kornaks, korn i en bolle og mel på et bord

Korn: stolte tradisjoner og nye impulser

I forskningsprosjektet FoodLessons har vi satt søkelys på hvordan vi kan utnytte vår kulinariske arv for å videreutvikle «Matnasjonen Norge 2030». Velkommen til seminar med temaet korn.

Av alt jorda gav, var det kornet som betydde mest. Slo kornavlingen feil, stod sulten på døren. Historien beretter at korn har vært dyrket her i landet langt tilbake i tid. Frem til 1850-tallet bestod den norske matseddelen av 85 prosent korn og potet. Bygg og havre var de mest brukte kornproduktene.

Det er mange skikker og symboler knyttet til korn som viser at det hadde en viktig plass i folks tanker og liv. Vår rike og mangfoldige kornarv er tema for dagen på vakre Fredrikshald Teater i Halden.

På menyen står vestlandshavre, krigsbrød, surdeig, øl, lukten av bakst, julekaker, Lady Goldenglow, overføring av håndbåren kunnskap, matformidling, prima melkvaliteter og servering av purke og historisk kake.

Prosjektet FoodLessons arrangerer seminaret sammen med Østfoldmuseene og Opplysningskontoret for brød og korn.

Deltakelse på seminaret er gratis, men det er begrenset antall plasser. Førstemann til mølla! 

Hjertelig velkommen!

Program

10.00-10.10 Velkommen til Fredrikshald teater, Norges eneste barokkteater

Asgeir Borgemoen er scenemester på Fredrikshald Teater og har ansvaret for Kulissemagasinet

Marianne Løken er forskningsdirektør ved Østfoldmuseene. 

Ordstyrer er Per-Arne Hovland, Østfoldmuseene

10.10-10.20 FoodLessons – forskning på matnasjonen Norge

Annechen Bahr Bugge er sosiolog og forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet – storbyuniversitetet. Hun har i en årrekke forsket på problemstillinger knyttet til mat og spisevaner. Hun er leder av forskningsprosjektet FoodLessons.

10.20-10.40 Vestlandskornet havre: Til graut, øl eller fôr?

Åsmund Bjørnstad er professor i planteforedling. Han er emeritus, ved NMBU, og en aktiv skribent om kornhistorie før og nå. I 2021 ga han ut Kornboka.

10.40-11.00 Brød til soldatene i krig. En fysisk umulighet?

Trond Svandal er historiker fra Fredrikstad, med stor interesse for Østfolds historie. Han har forsket på den militære forsyningssituasjonen i Norge under Napoleonskrigene på tidlig 1800-tallet.

11.00-11.20 KORN: Grønn kulturarv og museumsformidling på Maihaugen

Runder Søderholm har vært museumsbonde på Maihaugen i mange år, hvor han blant annet dyrker, kverner og forvalter korn. Han er en mester i formidling av grønn kulturarv og mat på museum.

Kristina Skåden, førstekonservator, NMF Maihaugen, setter grønn kulturarv og mat på museum på dagsorden ved Stiftelsen Lillehammer museum. 

11.20-11.40 Multisensory Eating Experiences in Northern Norway: An Exploratory Study

Huy Tran er gjesteforsker ved Handelshøyskolen BI, og har bidratt til Foodlessons-prosjektet WP3. Hans forskning fokuserer på multisensorisk markedsføring, forbrukerforskning og gastronomiturisme, og undersøker hvordan sanselige opplevelser påvirker forbrukeratferd og reiselivsnæringen.

11.40-12.00 Hvordan overlevere håndbåren kunnskap om norske kornsorter og tradisjonsbakst til nye generasjoner?

Torunn Nordbø informerer og inspirerer til baking og inntak av bakst som daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn og fagsjef i MatPrat. Nordbø er utdannet ernæringsfysiolog og har jobbet med mat, kommunikasjon og ledelse i over 30 år.  

