Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 497 artikler

bekymret mann foran pc
Flere må velge mellom strøm og mat

Nesten alle må tilpasse seg høyere priser, og for noen står valget mellom strømregningen og mat.

En familie på tre står i matbutikken og vurderer hva de skal kjøpe.
SIFOs referansebudsjett med nye tall: – Prisene øker på alle fronter

Månedlige kostnader har økt med 1600 kroner for en familie med to voksne og to tenåringer siden februar, viser nye tall i SIFOs referansebudsjett.

Kurv med rotfrukter, paprika, salat og tomat.
Hva hindrer kommunene i å gjøre bærekraftige innkjøp av mat og catering?

Flere kommuner som deltar i prosjektet Kjøp bærekraftig mener kontrakter kommunen selv inngår og politikken kommunen selv fører, kan skape barrierer for bærekraftige innkjøp av mat og cateringtjenester.

Fasader til bygg på Sørenga i Oslo.
Oslo bruker nye metoder for å engasjere oss i byutviklingen - virker det?

Forskere ser at noen ressurssterke enkeltpersoner engasjerer seg mer enn andre. – Ildsjelene kan hjelpe oss med å nå ut til flere, mener bydel Gamle Oslo.

Illustrasjonsbilde av en mannlig sykepleier som triller en eldre mann i rullestol.
Utenlandske sykepleiere har ofte en lang vei før de blir autorisert i Norge

Rasisme på arbeidsplassen, ensomhet og stadig nye krav i søkeprosessen er blant utfordringene de møter på, forteller sykepleiere i en studie.

Kokk Tom Victor Gausdal lager mat på kjøkkenet i Botanisk hage.
Bedre skolemat med lærdom fra Oslo-frokosten

Hvordan kan et måltid fra gamle dager få ungdom til å spise mer grovbrød, grønnsaker og fisk på skolen? Kanskje ved hjelp av en mesterkokk og et forskningsprosjekt!

Ungdommer samarbeider i et klasserom.
Elevene på yrkesfag fikk være med å lage undervisningen

Gjennom elevmedvirkning ble undervisningen mer yrkesrelevant.

Sykepleier setter kanyle på pasient
Norsk-russisk helsesamarbeid suksess mot alle odds

Helsesamarbeidet mellom Norge og Russland stadig bedre i årene fram til det ble lagt på is etter den russiske invasjonen av Ukraina.

En jordmor bruker et lyttehorn på magen til en gravid kvinne.
Jordmors tilstedeværelse kan redusere bruken av epidural

En ny studie viser at det blir gitt færre epiduralbedøvelser under fødsler der jordmor er til stede under hele fødselen.

Lærer hjelper to elever i barneskolen i et klasserom.
Færre barn fikk spesialpedagogisk hjelp under korona

Skolestarterne fikk mindre spesialpedagogisk hjelp i områder med mye smitte under pandemien.

Studenter sitter i stort auditorium på gule og oransje seter.
Færre ønsker å ta etter- og videreutdanning

Ferske tall fra Arbeidslivsbarometeret viser at færre er interessert i etter- og videreutdanning enn tidligere. Samtidig svarer færre enn før at de opplever at de har tilstrekkelig kompetanse.

Fire barn på tur i skogen en solskinnsdag
Hvordan utjevne sosial ulikhet i barn og unges helse?

NIBR-forsker Nora Gotaas studerte hvordan Oslo jobber for å utjevne sosiale helseforskjeller blant barn og unge.