Forskningsnyheter

Nullstill
Vis filter Skjul filter

Viser: 24 av 305 artikler

Illustrasjonsbilde av pressekonferanse om koronasituasjonen.

Mange synes det er vanskelig å forstå helseinformasjon

En av tre mangler sentrale kunnskaper og ferdigheter om helse, ifølge ny undersøkelse.

Et par med et lite barn i vognen på vei til boligvisning.

Dette bestemmer boligprisene

Lurer du på hvorfor boligprisene stiger, og hvordan prisveksten kan bremses?

Bilde av to personer som går på skøyter på islagt vann i marka.

Lei av innestengt koronaliv? Prøv turskøyting

Stadig flere legger ut på lange skøyteturer på islagte vann. Henrik Neegaard er en ivrig skøyteløper og gir deg de beste rådene for en trygg tur.

En alvorlig far bærer sin unge sønn

Slik gikk det da familievernkontorene stengte dørene under koronavåren

NOVA-forskere har sett på hvordan nedstengningen påvirket familier med problemer.

Bilde tatt av misjonær Bodil Biørn med tittel: Flyktningsleir ved Aleppo.

– Arkivmaterialet vitner om et folkemord

Bilder og notater fra den norske misjonæren Bodil Biørn dokumenterer hva flere forskere beskriver som et folkemord under første verdenskrig.

Illustrasjonsbilde: Sjampanje helles i glass.

Teorijunkie på korrupsjonsjakt

Da Norges forskningsråd like før jul annonserte hvilke unge talenter som fikk finansiert sin banebrytende forskning, sto jubelen i taket hjemme hos Tereza Østbø Kuldova. Om verdens korrupte luksusdyr skalv i buksene er mer usikkert – men det burde de nok.

Illustrasjonsbilde: Tre leger eller sykepleiere på en operasjonsstue. Foto: Sasin Tipchai fra Pixabay

Legers faglige beslutninger er under press

- Hvorfor var ikke den operasjonsstuen i bruk i går? Leger utsettes for sterk styring gjennom nye, digitale systemer.

Illustrasjonsbilde av kvinnelig lærer ved pulten til tre elever.

Hvordan kan elever lære mer om livsmestring?

Ny forskning skal hjelpe lærere med å undervise elever til å tenke kritisk om kroppsidealer og bruk av sosiale medier.

Illustrasjonsbilde av mannlig barnehagelærer med en gruppe barn som leker.

Barns medvirkning skjer i øyeblikket

Voksne i barnehagen bør være til stede i øyeblikket og se på barna som medmennesker.

Illustrasjonsbilde av en mange mennesker som går på gaten i sterkt sollys.

Helsetilbudet for rituell omskjæring av gutter er begrenset og lite tilgjengelig

En ny rapport foreslår flere tiltak for å forbedre helsetilbudet for rituell omskjæring av guttebarn.

Illustrasjonsbilde av mann foran datamaskin.

Hvordan stopper politiske partier hat på Facebook?

Fersk studie viser at politiske partier heller skjuler hatefulle ytringer på Facebook enn å slette dem.

bilde av liten jente med solbriller i matbutikk. Hun holder en blomkål.

– Ta barna med på matlagingen!

Barn som vokser opp i familier med interesse for matlaging har et sunnere kosthold med mer fisk og grønnsaker.

Illustrasjonsbilde av jente som pynter et juletre.

Koronajulen: – Det blir en veldig annerledes jul for de fleste

Matforsker Annechen Bahr Bugge om hvordan koronatiltakene vil påvirke julefeiringen vår i år.

Illustrasjonsfoto: Målrettede tiltak i kommunene kan få flere flyktninger i jobb

Målrettede tiltak i kommunene kan få flere flyktninger i jobb

OsloMet har gjennomført første fase av et større evalueringsoppdrag for IMDi, der tiltak i åtte kommuner har blitt evaluert. De fleste av de åtte prosjektene har foreløpige resultater som peker i positiv retning.

Illustrasjonsbilde av familie som driver med mobil og nettbrett i stua.

Aktiviteter som hjelper ungdom gjennom Oslo-nedstengingen

Hva kan familier med ungdom gjøre for å komme seg helskinnet gjennom nedstengingen i Oslo?

gutt som holder en tallerken mat han har fått i skolekantina

Norske foreldre åpne for skolemat og skoleuniform

Mange foreldre er villige til å betale for skolemat, viser ny rapport.

gutt som ligger på magen på senga og gamer på mobiltelefon

Ny studie avdekker de unges dataspillvaner

Ensomhet i korona-tiden gjorde at barn og unge spilte enda mer dataspill enn før. Spilling er sosialt og inkluderende, men skaper også store forskjeller.

En mann sitter på en huske med ryggen mot kameraet og ser på solnedgangen.

Forskere har fulgt 40-åringer siden de var i tenårene: Hvem faller utenfor?

NOVA-forskere har fulgt de samme personene i over 28 år. Nå vil de undersøke hvorfor noen havner utenfor samfunnet som voksne.

Elbil som det plugges en lader inn i.

Nå kan du selge strømmen i elbilen din

Med toveislader kan strømmen du har til overs i elbilen din gå tilbake til strømnettet.

Eldre kvinne som sitter i en stol og titter ut av vinduet.

– Inaktivitet er vår tids tause morder

Selv korte perioder med inaktivitet kan få store konsekvenser for eldre mennesker. Forskere etterlyser mer ressurser til trening for eldre under pandemien.

Nærbilde av en elektronisk fotlenke festet til et ben.

Hvorfor blir omvendt voldsalarm så lite brukt?

Terskelen for å ta i bruk omvendt voldsalarm er for høy, viser en ny studie fra OsloMet. Hvorfor er det slik?

kvinne med laptop handler klær og sko på nett

Kan du rettighetene dine ved netthandel?

Netthandel er underlagt et komplisert regelverk. Kan du de viktigste reglene?

Bilde av eldre dame som bruker den håndgripelige koppen.

Teknologisk kaffekopp hjelper eldre å få nye venner

Kopper og andre hverdagslige ting kan gjøre det lettere for eldre å bruke teknologi og få sosial kontakt på internett.

Sykepleier på sykehjem snakker med eldre dame som sitter i stol og ser lei seg ut.

Mangel på personell og kompetanse truer eldreomsorgen

En fersk utredning viser at det er en stor og økende mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere i sykehjem og hjemmesykepleien. – Konsekvensene er verre arbeidsforhold og dårligere kvalitet på tjenestene, sier forsker.