I vår var hun en av studentene på tredje runde av videreutdanningen i praksisorientert systemisk design ved Institutt for produktdesign. Emnet kombinerer metoder for å kunne forstå og endre systemer som grunnlag for design av tjenester og produkter.
– Studiet er veldig relevant for meg i jobbsammenheng. Jeg arbeider hovedsakelig med store offentlige virksomheter. Et viktig fokus for disse er å identifisere og utvikle løsninger som bidrar til å dekke komplekse samfunnsbehov på nye og bedre måter.
– For å klare det krever det at vi ikke bare forstår behovene, men også systemet og helheten rundt. Tjenestene må henge sammen på tvers av aktører og siloer. Politiske føringer, ulike involverte, historikk, kultur, regelverk, økonomi, etikk etc. vil påvirke tjenestene og prosessene, forklarer Aursnes.
– Så for å identifisere hvor det er best å gjøre endringer for å oppnå ønsket resultat, er det avgjørende å se helheten. Da er praksisorientert systemisk design et nyttig verktøy.
– Det at vi gjennom hele prosessen veksler mellom å zoome ut for å se det store bildet, og zoome inn for å grave mer i deler av systemet som er spesielt interessant eller problematisk, gjør at vi får en dypere forståelse for viktige smertepunkter og hvordan det påvirker helheten, sier hun.
Aursnes synes også det har vært veldig nyttig å lære verktøy og modeller som strukturer arbeidet med å kartlegge systemer.
– Den visuelle måten å vise både deler av og helheten i systemet på, gjør det tydeligere å kommunisere og arbeide med.
– Det vil f.eks. være veldig nyttig hvis vi i løpet av kartleggingen ser at det er andre deler av systemet som må endres enn det som opprinnelig var planlagt, eller at en endring vil gi uønskede konsekvenser et annet sted.
Studiet er veldig relevant i jobbsammenheng. Jeg arbeider hovedsakelig med store offentlige virksomheter. Et viktig fokus for disse er å identifisere og utvikle løsninger som bidrar til å løse komplekse samfunnsbehov på nye og bedre måter.– Ingunn Aursnes, strategisk rådgiver i Bouvet
