Hvorfor skal du bry deg om nettverket ditt?

En ung mann sitter i sosialt lag sammen med flere andre personer man ikke ser ansiktene til

Oppdag jobber som aldri blir lyst ut

En stor andel av jobber i Norge blir ikke lyst ut. Grunnene til dette kan være mange, men for å få nyss om disse jobbene, er du avhengig av å ha et nettverk.

Folk i nettverket ditt sitter på kunnskap som kan gi deg et fortrinn når du søker jobb

Når du skal søke på en jobb er det lurt å sjekke om noen i nettverket ditt jobber hos arbeidsgiveren du skal søke jobb hos. Bruk denne kontakten til å finne ut hvordan det er å jobbe der hen jobber, og hva slags medarbeidere virksomheten ser etter. Hva bør du vite når du utformer søknaden din? Hvem ser sjefen egentlig etter? Da sitter du på kunnskap som hjelper deg å skrive en bedre søknad og komme med relevant informasjon i en intervjuprosess.

Få en fot innenfor

Et velutbygget nettverk kommer også godt med dersom du flytter til en annen by, eller til et annet land. I en slik situasjon er det gull verdt å kunne lene deg på en eller flere som kjenner lokale forhold bedre enn du gjør. Særlig andre som har tatt samme utdanning som deg og som jobber i bransjen du prøver å få jobb innen kan hjelpe deg med å få en fot innenfor.

Hvordan bygger du et nettverk?

Ordet «nettverk» høres kanskje litt skummelt ut. Men alle har et nettverk, selv om de kanskje ikke tenker på det som det. Nettverket ditt består av venner, bekjente, venner av venner, kolleger fra sommer- og deltidsjobber, foreleserne dine, praksisveiledere, ham du møtte på ferie, hun du jobbet frivillig sammen med - for å nevne noen eksempler. Her er en enkel øvelse du kan prøve for å bli mer bevisst hvem som inngår i nettverket ditt:

Denne øvelsen gjør det forhåpentligvis litt enklere for deg å visualisere nettverket ditt - både bredden i det og mulighetene som ligger i det.

Nettverket ditt er heller ikke statisk. Det vokser hver gang du har en gjesteforeleser, gjennomfører en praksisperiode, eller jobber frivillig på en festival. Nettverket ditt vokser nærmest av seg selv. Men det er opp til deg å holde oversikt over nettverket ditt, og dra nytte av det.

Samle nettverket ditt på et sted

Behold gjerne arket med kontakter og bedrifter, men det finnes en enklere måte å holde oversikt over nettverket ditt på: LinkedIn.

LinkedIn er en slags profesjonell Facebook. Her er fokuset på karriere, jobb, og nettverksbygging. Som ny bruker vil du fort merke at brukeropplevelsen ligner mye på Facebook. Et fellestrekk er at din LinkedIn-opplevelse bygger på de forbindelsene du har og de sidene du selv velger å følge.

LinkedIn er tilgjengelig som app, noe som gjør det enklere å sende kontaktforespørsel til en gjesteforeleser eller representant for en virksomhet du møter på en karriere- eller bransjedag der og da. Er du redd de vil synes det er rart at du legger dem til?

Husk to ting:

Tips til hvordan du kan utvide nettverket ditt på LinkedIn

Å bygge nettverk trenger ikke å være skummelt

Vi håper denne veiledningen har gjort deg mer bevisst på nettverket du besitter og gitt deg tips du kan bruke til å forvalte det. Det å bygge nettverk er i stor grad noe som skjer naturlig, men det kan være lurt å sette det i system. Synes du fortsatt det er ekkelt å bruke folk i nettverket ditt til å spørre om tips og råd? Husk at de fleste av oss synes det er ålreit å hjelpe andre. Vi tror du vil oppleve at mange er positivt innstilt til å gi råd og veiledning til nyutdannede i en vanskelig tid.

Alumnikoordinator

Laster inn ...

Mer om jobbsøking og karriere

Fire studenter sitter og jobber sammen ved et bord.

Fem ting du kan gjøre for å holde deg faglig oppdatert etter endt utdanning

Snart ferdig med graden din? Det betyr ikke at du er ferdig utlært. Her er fem ting du kan gjøre for å holde deg oppdatert på det som rører seg på ditt fagfelt når du ikke lenger er student.

Gutt som står i Ekebergåsen og kikker utover Oslo i kikkert

Karriererveiledernes 10 tips til deg som er nyutdannet: Slik får du jobb under koronakrisen

Er du usikker på veien videre etter studiene? Karriereveilederne Cecilie Slettvoll Martinsen og Bodil Innset gir deg ti gode råd for å få jobb i et annerledes arbeidsmarked.

Prabriti Tiwari ser i kameraet og smiler. Hun står i et åpent kontorlandskap

Ni tips til deg som skal ut i ny jobb

Plutselig er den der - dagen da du ikke lenger er student, men skal møte opp på jobb og bruke utdanningen din. Her er noen smarte råd fra to som har erfaringen friskt i minne.