Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 386 artikler

Illustrasjonsbilde av en mann som sitter på bakken og ser utover mot vannet.
Arbeidsgivere er skeptiske til søkere med psykiske helseproblemer

Åpenhet om psykiske plager lønner seg ikke for jobbsøkere. Martin er en av mange unge som har fått erfare det.

Stemningsbilde fra fotballbanen rett etter en målscoring
Gjør fotballaget det bedre etter et trenerbytte? Bare flaks.

Chris Rønningstad har forsket på hva trenerbytter egentlig har å si for fotballspilleres prestasjoner.

Illustrasjonsbilde av en redd kvinne som sitter på sengen.
Ofre for psykisk vold isolerer seg og bærer på mye skamfølelse

– Denne volden er vanskelig å kjenne igjen for ofrene. De må få hjelp til å forstå hva psykisk vold er, mener forsker.

Lærer og elev står sammen ved white board-tavle og løser matteoppgaver
Hvorfor velger så mange jenter bort matte?

Altfor for få jenter søker seg til matematikktunge studier. Noe av svaret finner vi i matematikkundervisningen på ungdomsskolen.

Illustrasjonsbilde av en norsk småby i Lofoten
Småbyene får lite oppmerksomhet i norsk politikk

Ifølge en ny NIBR-rapport faller småbyene ofte mellom to stoler - utkantene og storbyene.

barn og voksen med reparerte klær
– Vi må lære å leve liv som belaster miljøet mindre

Reparerer du klærne dine? Ny bok viser hva du kan gjøre selv for å gi klærne dine et langt liv.

Illustrasjonsbilde av en mor som holder sitt nyfødte barn på brystet.
Fødende kvinner vil ha ekte og personlig omsorg

En ny norsk studie har undersøkt hva som er viktig for kvinner når de skal føde.

En utvikler sitter med et VR-headset og ser på en avatar av et barn på en dataskjerm.
Vil bruke kunstig intelligens til å øve på barneavhør

Kunstig intelligens tas i bruk når forskere og eksperter på barneavhør utvikler nye øvingsmetoder for politiet og barnevernet.

Ung jente med blå hettegenser og ørepropper i bygate med trær
Barn på Oslos vestkant deltar oftest i faste fritidsaktiviteter

Ung i Oslo 2021: Barn i Oslo lever stort sett gode liv i hele byen, men det er store forskjeller mellom bydelene når det gjelder hvor mange som deltar i organiserte fritidsaktiviteter.

Tenksom ung jente med rød genser i bybildet
Oslo-ungdom ble særlig hardt rammet av pandemien

Ung i Oslo: Pandemien har vært mer krevende for unge i Oslo enn for unge i resten av landet.

mennesker på Karl Johans gate i Oslo
Korona har forsterket den økonomiske ulikheten i Norge

De fleste av oss har klart oss bra økonomisk gjennom krisen, men for de mest utsatte er økonomien enda strammere enn før.

Gutt leker med lego med en telefon på stativ hvor en kvinne ser på via videotelefon.
Slik kan vi være sammen digitalt – uten å snakke

Det finnes andre måter å være sosial på enn å snakke. Her kan mennesker med alvorlig utviklingshemming vise vei.