Masteren som ga Silje drømmejobben

Silje Pileberg sitter på Cafe og vi ser henne gjennom vinduet

Etter fem år i arbeidslivet var Silje Pileberg motivert for faglig påfyll, som kunne gi nye jobbmuligheter. Hun hadde jobbet med kommunikasjon av klimaforskning og ønsket seg tilbake til journalistikken. Men det var ikke bare å hoppe tilbake igjen, og det var stor konkurranse om de faste stillingene. 

I 2011 valgte hun derfor å begynne på master i journalistikk ved OsloMet. 
 
– Jeg var klar for den friheten studentlivet gir og tenkte jeg ville prøve meg som frilanser samtidig, forteller Silje. 

Hun innrømmer at hun i utgangspunktet aldri hadde trodd hun skulle få behov for å ta en master. 

– Jeg var omgitt av kolleger med doktorgrader da jeg jobbet med forskningskommunikasjon, og det bidro nok til at jeg fikk lyst til å gå i gang med mer utdanning, forklarer Silje. 

Kurs i litterær journalistikk vekket skrivegleden

Det første semesteret hadde hun en 80 prosent stilling ved siden av studiene. 

– Jeg jobbet nesten livet av meg, men syntes det var så kjekt å studere igjen, forklarer hun. 

Etter hvert sa hun opp den faste jobben. Det var kurset i litterær journalistikk som gjorde henne sikker på at dette var riktig. 

– Jeg kjente at det var dette jeg hadde lyst til, det appellerte til mine kreative sider og gjorde at skrivegleden kom tilbake. Det er dét kurset jeg husker aller best og som har betydd mest for meg, sier Silje. 

 Hun kunne det journalistiske håndverket. Det var teknikkene for å skrive langlesing som fanget interessen. 

– Jeg liker å gå i dybden på det jeg skriver om, så det passet perfekt for meg. Tanken på et bokprosjekt er også mindre fremmed nå, utdyper hun.

Silje smiler og ser inn i kameraet

Fikk VIS-prisen for god forskningsjournalistikk

Ettersom studiet åpner for å skrive en praktisk rettet master, leverte Silje en master med fire reportasjer og en metodedel. 

– For meg var dette en glimrende måte å jobbe på. Da fikk jeg både skrive reportasjer og fordype meg i det teoretiske, forklarer hun. 

En av reportasjene ble publisert i magasinet Plot og i en noe omarbeidet versjon i Forskerforum. Plot-reportasjen resulterte i VIS-prisen for god forskningsjournalistikk i 2015. 

– Det var en fantastisk ting å ta med seg fra masterarbeidet. Jeg fikk nok av tid, god veiledning og var tvunget til å reflektere grundig over etikken. Under slike forutsetninger kan det bli god journalistikk, sier Silje og berømmer veilederen sin, Harald Hornmoen. 

– En kjempegod veileder som har betydd mye for meg og gitt meg nye muligheter, oppsummerer hun.

Som eksempel nevnes fagboka Putting A Face on It, som handler om subjektivitet i journalistikken, der hun var bidragsyter. Hun har også holdt gjesteforelesninger ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet. 

– Dette har vært og er fremdeles kjempeinspirerende!

Nyter fleksibiliteten som frilanser

I løpet av studietiden lyktes Silje Pileberg med å bygge seg opp som frilanser. Hun er i dag akkurat der hun ønsker å være. Hun har en hverdag preget av variasjon og frihet, med mulighet til å dypdykke i emner som interesserer henne. Karrieren har fått en ny retning, og hun er tilbake i journalistikken. 

Silje sitter på cafe og skriver på laptopen sin. Hun smiler mot kameraet

For Silje Pileberg sørget Masteren i journalistikk for skriveglede – og nye jobbmuligheter. Foto: Oda Hveem

– I fast jobb føltes det som om ukene bare fløy avsted. Den følelsen forsvant da jeg fikk en mer variert hverdag. Nå jobber jeg med en blanding av egne ideer og saker jeg får fra ulike oppdragsgivere. En fin miks, sier Silje, som tror en master i journalistikk eller medieutvikling kan passe for mange. 

Silje smiler over laptopen

Silje Pileberg veksler mellom å være ute på jobb, i kontorfellesskapet sitt, eller på kafe med laptopen. – Jeg jobber ofte godt når jeg er alene på kafé, sier hun. Foto: Oda Hveem

Masterutdanning i medieutvikling med tre studieretninger

OsloMet tilbyr fra 2020 en masterutdanning i medieutvikling med tre studieretninger: Journalistikk, medier og kommunikasjon og sakprosa. Den nye masteren legger vekt på nytenkning og gir deg den praktiske og teoretiske tyngden du trenger for å møte en mediebransje i endring.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!