Vant konkurransen om sommerjobber

Bilde av Maria og Vetle i arbeidstøy, og med hjelm i hendene. Glassdører i bakgrunnen speiler bygninger og byggeplass en solskinnsdag.

Maria Helen Andreassen (22) og Vetle Harstad Lyngstad (24) har nylig fullført byggingeniørstudiet på OsloMet. Veien går videre til masterstudiet i bygg- og konstruksjonsteknikk.

Begge var på utkikk etter sommerjobb da de oppdaget annonsen til Statsbygg sitt «Summer Internship».

– Litt etter jeg fant annonsen hørte jeg at noen venners venner hadde hatt internship hos Statsbygg tidligere. De hadde hatt en veldig positiv opplevelse, sier Vetle.

Byggingeniør

Byggingeniørstudiet gir deg en generell og bred utdanning innen klassiske byggemner.

Sammen med grunnleggende realfaglige og samfunnsfaglige emner, gir utdanningen grunnlag for mange ulike jobber i byggebransjen eller videre studier fram til en mastergrad.

Blir med i store byggeprosjekter

Maria og Vetle fikk syv uker sommerjobb med relevante arbeidsoppgaver for deres studieretning, noe de tilla stor vekt da de skulle finne sommerjobb.

– Statsbygg leder noen av de største byggeprosjektene i landet, og det er spennende å få være en del av det. I tillegg er det interessant å få et innblikk i hvordan en statlig aktør arbeider, og lære mer om byggherrerollen, forteller Maria.

Sommerjobb med fadder

Statsbygg har en egen fadderordning der studentene veiledes av en erfaren ansatt gjennom sommeren. Dette er en fordel i møte med nye utfordringer, mener Vetle. Arbeidsdagen hans består av ulike typer oppgaver.

– Den ene oppgaven min er å bidra med det jeg kan i prosjektet fadderen min er prosjektleder for. Den andre oppgaven min deler jeg med en annen intern.

– Vi jobber med å evaluere den relativt nye anskaffelsesformen «Best Value Approach», som Statsbygg tester i tre pilotprosjekter, forteller Vetle.

Utfyller kunnskaper fra studiet

Maria forteller også om en arbeidshverdag fylt av ulike utfordringer og spennende arbeidsoppgaver.

– Jeg jobber med løsninger for innsamling av dokumenter knyttet til forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av bygninger.

– Det er litt annerledes enn den typen oppgaver jeg er vant med fra studiet, fordi det handler mer om arbeidsmetodikk, samhandling på tvers av fag, kommunikasjon og digitalisering. For min del gjør det oppgaven enda mer spennende og lærerik, konstaterer Maria.

Nyttig lærdom om byggeprosess fra OsloMet

Byggingeniørutdanningen fra OsloMet har forberedt studentene på en hverdag i byggebransjen.

Begge trekker fram emnet «Byggeprosess», hvor de blant annet har lært mye om anbudskonkurranser og anskaffelsesprosesser, som særlig relevant for sommerjobben.

Ved spørsmål om hva det beste med sommerjobben deres, svarer de studierelevante oppgaver og sosialt opplegg sammen med studenter fra andre utdanningsinstitusjoner og fagretninger.

Bilde av Maria Helen under arbeid med byggeprosjekt på datamaskin. Skjermen til venstre viser teging av bygg, høyre skjerm viser bilde av en bygning.

Maria Helen Andreassen i arbeid med prosjekt hos Statsbygg i sommerjobben. Foto: Emilie Moan, Statsbygg

Får nettverk og erfaring

– Jeg trives godt i Statsbygg og føler meg skikkelig ivaretatt. Du får mulighet til å stifte bekjentskap med mange forskjellige folk, både ansatte i Statsbygg, og de andre internsene. Fadderordningen med å ha en å støtte seg på gjennom hele sommeren er også veldig betryggende, sier Vetle.

Maria er enig med Vetle, og legger til at dagene i Statsbygg byr på mange ulike erfaringer.

– Så langt har sommeren vært innholdsrik og spennende. Arbeidsdagene har vist seg å være varierte med befaringer på byggeplasser, forskjellige kurs, interessante oppgaver, reiser og møter med folk med utrolig mange ulike roller i en byggeprosess, forteller hun.

Ta deg tid til å skrive en god søknad

Til andre studenter som ønsker seg relevant arbeidserfaring, understreker de viktigheten av å ta seg god tid til å skrive søknad og å ikke miste motet om man ikke får det til på første forsøk.

– Stå på og ikke gi opp! Det er hard konkurranse om plassene på relevant sommerjobb, og jeg har selv søkt mange plasser både i fjor og i år og fått mange avslag før jeg var så heldig å få denne stillingen. Jeg har blitt god på å skrive CV og søknad, sier Maria med et smil om munnen.

Øverst i artikkelen ser du de nyslåtte byggingeniørene Maria Helen Andreassen og Vetle Harstad Lyngstad, som høster erfaring i sommerjobb hos Statsbygg før de går videre på masterstudium.

Bilde av internship-ansatte i Statsbygg sommeren 2022 fotografert utenfor Nasjonalmuseet i Oslo.

Sommerjobben ga kontakt og nettverk med studenter fra andre utdanningsinstitusjoner og fagretninger, som også hadde fått sommerjobb. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Les mer om byggingeniørutdanning

Bilde av Magnus Hedly utenfor Pilestredet 35 hvor ingeniørutdanningen holder til, med Oslo-trikken i bakgrunnen.
Det mest aktuelle verktøyet for byggingeniører

Tidligere byggingeniørstudent Magnus Hedly tar det siste i programvare med seg tilbake til OsloMet.

En smilende Christian poserer med et gult måleapparat i et spesialklasserom.
Christian drømmer om å bli rådgivende ingeniør

Christian Nordli tok bachelor på OsloMet og så ingen grunn til å bytte universitet da han ville gå videre med master i bygg og konstruksjonsteknikk.

Ali stående på en bru bak Barcode-byggene
Ali digger å være student

– Det beste med å være student er at jeg selv velger hvordan jeg vil lære pensum, sier Ali Ashar Nawaz.

Publisert: 27.07.2022 | Emilie Christine Moan | Olav-Johan Øye