Gruppebilde av teamet bak Trall-appen hvor de er samlet på campus og smiler mot kamera.

250 artister bidrar med unike innspillinger i ny sangapp

Da forskere ved OsloMet oppdaget at vår felles sangkultur holdt på å bli glemt, ble løsningen å utvikle Trall - en nyskapende digital sangbok-app.

Har du opplevd at du bare husker første verset på en sang du kunne som barn? Kanskje du skal synge sammen med egne barn, venner eller elever, men plutselig stopper det opp. For hvordan gikk egentlig andre verset på Nøtteliten igjen?    

– Barn og unge vokser i mindre grad enn før opp med et felles sangrepertoar. Sangbøker, som nesten alle brukte før, er det få som kjenner til. Store deler av den norske sangskatten kan være truet, sier daglig leder i Trall AS, Pia Lang-Holmen. 

Lang-Holmen har ledet utviklingen av den nye appen i tett samarbeid med ansatte fra barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. Nå håper de at Trall kan hjelpe til med å bevare sanger som er i ferd med å bli glemt, og til å utvide og styrke et felles sangrepertoar i befolkningen - på tvers av alder og bakgrunn.  

– Med Trall ønsker vi å skape gode musikkopplevelser som samler oss, og inspirerer oss til å synge mer, sier Lang-Holmen.  

– Trall er et strålende eksempel på hvordan innovasjon ved OsloMet kan komme samfunnet til gode. Sang er helsefremmende og bidrar til samhold. Jeg håper Trall vil øke sanggleden hos det norske folk, sier rektor ved OsloMet, Christen Krogh.  

Kjente artister er med 

Trall er en digital sangbok hvor du kan synge med til kjente og ukjente sanger, akkompagnert av noen av landets fremste musikere. Hittil har 250 artister fra ulike musikalske tradisjoner spilt inn godt over 100 sanger.

Moddi, Marthe Wang, Saleh Mahfoud, Kim Rysstad, Ella Marie Hætta Isaksen, Det norske solistkor, Frida Ånnevik, Umpfel, Helene Bøksle, 9 grader nord, Hekla Stålstrenga, Knut Reiersrud, Sondrey, Kringkastingsorkesteret og mange flere bidrar med sine unike versjoner.  

Bak innspillingene ligger det grundige forskningsbaserte forberedelser. Tonearter, tempo og arrangementer er tilpasset både barn og voksne sånn at det skal kjennes godt å bli med i sangen. Setter du på karaokemodus, er det lett å følge gangen i sangene, og du kan skru av og på stemmen til artisten som synger alt etter som du vil synge alene eller sammen med andre stemmer. 

Lettere å synge i barnehagen, på skolen – og hjemme 

Trall blir i disse dager tilgjengelig for nedlastning på mobil og nettbrett. Appen kan dermed brukes av privatpersoner, barnehager, skoler og organisasjoner over hele landet.  

– Barnehager og skoler spiller fundamentale roller i utviklingen av barn og unges musikkglede og kreativitet, sier Lang-Holmen. Hun håper appen skal gjøre det lettere og morsommere for lærere og pedagoger å lære barn nye sanger, å jobbe tverrfaglig med musikk, og å øve på fellessang til spesielle anledninger. 

– Jeg har selv opplevd at jeg blir modigere av å synge sammen med Trall. Da kan jeg skru opp musikken og synge sammen med stødige stemmer og bli støttet av orkester, band og vokalister. Trall blir både forsanger og følgesvenn.

Ettersom Trall kan bli brukt både i barnehage, skole og hjemme, håper teamet bak appen at den kan være med på å skape et større musikalsk fellesskap på tvers av disse arenaene.  

Utviklet ved OsloMet 

Ideen til Trall kom gjennom erfaringer fra musikkundervisning ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. De ansatte ved utdanningen så over tid at studentene kunne færre sanger. I tillegg manglet studentene i stor grad et felles repertoar.  

De ansatte forsket videre på fenomenet, og fant paralleller i skoler og barnehager. En studie viste at barnehagebarn i Oslo-området stort sett synger de samme 20 sangene hele tiden. Sangene er typisk av eldre dato, går i dur, totakt eller firetakt, er korte og ganske like. Forskerne ønsket å bidra til at barn og voksne får oppleve et større musikalsk mangfold i hverdagen, og ideen om en digital sangbok ble født.   

Prosjektet Trall ble opprettet, og fikk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. De fikk også det teknologidrevne designbyrået Backen&Bæck med på laget, og mulighet til å bruke NRKs studioer til innspillingene. Deretter satte de i gang med å samle og spille inn sanger. Parallelt med innspillingene startet utviklingen av design og funksjonalitet. Trall har et ideelt og sosialt formål om at appen kan komme hele befolkningen til gode. For å gjøre dette mulig, vedtok styret ved OsloMet våren 2022 å opprette aksjeselskapet Trall AS. 

Alle skal kjenne seg igjen 

I Trall møter man lydbilder, stemmer og besetninger av mange slag, alt fra enkeltinstrumenter eller bare stemmer til fullt symfoniorkester. Sangene er på en rekke ulike språk – som samisk, polsk, kvensk, arabisk og somali - og på mange norske dialekter. Noen sanger er av nyere dato, og andre er gamle. Hensikten er at alle skal kunne kjenne seg igjen i noe. 

– Enten i lyden av et instrument, en måte å synge og spille på, eller i gjenkjennelsen av en sang. Og så håper vi at Trall kan bidra til at barn med forskjellig språkbakgrunn skal kunne synge sammen på hverandres språk, forteller Lang-Holmen.  

I tillegg til sangbiblioteket, har appen også et “forundringsrom” med overraskelser som rim og regler, stemmelek, ulike lyder og bestillingsverk av forskjellige komponister som tar lytterne med inn i ulike klangverdener.  

Stort kunstnerisk utviklingsprosjekt 

I tillegg til Sparebankstiftelsen DNB har også Kulturrådet, Furestiftelsen, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og OsloMet støttet utviklingen av appen.  

– Uten disse bidragene og all hjelpen vi har fått fra det tverrfaglige miljøet på OsloMet, hadde ikke utviklingen av Trall latt seg gjøre, sier Lang-Holmen.   

– I 2020 fikk vi OsloMets innovasjonspris - et synlig bevis på at vi har vært helt avhengige av flere fagmiljøer for å kunne gjennomføre dette kunstneriske utviklingsprosjektet.   

Trygghet for brukerne har vært essensielt i utviklingen. 

– Vi har lagt stor vekt på at appen skal være trygg og lovlig å bruke for barn, så vi har ikke reklame, kjøp-i-app eller lenker videre. Samtidig er musikkrettighetene ivaretatt, slik at alle opphavspersonene får betalt det de har krav på.   

20 sanger er tilgjengelige for alle 

Alle som laster ned Trall får tilgang til 20 gratis sanger spilt inn av kjente musikere: 

Les mer

Les mer på Tralls nettside (trallapp.no)

Kontakt Trall

Daglig leder for Trall AS

Laster inn ...

Fra Trall-redaksjonen

Laster inn ...
Publisert: 16.08.2022 | Siv Tonje S. Håkensen