Vi forsker på samspillet mellom arbeid og menneskers liv utenfor arbeidet i alle livsfaser (fra unge voksne i startfasen av arbeidslivet til seniorer på arbeidsmarkedet).
Vi er opptatt av utfordringer som er relatert til overgangen til det digitaliserte samfunn, og ikke bare på arbeidsplassen. Utviklingen fører for eksempel til et digitalt utenforskap for eldre, og har dermed endret både omsorgsrollen og yrkesaktiviteten til barna deres, som seniorene i arbeidslivet.
Målet er å øke kunnskap om hvordan vi kan fremme et bærekraftig, rettferdig og helsefremmende arbeidsliv gjennom ulike faser i livsløpet. Vi forsker på tematikk som grensene mellom jobb og hjem, digitalisering av arbeidsplassen, ansatte med omsorgsbyrde (for barn eller egne foreldre), eldre i arbeidslivet, arbeidshelse og likestilling på arbeidsplassen.
I tråd med samfunnsutfordringer som stadig aldrende befolkning, lavere fertilitet, og økt digitalisering, er det et behov for et mer helhetlig blikk som favner om både arbeid og livet utenfor arbeidet for å ivareta et mer bærekraftig og helsefremmende arbeidsliv – gjennom livsløpet.
Aktuelle spørsmål
Med basis i kvantitative og kvalitative metoder ønsker vi å svare på spørsmål som:
- Hvilke konsekvenser har hjemmekontor for grensen mellom arbeidstid og fritid og for jobb-hjem-balansen?
- Hvilke utfordringer har norske barnefamilier og voksne arbeidstakere med omsorgsbyrde for eldre, hjelpetrengende familiemedlemmer?
- I hvilken grad møter gravide arbeidstakere og foreldre, og pårørende til pleietrengende familiemedlemmer diskriminering? Hva gjør arbeidsrelatert mobilbruk med oss og familiene våre?
- Hvilke skiftordninger er best for helsepersonell med og uten familie?
For å besvare disse og andre aktuelle spørsmål om forholdet mellom arbeidsliv og familie har vi samlet et tverrfaglig team. Det består av forskere innen ulike fagretninger, blant annet sosiologi, psykologi, helsevitenskap, statsvitenskap, rettsvitenskap, sosialantropologi, historie, geografi og filosofi.