Bygget sin egen drone mens han studerer til ingeniør

Ingeniørstudent viser fram dronen han har bygget.

Dronen suser gjennom robotlaben på OsloMet. De små grønne propellbladene svirrer rundt. Med konsentrert blikk flyr Ivar B. Saksvik dronen kontrollert, den går litt til høyre og litt til venstre. Så setter dronen plutselig opp farten, og går rett i gulvet.

 – Det går fint, sier Ivar. – Jeg må bare bytte batteri. Ingeniørstudenten har bygget sin egen drone i en prosjektoppgave.

– Den flyr hvert fall, det er bra. Neste steg er å bruke den sammen med de infrarøde kameraene vi har her. Da kan jeg «trene» dronen til å fly på egen hånd.

Ny og avansert robotlab

OsloMet har en moderne robotlab, eller ARIS Lab (Automation, Robotics and Intelligent Systems Lab) som den egentlig heter. Her kan studentene lære å programmere industriroboter og fly selvkjørende droner.

– Fordelen med robotlaben er at vi kan bruke mye bra utstyr, robotene vi trener med er de samme som næringslivet bruker. Det gjør at vi får eksperimentert litt. Og så er det jo gøy, sier Ivar.

I fremtiden vil roboter kunne løse enda mer kompliserte oppgaver enn nå, og de vil bli bedre til å lære seg ting på egen hånd.

Robotlaben er en del av OsloMets satsning på robotikk, automatisering og kunstig intelligens.

Morsomt prosjekt

Ivar forteller at dronen er spennende å jobbe med, og at han selv kunne velge hva prosjektoppgaven skulle handle om.

– Vi har egentlig fått ganske frie tøyler til å gjøre det vi vil, så lenge vi brukte de temaene vi har lært om på forelesning. Da valgte jeg å lage en egen drone, sier Ivar.

– Jeg synes det har vært veldig gøy å jobbe med, det er akkurat som å jobbe med en hobby, bare litt mer seriøst. Det er veldig bra at vi får lov til å velge det som interesserer oss, forteller han videre.

Robotlaben

Laben er en ressurs for ingeniørstudenter og forskere ved OsloMet. Her kan du lære å programmere industriroboter og kontrollsystemer. Du kan også fly autonome droner ved hjelp av motion capture system. Laben er ellers en ressurs for robotikk, IKT, automatisering, data science og kunstig intelligens

Roboter under vann

I fremtiden vil det ikke bare være behov for flyvende droner. Ivar drømmer også om å jobbe videre med roboter under vann.

– I dag jobber jeg som forskningsassistent for et prosjekt om undervannsroboter. Det er noe jeg har lyst til å jobbe med i fremtiden. Jeg synes undervannsteknologi er veldig spennende. Vi vet jo mer om verdensrommet enn vi vet om havet

 

Vurderer du å studere?

Tre studenter går sammen gjennom en park. De smiler.
Bachelor ved OsloMet - bli noe som betyr noe!

Vil du helst jobbe med mennesker? Mest glad i tall? Lage ting? Finne på noe nytt? Bruke hendene? En kombinasjon?

Jente i bibliotek som skriver notater
Ofte stilte spørsmål om opptak

Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene som blir stilt til OsloMet om opptak til våre studier gjennom Samordna opptak.