Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 483 artikler

Fem glade barn leker i et klasserom.
Første skolestart uten korona: - Viktigere enn noen gang å bygge gode klassemiljø

I år er det ekstra viktig å jobbe med fellesskap og gode klassemiljø, mener forskerne Selma Therese Lyng og Frode Restad. De har flere råd til hvilke grep skolene kan ta.

Far og datter sykler i en travel gate.
– Dagens aldersgrense for pensjonering sender uheldige signaler til unge

Pensjonsutvalget frykter yrkesaktive ser dagens aldersgrenser som naturlige utgangspunkt for å avslutte yrkeskarrieren.

Klart vann helles ut av et rør av en ansatt på renseanlegget.
Avløpsvann kan renses enklere og billigere

– Vi prøver å finne ut om en ny miljøvennlig rensemetode kan gjøres mer effektiv med matematiske modeller og tingenes internett, forteller professor Tiina Komulainen.

I klasserommet: Ung jente med stripete t-skjorte og blyant ser i kamera.
Ungdata junior: Mange barn gruer seg til å gå på skolen

De aller fleste 10–12-åringer i Norge sier de har det veldig bra, viser den første Ungdata junior-rapporten som er gitt ut på nasjonalt nivå.

Smilende ungdommer på bassengkant med badehetter
Ungdata 2022: Stadig færre unge deltar i organiserte fritidsaktiviteter

Halvparten av norske ungdommer deltar i organiserte fritidsaktiviteter, men deltakelsen er synkende. Nedgangen startet før pandemien.

mann og kvinne studerer priser i en dagligvarebutikk
En av tre husholdninger har fått dårligere økonomi det siste halvåret

En ny rapport avdekker hvordan vi håndterer de økende levekostnadene.

Illustrasjonsbilde av en mann som går tur på fjellet.
Italienere i Norge: Er mer fysisk aktive, men spiser mer usunt etter at de flyttet

Samtidig synes de det er vanskeligere med sosiale relasjoner, ifølge en studie om italienske innvandrere i Norge.

En far gir barnet sitt medisin med skje.
Forskere kan nå søke om tilgang til data om folkets helsekompetanse

Flere deler av befolkningen har lav evne til å finne, forstå, kritisk vurdere og benytte seg av helseinformasjon, i følge en undersøkelse om befolkningens helsekompetanse. Hva betyr det for deg som forsker på eller jobber med helse?

to unge jenter på et skolekjøkken
Slik samler du folk du ikke kjenner til et måltid av overskuddsmat

Lag en fest for nabolaget med mat på vei til søpla!

To kvinner ser på noe på en pc i et kontorlokale.
Er du leder eller ønsker å bli det? Da bør du kunne dette

Fremtidens ledere bør utmerke seg på spesielt tre ferdigheter, ifølge universitetslektor Even Haug Larsen ved OsloMet.

Mørkhåret jente med turkis overdel trikser med fotball på gresslette
Fotball for alle – eller mest for gutter?

Guttespillere og jentespillere får ulike muligheter i fotballen, viser fersk forskning fra OsloMet. – Dette kan gi konsekvenser langt utover toppidretten, sier Marlene Persson.

To mennesker sitter på en brygge i skjærgården og prater og ler.
Samlivet i sommer: – Det viktigste er å være til stede i øyeblikket og se hverandre

Sommeren er høysesong for nærhet med partneren din. Universitetslektor Stine Hasle har mange gode råd for hvordan du kan legge til rette for lyst og tenning i ferien.