Forskningsnyheter

Viser: 12 av 129 artikler

Syk kvinne på sofa.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Flere kvinner enn menn godtar fravær uten reell sykdomsgrunn

Flere kvinner enn menn mener det er akseptabelt å være hjemme fra jobben selv om man er frisk nok til å gå på jobb.

Eldre kvinne som går med rullator.
Helse og sosialt arbeid

Enkle øvelser kan hindre at eldre faller

Mange eldre med hjemmetjenester faller ofere og skader seg hjemme enn andre – ofte med langvarige og alvorlige konsekvenser.

¨Portrettbilde av Talieh Sadeghi

Forsker på nav

Talieh Sadeghi (36) er stipendiat ved Senter på profesjonsstudier og forsker på sin tidligere arbeidsgiver nav.

Syk kvinne ligger i senga.

Lider du av MUPS?

Medisinsk uforklarte plager og sykdommer, MUPS, kan være et problem, men også en mulighet til å utvide forståelsen av medisinfaget. Det mener en forsker som har dykket ned i diagnosenes roteskuff.

Portrettbilde av Bjørnar Tollefsen i skogen.
Kunst og design

Folkesykdommen få snakker om

Stadig flere nordmenn sliter med søvnapné. Bjørnar Tollefsen er en av mange som har fått livet sitt forandret etter bruk av pustemaskin.

En mann spruter vann med vannslangen på to jenter i hagen.
Helse og sosialt arbeid

Slik blir du mer aktiv med barna i hverdagen

Norske barn og unge er ikke aktive nok, viser en kartlegging. Hva kan foreldre gjøre for å få barna til å bevege seg mer?

Kvinne med sjal på hodet sitter på en benk foran et stort vindu og ser ut på havneområdet i en by.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Hvordan lykkes de skandinaviske landene med integrering av flyktninger?

En ny rapport skrevet for Nordisk ministerråd viser forskjeller i hvordan det går med integreringen av flyktninger i de skandinaviske landene.

To eldre kvinner spiller kort sammen og smiler i kamera.
Arbeidsliv, samfunn og velferd  |  Helse og sosialt arbeid

Demenshjelpere inspireres av å være til nytte og glede for andre

Frivillige aktivitetsvenner motiveres av ønsket om å hjelpe andre, men i like stor grad av at det er interessant, lærerikt og meningsfullt, ifølge en ny studie fra NOVA.

Bilde av en lilla matboks med to brødskiver med egg og servelat, to pannekaker og melonbiter.
Forbruk, klima og miljø

– Den norske matpakka skaper forskjeller

En norsk forsker har intervjuet minoritetsbarn og barn fra fattige familier. Flere av barna i studien skammer seg over matpakka de har med seg på skolen.

Gutt og jente løper og hopper paradis.
Helse og sosialt arbeid

Hyperaktivitet hos ADHD-barn kan være «selvbehandling»

Rotteforsøk gir håp om at fysisk aktivitet kan bidra til å forebygge ADHD-symptomer.

illustrasjon som viser gutt med mobiltelefon og reklame for gambling i bakgrunnen
Forbruk, klima og miljø

Nye forskningsmetoder avslører ulovlig reklame til barn

Norske barn bombarderes av reklame for alkohol, pengespill og kosmetiske behandlinger i sosiale medier.

Unge studenter spiller badminton i gymsal
Oppvekst, skole og utdanning

– En sekser i kroppsøving krever at du er god i idrett

Toppkarakterene er forbeholdt de som har bakgrunn fra idretten, viser ny doktorgradsavhandling.