12.00 - 13.00 Lunsj. Purke med ost og skinke

13.00-13.20 Surdeigsbølgen – hva skjedde egentlig?

Anette er matfaglig teamleder i MatPrat. Kokk og ivrig surdeigsentusiast. Sammen med sitt team utvikler hun oppskriftene i MatPrat, og produserer inspirerende mat- og ernæringsfaglig innhold til MatPrat sine digitale kanaler. Anette er en av fagpersonene du møter i MatPrats filmer, sosiale medier og podkast.

13.20-13.40 Surdeigens smaksunivers

Joakim Rødsmoen er en engasjert baker, konditor og kokk fra Halden. Han er surdeigsentusiast og har tidligere drevet surdeigsbakeri. I dag driver han med catering og arrangementer.

13.40-14.00 Julekakens fremmarsj

Ragnhild Hutchison, historiker, har forsket på endring i forbruk i tidlig nytid, og har særlig sett på hvordan utenlandske varer som sukker og krydder bredde om seg gjennom 1700 og tidlig 1800-tall. Hun leder Tidvis, et selskap som utforsker nye måter å formidle historie og kulturarv på.

14.00-14.30 Kaffepause med historisk kake

14.30-14.45 Det fantastiske kornet. Om matformidling til barn med 10000 års mathistorie som utgangspunkt

Kine Bekkengen er utdannet kokk, og lever og ånder for god, og korrekt, matformidling til barn og unge. Hun jobber på Geitmyra matkultursenter som formidler, underviser og prosjektleder. Som prosjektleder for Geitmyra Tønsberg, hvor fokuset er 10 000 år med mathistorie, fant Kine sin nisje i livet- forene mathistorie, matkunnskap og matglede.

14.45-15.00 «På oppdagelsesferd med Lady Goldenglow»

Helle Cecilie Berger er redaktør og kommunikasjonsrådgiver i Norges Bygdekvinnelag. Bygdekvinner har over mange år samlet inn og delt over 1000 tradisjonsmatoppskrifter fra hele landet på nettsiden Norsk Tradisjonsmat.  

15.00-15.15 Norsk drikke på norske råvarer på norske bord nå!

Bernt Bucher-Johannessen, statsviter og historiker, er daglig leder i HANEN, næringsorganisasjonen for gardsmat og bygdeturisme. Han har vært aktiv i restaurantbransjen i Oslo i over 25 år og skrevet flere matbøker. Bernt var ansvarlig for å ta norske oster til World Cheese Awards (WCA) i 2016 hvor Kraftkar fikk sitt gjennombrudd.

15.15-15.30 Kan de ikke bare spise kake, da?

Nina Sundqvist er direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Tidligere var hun kommunikasjonsdirektør i Nortura. Hun har utdannelse fra BI og forsvaret, hvor hun blant annet har tjenestegjort som offiser i Luftforsvaret. Nina kommer fra en kokkefamilie og har alltid vært opptatt av mat.

15.30-15.45 "Prima melkvaliteter" fra nasjonens hukommelse

Guro Tangvald, utdannet sivilbibliotekar fra OsloMet, har jobbet som forskningsbibliotekar ved Billedsamlingen, Nasjonalbiblioteket siden 2005.

15.45-16.00 Avslutning

Om FoodLessons

I forskningsprosjektet FoodLessons (2021-2025) har vi satt søkelys på hvordan vi kan utnytte vår kulinariske arv for å konkretisere og videreutvikle 'Matnasjonen Norge 2030'.

Prosjektets mål er å vise frem vår mangfoldige mat- og drikkekultur på innovative og spennende måter, samt stimulere til bedre samspill mellom tradisjoner og nye impulser. Vår hypotese er at den kulinariske arven har et stort potensial i produkt- og tjenesteutvikling, kan være en ressurs med tanke på identitetsskaping, samt merkevarebygging og markedsføring av matnasjonen Norge. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og ledes av Annechen Bahr Bugge, Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet.

Kontakt

Laster inn ...