– Om Norge skal få gjennomslag uten å sitte ved EU-bordet, er kommunene stadig viktigere

et eu-flagg og et norge-flagg står sammen på et bord med noen dokumenter ved siden av

Nær 80 prosent av alt EU-arbeid i Norge skjer i kommunene, anslår Ole Andreas Danielsen.

Han er forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på OsloMet.

– Norske kommuner er blitt en langt mer integrert del av EU enn man kanskje skulle trodd, siden EU først og fremst er et samarbeid mellom stater, sier han.

– Staten bør lytte

Danielsen er prosjektleder for et stort, flerårig forskningsprosjekt om kommunenes tilknytning til EU (MIMAS).

Funnene hans er klare:

– Lokale myndigheter er gradvis blitt nøkkelaktører i den praktiske utformingen og utførelsen av EU-politikk. Sentrale myndigheter bør lytte mer til dem, sier han.

portrettbilde av Åse Erdal

MIMAS

Flerårig forskningsprosjekt finansiert av Norges forskningsråd.

Har undersøkt hvordan kommunal forvaltning i Norge og Sverige påvirkes av EU.

Finner blant annet at norske kommuner deltar aktivt og regelmessig i praktisk arbeid med å utforme og iverksette EUs politikk, på samme linje som kommuner i EU-land, blant annet gjennom at fagpersoner i kommunene deltar i en rekke forskjellige nettverk med lignende fagpersoner fra EU-land.

Han får støtte fra KS.

De har en rekke eksempler hvor de mener staten burde hørt mer på kommunene i EU-spørsmål.

– Et godt eksempel er da regjeringen sendte EØS-utredningen på høring i april i fjor. Den ble ikke sendt til kommunene. Det er underlig, tatt i betrakting den omfattende berøringen kommunene har med EØS-avtalen, sier Åse Erdal, fagsjef for EU og EØS i KS.

Erdal mener det er få og vage signaler fra regjeringen til kommunene i EU-arbeidet.

– Norge deltar i 300 arbeidsgrupper i EU, men kommunenes perspektiv er ikke representert i disse, sier hun.

Men Erdal er ikke i tvil om at norsk kommunesektor faktisk er del av en felles europeisk administrasjon. Det er nemlig kommunene som har ansvaret for å forvalte EU-regelverk på en rekke områder.

Som for eksempel reglene om vann- og avløp.

– Avløpsdirektivet vil antakelig ha svært store økonomiske kostander for kommunene. Men Klima- og miljødepartementet laget ikke en fullstendig konsekvensanalyse av hva det reviderte forslaget fra EU ville bety for Norge, sier hun.

EU-kommisjonen lager slike analyser for EU-landene. Men ikke for Norge.

Erdal mener et tidligere og tettere samarbeid mellom regjeringen og kommunene ville ivaretatt norske interesser i EU bedre.

– Avløpsdirektivet er et godt eksempel på det, sier Erdal. 

EU og kommunene: Kort fortalt

  • EUs politikk gjennomføres med nye lover og regler, politisk samarbeid, frivillig samarbeid og gjennom EUs programmer.
  • Om lag 60 prosent av EUs budsjett kanaliseres gjennom EUs programmer og fond.
  • Programmene støtter prosjekter og samarbeid som iverksetter ulike deler av EUs politikk, for eksempel sirkulære offentlige anskaffelser eller omstilling til lavutslippssamfunnet.
  • Mange norske kommuner deltar i EU-prosjekter.
  • Gjennom prosjektene inngår kommunene kontrakter og avtaler med EU-kommisjonen og forplikter seg til å levere på avtalte mål og resultater innen en bestemt periode.
  • Fagmiljøer i kommunene inngår i tett samarbeid med lignende fagmiljøer i andre land.
  • Prosjektarbeid har blitt et viktig bindeledd mellom fagmiljøer både på tvers av landegrenser, og mellom EU og lokale styresmakter.

Tre grunner til økt relevans

Ifølge forskerne bak MIMAS-prosjektet er det særlig tre grunner til at EU og kommunene er blitt viktige for hverandre:

Mange norske kommuner deltar i EU-prosjekter.

– På den måten får vi en direkte styringslinje mellom EU og lokale myndigheter i Norge, sier Danielsen.

I veldig mange norske kommuner har fagmiljøene tett samarbeid med lignende fagmiljøer i andre land.

– Prosjektarbeid har blitt et viktig bindeledd mellom fagmiljøer både på tvers av landegrenser, og mellom EU og lokale styresmakter, sier Danielsen.

EU = nettverk

Særlig norske by-kommuner deltar i stadig større grad i tette, transnasjonale kommunenettverk.

For eksempel gjennom nettverk som Eurocities eller Procura+ deltar kommuneansatte i en løpende dialog om EUs politikk og regelverk.

– For fagpersoner i kommunene gir nettverkene påfyll av kompetanse og en arena for å utveksle erfaringer med praktisk politikk og hva som kan være «beste praksis» for å sette EU-reglene ut i live, sier Danielsen.

Ofte jobber nettverkene konkret med EUs regelverk.

Nettverkene øker også byenes relevans i dialogen med EU-kommisjonen, mener Danielsen.

– Selv om EU-organer ikke formelt deltar i nettverkene, blir de ofte invitert med på møter for å diskutere politikk, felles utfordringer og mulige løsninger. På den måten bygger fagpersoner fra norske kommuner personlige nettverk både med fagpersoner i andre europeiske kommuner og på tvers av forvaltningsnivå, sier han.

Kommunene = nærhet

Et viktig bakteppe for å forstå det tettere samarbeidet på tvers av land og mellom kommuner og sentrale EU-organer, er at lokale myndigheter har en særlig nærhet til problemene EU-reglene skal fikse.

