Ukraina-forskning på NIBR

Ukraina-forsker Aadne Aasland holder åpningstale under lansering av Ukrainett for en fullsatt sal på Pressens hus.

– Vi på NIBR har bred kompetanse på Ukraina. Vi har vært i landet siden 2008, på lokalt nivå, og jobbet med flere forskjellige prosjekter, blant annet med ulike folkegrupper og identitet og med politiske reformer. I tillegg har vi bred kompetanse på mottakssiden av flyktningekjeden. Vi har lenge studert både asylrettens utvikling, bosetting og integreringsreformer i Norge og Europa, sier Aadne Aasland, en av NIBRs fremste Ukraina-eksperter, og initiativtaker bak det nye nettverket for forskning på Ukraina, Ukrainett (uni.oslomet.no).

Nettverket består av mer enn 80 forskere og eksperter i Norge som har interesse og kunnskap om Ukraina.

Ivrige formidlere

I tillegg til å væra pådrivere for forskingsnettverket, er Ukraina-forskerene ved NIBR ivrige formidlere av kunnskap om Ukraina.

I 2023 fikk fagmiljøet Formidlingsprisen av OsloMet. Prisen er på 150.000 kr og skal bidra til å styrke profileringen og formidlingsaktiviteten til forskerne ytterligere.

– Ukraina-forskningen ved NIBR er et skikkelig lagarbeid. Her har talløse forskere bidratt i over 15 år. Når Russland gikk til fullskala krig i februar 2022 ble det et akutt behov for den kunnskapen mange NIBR-forskere har opparbeidet seg, sa  Geir Heierstad, instituttdirektør på NIBR, i forbindelse med prisutdelingen.

Fagmiljøet var også aktive da OsloMet undertegna i 2022 en samarbeidsavtale med V.N. Karazin Kharkiv National University i Ukraina.

Styrker forskernettverk mellom Norge og Ukraina

Norges forskningsråd har nå bevilget 4, 5 millioner kroner til å videreutvikle nettverket UKRAINETT.

UKRAINETT + vil bli en utvidelse av nettverket, og blant annet inkludere en egen gren i Ukraina, bestående av universiteter og forskningsinstitusjoner der.

– Ukrainske partnere skal bidra til at forskningsresultater blir presentert for og diskutert med beslutningstakere både nasjonalt, regionalt og lokalt i Ukraina. Slik kan forskningen som både norske og ukrainske forskere gjennomfører, bidra til informert politikk og samfunnsutvikling, sier Aadne Aasland.

Han er en av NIBRs fremste Ukraina-eksperter og initiativtaker bak nettverket UKRAINETT.

Der UKRAINETT er et nettverk for Ukrainaforskere basert i Norge, er UKRAINETT + et treårig prosjekt hvor forskerne vil konsentrere seg om nettverksbygging med andre forskere i Ukraina. 

Hvordan forandrer krigen samfunnet?

PODKAST: Oleksandra Deineko, ukrainsk flyktning og sosiolog, nå NIBR-forsker, deler sin analyse av hvordan viktige samfunnsområder i Ukraina er forvandlet av krigen.

Gå til Viten&Snakkis

Forskningsprosjekter

Ukrainsk identitet i utvikling

PODKAST: Programleder Jeff Lugowe snakker med NIBR-forskerne Marthe Handå Myhre og Jørn Holm-Hansen om ukrainsk identitet og nasjonalfølelse både før og etter krigen, sammenhengen mellom språk og identitet, og regionale forskjeller.

Gå til Viten&Snakkis

Våre Ukraina-forskere

Laster inn ...
Laster inn ...
Laster inn ...
Laster inn ...
Laster inn ...

Våre forskere på migrasjon og flyktninger

Laster inn ...

Aktuelle forskningsnyheter

Nærbilde av ei jentes ansikt, hun er malt med det europeiske kontinents kart og har inense grønne øyne
Stor rapport: Europa er blitt strengere mot flyktninger

I løpet av de siste ti årene har europeiske land blitt mer restriktive når det gjelder hvem de gir beskyttelse og hvor lenge den beskyttelsen varer.

En familie står på en stasjon med trillekofferter. Far lener hodet mot mor, som holder rundt datteren sin som holder et kosedyr.
Mange ukrainske flyktninger valgte Norge av hensyn til barna

Ukrainske flyktninger er godt fornøyde i Norge, men usikkerheten knyttet til framtiden fører fortsatt til utfordringer og dilemmaer, viser en ny studie fra NIBR ved OsloMet.

Et lite barn, jente, i rosa boblejakke og rosa lue ved siden av trillekofferter på en togstansjon i Ukraina med et blått tog med gul stripe i bakgrunnen.
Har norske kommuner kapasitet til å ta imot flere ukrainske flyktninger?

Norge er blitt det mest populære landet i Skandinavia for ukrainske flyktninger. Vil kommunene klare å ta imot alle?

NIBR-forskarane Aadne Aasland, Oleksandra Deineko, Marthe Hånda Myhre og Jørn Holm-Hansen smilende etter prisutdelinga med blomsterbukett, prisplankett og heva glas i eit rom med menneske.
Ukraina-forsking på NIBR får pris!

OsloMets Formidlingspris går i år til Ukraina-forskinga på NIBR.

To jenter sitter sammen ved et bord og tegner blant annet ukrainske flagg på t-skjorter.
– Ukrainerne er mer sammensveiset enn noen gang

Det har vært en storstilt samling i bånn i det ukrainske samfunnet siden starten av krigen med Russland, viser NIBR-forsker Oleksandra Deinekos analyser.

Jente som holder opp egenlaget ukrainsk flagg
Ukrainske flyktninger er usikre på om de vil tilbake

Ukrainske flyktninger er stort sett veldig fornøyd med mottakelsen i Norge, og mange ser for seg å bli værende.

Et portrettbilde av Putin i glass og ramme som ligger knust på bakken
Mener russere i Norge bør ta tydelig avstand til Putin og det russiske regimet

Nordmenn skiller mellom det russiske regimet og vanlige russere, men ønsker at russere i Norge tar tydelig avstand fra krigen.

Bilde av en pro-ukrainsk demonstrasjon.
Samlet mot Putin

Kronikk: Konfliktene mellom ulike folkegrupper i Ukraina har vært overdrevet.

En bombet bygning ved Universitetet i Kharkiv som står i brann.
– Vi ser en befolkning som er villig til å ofre livet for å redde landet sitt

De har forsket på nasjonsbygging i den unge ukrainske staten. Nå er de sjokkerte vitner til at Putin angriper både deres samarbeidspartnere og det ukrainske nasjonsprosjektet.

Et hus i 51 Abakumova Street ødelagt av bomber.
– Partene har tilgang til totalt forskjellige virkelighetsforståelser

Medieforsker og professor Kristin Skare Orgeret følger mediebildet rundt krigen i Ukraina.