: Informasjonsteknologi og medieproduksjon
4. semester
Studieretning: Helse- og oppvekstfag
4. semester
Studieretning: Restaurant- og matfag
4. semester
Studieretning: Håndverk, design og produktutvikling
4. semester
Studieretning: Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
4. semester
3. studieår
Studieretning: Salg, service og reiseliv
Studieretning: Bygg- og anleggsteknikk
Studieretning: Elektro og datateknologi
Studieretning: Teknologi- og industrifag
Studieretning: Informasjonsteknologi og medieproduksjon
Studieretning: Helse- og oppvekstfag
Studieretning: Restaurant- og matfag
Studieretning: Håndverk, design og produktutvikling
Studieretning: Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
-
Heltid med samlinger på nett
Valgfritt emne Løper over flere semestre1. studieår
Studieretning: Salg, service og reiseliv
1. semester
Studieretning: Bygg- og anleggsteknikk
1. semester
Studieretning: Elektro og datateknologi
1. semester
Studieretning: Teknologi- og industrifag
1. semester
Studieretning: Informasjonsteknologi og medieproduksjon
1. semester
2. studieår
Studieretning: Salg, service og reiseliv
4. semester
Studieretning: Bygg- og anleggsteknikk
4. semester
Studieretning: Elektro og datateknologi
4. semester
Studieretning: Teknologi- og industrifag
4. semester
Studieretning: Informasjonsteknologi og medieproduksjon
4. semester
3. studieår
Studieretning: Salg, service og reiseliv
Studieretning: Bygg- og anleggsteknikk
Studieretning: Elektro og datateknologi
Studieretning: Teknologi- og industrifag
Studieretning: Informasjonsteknologi og medieproduksjon
-
-
Hvordan foregår undervisningen?
Alle studieretningene tilbys samlingsbasert. Da er studiet organisert med fysiske samlinger på studiested Kjeller.
Avhengig av studieretning kan samlingene være på 3-5 dager ca. en gang per måned, eller fast 1-2 dager hver- eller annenhver uke.
Disse studieretningene tilbys delvis nettbasert i tillegg:
- bygg- og anleggsteknikk
- elektro og datateknologi
- informasjonsteknologi og medieproduksjon
- salg, service og reiseliv
- teknologi- og industrifag
Da foregår studiet hovedsakelig som fjernundervisning ved hjelp av digitale læringsplattformer og nettbasert veiledning. Det vil også være samlinger på studiested Kjeller. Undervisningen foregår 1-2 dager hver eller annenhver uke.
-
Praksis
Det er totalt 130 dager veiledet og vurdert praksisopplæring.
60 dager pedagogisk praksis i videregående opplæring og 10 dager pedagogisk praksis på ungdomsskole. Målet med denne praksisen er at du får innsikt i de aktiviteter som inngår i en lærers arbeidsdag.
60 dager yrkesfaglig praksis i ulike bedrifter. Målet med praksisen er at du skal få innsikt i det daglige arbeidet og yrkesprosesser på ulike arbeidsplasser.
Praksisopplæringen bidrar til at du oppnår relevant og god kompetanse for din framtidige utøvelse av læreryrket.
-
Hva koster det?
Det er ikke studieavgift på dette studiet. Du betaler en semesteravgift hvert semester (student.oslomet.no).
-
Hva kan du jobbe som?
Dette studiet gir deg mulighet til å lede yrkesfaglig opplæring i skole og arbeidsliv, samtidig som du tar vare på og utvider din yrkeskompetanse.
Målet for utdanningen er å utvikle profesjonelle yrkespedagoger som kan arbeide med yrkesfagopplæring i videregående skole, ved opplæringskontor og innenfor opplæring i arbeidslivet.
-
Utveksling
Det blir lagt til rette for utveksling i femte semester, men det er også mulighet for utveksling i de andre semestrene.
Utveksling bør vare i minst tre måneder.
-
Spesielle hensyn
-
Utdannings- og rekrutteringsstipend
Skoleeiere kan søke om utdannings- og rekrutteringsstipend fra Utdanningsdirektoratet for ansatte som mangler godkjent lærerutdanning.
Skoleeiere kan også søke om rekrutteringsstipend til personer som ennå ikke er ansatt i skolen.
Ansatte i undervisningsstillinger som mangler godkjent lærerutdanning, kan få utdanningsstipend for å ta praktisk-pedagogisk utdanning (PPU og PPU-Y) eller yrkesfaglærerutdanning (YFL).
Både ansatte i grunnskolen og i videregående opplæring kan få utdanningsstipend.
-
Videre studiemuligheter ved OsloMet
Studiested
Har du spørsmål om utdanningen?
Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.
Du kan også nå oss ved å ringe fakultetets infosenter på 67 23 77 77 (10.00-11.30 og 12.00-14.00).
Du er kanskje også interessert i disse?
-
Barnehagelærer
-
Barnehagelærerutdanning, samlings- og nettbasert
-
Barnehagelærerutdanning, arbeidsplassbasert (ABLU) - Oslo og Viken
-
Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7
-
Grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 med steinerpedagogikk
-
Grunnskolelærerutdanning for trinn 5-10
-
Lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for trinn 1–13, design, kunst og håndverk
-
Lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for trinn 1–13, kroppsøving og idrettsfag
-
Norsk tegnspråk
-
Tolking i offentlig sektor