Et springbrett til spennende jobber innen administrasjon og ledelse

Tea og Martin står utenfor en OsloMet-inngang. Det snør om de er kledd i vinterjakker.

Navnet er langt, men så er da også bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet en utdanning som gir innføring i et bredt spekter av fag og emner, som jus, økonomi, samfunnsvitenskap, kommunikasjon og organisasjonsledelse.

For 23 år gamle Tea Matiassen fra Harstad og 21 år gamle Robin Igelkjøn fra Horten har det vært et vellykket studievalg som de gjerne anbefaler til flere.

– Det er en veldig allsidig utdanning med en helhetlig tilnærming til administrasjon og ledelse både i offentlig og privat sektor, bekrefter Robin Igelkjøn.

Robin og Tea sitter ved et bord og ser på samme laptop.

For Robin Igelkjøn og Tea Mathiassen har bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet blitt et godt utgangspunkt for videre studier. Foto: Per Christian Lind

Han forteller at han blinket seg ut OsloMet og akkurat dette studiet fordi han så at det var gode utvekslingsmuligheter og dessuten praksisordning.

– Jeg tenkte det ville se bra ut på CV-en med litt jobberfaring fra studiet, utdyper han.

For Tea Mathiassen var det viktig å velge en bachelor hun visste ville komme til nytte uansett, både i arbeidslivet og med tanke på videre studier.

– Det ble nesten som en forlengelse av studiespesialiseringen på videregående. Bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig sektor er både bred og allsidig, og jeg er veldig fornøyd med utdanningen, sier hun.

Portrett av Robin.

Lærer om et samfunn i rask endring

Studiet retter seg mot dem som vil være med å påvirke hvordan samfunnet skal se ut i fremtiden.

Det er fokus på rammer og betingelser for styring og ledelse, spesielt med tanke på hvordan økonomi, lover og politiske prosesser former samfunnet.

Ikke minst setter studiet digital transformasjon på dagsorden.

Robin nevner forbedringen av byggesøknader hos Direktoratet for byggkvalitet som eksempel.

– Et annet veldig spennende prosjekt er Halden kommunes mobilitetsprosjekt der de disponerer hjemmesykepleiens biler til befolkningen når de ellers ikke er i bruk, utdyper han.

Tea mener OsloMet fortjener litt skryt for hvordan digitalisering i det offentlige behandles i studiet.

– Det er dagsaktuelt og relevant og er noe vi kommer til å møte i arbeidslivet. Den digitale transformasjonen handler både om å spare ressurser, men også om å gjøre offentlig informasjon og tjenester enklere og mer tilgjengelig for befolkningen, sier hun.

Da Tea Mathiassen og Robin Igelkjøn begynte på studiet, het det Bachelor i administrasjon og ledelse. Halen «i offentlig virksomhet» er lagt til senere.

Tea er ute på campus, det snør og hun snakker i mobilen.

Tea planlegger å studere videre, og på sikt ser hun for seg å jobbe med ledelse. Foto: Per Christian Lind

Ser det offentlige og private i sammenheng

Det offentlige aspektet bør ikke skremme noen fra å søke, mener de. Tvert imot.

– Bacheloren ser det offentlige og det private i sammenheng og er dessuten en av få samfunnsvitenskapelige studier med praksisperiode. Det kan gjøre det lettere å gå rett ut i jobb, om du ønsker det, kommenterer Tea.

– Sånn som det er i Norge nå, så er det offentlige og private organisasjoner like på mange områder, og vi har fått innblikk i begge. I offentlig virksomhet skjer det jo mye spennende nå, som nevnt særlig innenfor digitalisering, tilføyer Robin.

Portrett av Tea.

Et godt utgangspunkt for videre studier

De forteller at det er mange forskjellige folk i klassen, som har startet på studiet av ulike grunner.

– En ting som går igjen er at det er mange som ønsker en administrativ bachelor uten alt for mye regnskap og matte. Andre har lyst på en politisk karriere innen offentlig forvaltning, sier Robin.

For Tea var et av emnene hun valgte i forrige semester, "Organizational behavior and leadership", et faglig høydepunkt.

– Særlig den delen som var knyttet til personlighet i arbeidslivet, og spesielt personlighet mot ledelse, var veldig interessant, forteller Tea.

23-åringen er en av dem som skal studere videre, og da er det nettopp ledelse hun sikter seg inn på.

Robin og Tea henger i en sofa på biblioteket.

Studietiden ved OsloMet har vært lærerik, sosial og fin, oppsummerer Robin og Tea. Foto: Per Christian Lind

Robin er heller ikke ferdig studert, men planlegger et videre utdanningsløp.

– Jeg føler jeg har god tid. Jeg har veldig lyst til å komme inn på arkitektstudiet, men er også åpen for å ta byggingeniør ved OsloMet, forklarer han.

– Jeg vil uansett ha mye glede av det jeg har lært gjennom studiet.

Ble en vennegjeng under fadderuka

Koronaen til tross, både Robin og Tea har trivdes godt i studietiden på OsloMet.

De ble kjent allerede under fadderuka, og hele faddergruppa har holdt sammen gjennom hele studiet.

– Jeg er veldig fornøyd. Vi var heldige som fikk den fadderuka – den la virkelig grunnlaget for en veldig god og sosial studietid, sier Tea.

Robin tar ut en bok fra en hylle i biblioteket.

Snart har han bacheloren i lomma – og Robin er klar for videre studier. Foto: Per Christian Lind

Robin gir bachelor i administrasjon og ledelse innen offentlig virksomhet terningkast seks.

– Helhetsopplevelsen har vært fantastisk. Jeg har satt pris på hvert minutt, fra gode forelesninger og lange dager på lesesalen, til alle sosiale samlinger og hytteturer med studievenner, sier Robin.

Han vil også nevne studentforeningen Næringslivsutvalget, som jobber for å markedsføre studentene innenfor økonomi, administrasjon og ledelse overfor aktuelle arbeidsgivere i både privat og offentlig sektor.

– Det er en kjempefin organisasjon som hjelper studentene å komme nærmere næringslivet. Vi har også gjort mye sosialt. Her skapes gode vennskap, etter hvert også noen profesjonelle relasjoner, og det er en fin referanse å ha på CV-en, poengterer Robin.

Han har satt stor pris på friheten han har som student.

– Nå skal jeg opp i Tryvann og stå på brett og kose meg resten av dagen. Oslo er en fin by er være student i.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!