Tradisjonelt har EU overlatt iverksetting av felles regelverk til medlemsstatene.

– Resultatet er at etterlevelsen har blitt ujevn. På stadig flere områder anerkjenner EU behovet for tettere samarbeid om den daglige praktiseringen av felles regelverk. Og EU-kommisjonen har innsett at lokale myndigheter står for mye av den praktiske kompetansen, sier Danielsen, og legger til:

– Fra EU-kommisjonens ståsted har særlig byene betydelig kapasitet til å drive innovasjon og omstilling.

EU-kommisjonen arbeider gradvis for mer samarbeid og mer direkte kontakt med Europas byer.

– Dialogen mellom kommunalt og europeisk nivå vil nok bare fortsette å vokse, og den vil bli tettere og mer organisert, sier Danielsen.

portrettbilde av Ole Andreas Danielsen som ser i kamera og smiler

Bedre informasjon og lokale hensyn

Norge er tilknyttet EU gjennom EØS-avtalen. Avtalen gir imidlertid ingen adgang for norske beslutningstakere til de organene som vedtar EUs forordninger og direktiver.

– Norske myndigheter har i 30 år, siden EØS-avtalens inngåelse, ønsket å bøte på det ved å benytte de muligheter som fins så aktivt og pragmatisk som mulig, sier Danielsen.

Han mener imidlertid kommunene har blitt litt glemt, og han tror de vil spille en stadig større rolle.

– Dersom Norge skal få gjennomslag uten å sitte ved bordet i EU, er kommunene stadig viktigere. Mesteparten av EØS-regelverket gjennomføres i praksis lokalt. Kommunene sitter med nødvendig kompetanse som EU-kommisjonen har fått øynene opp for, sier han.

Han mener også at kommunenes kompetanse på EU-regelverket kan gi staten et bedre informasjonsgrunnlag.

– Samtidig kan det sikre at lokale ønsker og behov tas hensyn til i utformingen av statlige, norske EØS-posisjoner. Det vil alle tjene på, sier Danielsen.

Han mener flere av funnene til MIMAS-prosjektet bør få praktiske implikasjoner.

– Særlig når det gjelder rollen kommunen kan spille i det norske påvirkningsarbeidet mot EU. For Norges del vil det være mye å vinne på å involvere kommunene tettere i det nasjonale EU/EØS-arbeidet, sier Danielsen.

Han har allerede blitt hørt av myndighetene. Som følge av at MIMAS har påpekt at det er for liten kontakt mellom stat og kommune i EU-arbeidet, har KS blitt invitert til møter med Utenriksdepartementet, og vice versa.

– KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen møtte statssekretæren i UD, Maria Varteressian (Ap), før jul, og de avtalte at KS og UD skal jobbe tettere sammen i EU- og EØS-saker, sier Erdal, og legger til:

– Hensikten er å danne en bedre base for felles arbeid med interessepolitisk arbeid med EU-regelverk i tiden fremover.

Lite politisk styring

Jarle Trondal, professor ved UiA, har også deltatt i MIMAS-prosjektet. Han er enig i at kommunenes tilknytning til EU i stor grad går under den politiske radaren.

– Norsk forvaltning har blitt aktive deltakere i EU-arbeidet. Og de jobber delvis uten styringssignaler fra politisk ledelse, sier Trondal.

Selv om strukturen på norsk forvaltning ikke har endret seg vesentlig som følge av EØS-avtalen, mener Trondal forvaltningen både har blitt europeisert og føderalisert.

– EØS-avtalen har formet beslutningsprosessene i forvaltningen. Det har gjort de ansattes hverdag mer komplisert – og mer spennende, sier han.

Kontakt

Laster inn ...

Relaterte saker

bilde tatt bakfra i en bystyresal med fem politikere som sitter i salen, en lener seg til den andre for å si noe
Lokalpolitikerne har fått mindre makt

Mens kommunedirektører landet rundt de siste tjue åra har fått bestemme mer over pengebruken, har lokalpolitikerne mistet tilsvarende økonomisk makt, viser nye tall fra Organisasjonsdatabasen.

To jenter og en gutt hvisker og ler.
Sosialt bærekraftige lokalsamfunn – hva er det og hvordan får vi det?

Økonomisk bærekraft er selvsagt, miljømessig bærekraft en nødvendighet, men sosial bærekraft? Hva er det?

En gruppe ungdommer med voksne står i en ring ute, mens de legger hendene sine oppå hverandre.
Slik kan kommuner mestre kriser

Dagens kommuner står ovenfor komplekse utfordringer: Eldrebølge, klimakrise og krise i barnevernet. Nye former for radikalt samarbeid kan hjelpe kommuner til å håndtere problemene.

Kvitt hus ved sida av eit furutre på ein solskinsdag med rosa blomar i hagen.
Samarbeid om startlån kan styrke distrikta

– Så lenge det kostar meir å bygge ein ny bustad enn det han er verd på marknaden, blir det bygd få nye bustader, seier NIBR-forskar. Han meiner kommunane må tenke større for å auke tilflyttinga.

fire boligkvartal i en by med fargerike murhus sett på skrå ovenfra
Ni måter vi kan få fart på boligbyggingen

Bak nye boliger ligger i snitt tre år med saksbehandling. OsloMet-forskere har ni forslag til hvordan tiden kan kortes ned så boligbyggingen kan ta seg opp.

Publisert: 09.05.2025
Sist oppdatert: 09.05.2025
Tekst: Tone C. S. Thorgrimsen
Foto: Canva / Joachim Engelstad