Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 115 artikler

nærbilde av hender som holder mobiltelefoner
Forbruk, klima og miljø

– Vi bør passe bedre på persondataene våre

Mange nettsteder gjør det unødig komplisert å sjekke hvilke persondata de samler. Reglene burde bli strengere, mener forsker.

Mor og datter sitter sammen på plen i park med ryggen til. Foto: colourbox.com
Oppvekst, skole og utdanning

Minoritetsforeldre står i et krysspress

Mange minoritetsforeldre opplever å stå i et krysspress mellom ulike idealer og forventninger, mellom minoritetsgruppa og det norske majoritetssamfunnet om hvordan man skal oppdra barna sine.

Illustrasjonsbilde av en jente som går alene på en vei.
Helse og sosialt arbeid

– Mange av barna må ta ansvar for både seg selv, søsken og foreldre

Stipendiat Jennifer Drummond Johansen har intervjuet 16 ungdommer som har vokst opp i en flyktningfamilie.

elever har gruppearbeid
Oppvekst, skole og utdanning

Ressurssterke medelever påvirker hvilken utdanning barna velger

Hva bestemmer elevenes utdanningsvalg, og hvordan involverer foreldrene seg i skolehverdagen?

Portrettbilde av Helge Øvreness.
Helse og sosialt arbeid

Fikk kreft som 21-åring: – Jeg opplevde en sorg over det livet jeg hadde sett for meg

Helge Øvreness (21) levde et aktivt hverdagsliv, men ble brått syk. Han glemmer aldri helsepersonalet han møtte i kampen for å komme tilbake til livet.

Håndholdt mobil viser ungdom som trener fotball gjennom mobilkamera. Foto: Madeleine Valø
Oppvekst, skole og utdanning

Ungdom fra lavere sosiale lag slutter med idrett først

Seks av ti ungdommer slutter med organisert idrett i løpet av ungdomstiden, og unge fra lavere sosiale lag faller først fra, viser nye analyser av Ungdata.

Flere ungdommer får servert hamburgere ved et bord.
Forbruk, klima og miljø

Unge drømmer om grønnsaker, men digger kjøtt

Selv om det er de unge som er mest interessert i kjøttkutt, er det faktisk denne gruppen som spiser mest kjøtt. Det viser en ny rapport fra SIFO på OsloMet.

Kor
Arbeidsliv, samfunn og velferd

– Å dirigere kor kan gjere deg til ein betre leiar

Forskar Dag Jansson set leiarar utan musikalsk forkunnskap til å dirigere kor. Det musikalske resultatet gjev betre leiarar.

Tankefull kvinne sitter ved et vindu.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

For dårlig håndheving av besøksforbud

Politiet reagerer ofte for sent og for sjelden når voldsutøvere bryter besøksforbud, ifølge en ny rapport.

Flere personer i møte på en arbeidsplass.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Disse ferdighetene trenger du i fremtidens arbeidsliv

Kritisk tenkning og kreativ problemløsning er noen av ferdighetene det blir ekstra behov for fremover.

En lærer og en elev løser en matteoppgave ved tavlen.
Oppvekst, skole og utdanning

– Det er en myte at noen ikke har hjerne for matematikk

OsloMet-forsker Bjørn Smestad har råd til elever som ønsker å bli bedre i matematikk.

Bilde av student med nettbrett
Oppvekst, skole og utdanning Informasjonssystemer og teknologi

Mangler kompetanse om universell utforming av digitale læremidler

Lærere i høyere utdanning er positive til universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, men mangler kompetanse, får for lite støtte og opplever at det ikke er prioritert.