Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 24 av 233 artikler

kvinne kikker på klær på klesstativ

Gjenbruk av klær er ikke så vanlig som du tror

Vi kjøper mindre enn 1 brukt plagg i året, viser ny rapport om våre klesvaner.

Boligblokk i Oslo

Leiegårdsloven fungerer dårlig som boligpolitisk virkemiddel

Svært få leietakere blir eiere av egen bolig gjennom at kommunen bruker forkjøpsretten, og praktiseringen av loven er svært ressurskrevende. Det viser en ny rapport.

Mann løper i skogen.

Forskere tror på endrede treningsvaner etter korona

Utetrening i nærområdet og online trening i stua er de trendene forskerne har mest tro på at kan vedvare.

Smilende kvinnelige tegnspråkbruker

– Endelig anerkjennes norsk tegnspråk

– Det er mange tegnspråkbrukere i Norge som nå jubler over at språket deres endelig skal få en full offisiell anerkjennelse, sier professor ved OsloMet Arnfinn Muruvik Vonen.

Tre små barn leker i barnehagen.

Voksne bør involvere seg mer i barnas lek

Hvor aktivt bør voksne involvere seg i lek og andre situasjoner?

finger med hanske trykker på tastatur med knappen #stayathome

Slik taklet vi digital hjemmeskole og hjemmekontor

Norske husstander har klart den raske omstillingen til heldigital hverdag godt, viser ny undersøkelse fra SIFO.

Joggesko hensatt under en institusjonsseng med hjul

Eldre er positive til smart teknologi i hjemmene sine

Nytt forskningsprosjekt viser at det er rom for nyskapende prosjekter hvor de eldre selv får delta gjennom hele perioden.

Illustrasjonsbilde av en kvinne foran pc-en på hjemmekontoret.

Slik holder du motivasjonen oppe på hjemmekontoret

Livet på hjemmekontoret kan ofte være frustrerende. Her er en forskers råd for motivasjon og trivsel i arbeidshverdagen.

Illustrasjonsbilde av sønn og mor med laptop ved spisebord.

Hjemmeskole under korona: De minste elevene hadde minst kontakt med læreren

En fersk spørreundersøkelse blant foreldre i grunnskolen viser stor forskjell i hvor mye kontakt de eldste og de yngste elevene hadde med læreren sin.

Fire ungdommer går langs en vei, sett bakfra, med armene rundt hverandre.

Overraskende mange unge bruker fritidsklubbene

Hele 1 av 3 tenåringer benytter seg av fritidsklubber der de finnes. – Det viser hvor viktig dette tilbudet er, sier forsker Idunn Seland ved OsloMet.

Sjøfugl i Barentshavet

Hva er økosystembasert forvaltning – og kan Norge lykkes med det?

Tilstrekkelig politisk vilje er det viktigste om man vil oppnå målet om mer økosystembasert forvaltning. Det viser en systematisk gjennomgang av over 1 000 forskningsartikler.

Mor sitter på gulvet hjemme og jobber på laptop mens barna leker

Stengte barnehager: Trangbodde familier sliter mest og ansatte er bekymret for smitte

Ferske undersøkelser viser hvordan koronakrisen påvirker hverdagslivet.

bekymret mann med kredittkort

Koronakrisen: nesten én av ti har økonomiske problemer

Til sammen er nesten fire av ti norske hushold økonomisk sårbare. Mange tror det blir enda vanskeligere å betale regningene sine i månedene framover.

dame i butikk som snakker i telefon og ser på en pakke pasta

Fortsatt skepsis til genmodifisert mat

Hvordan har nordmenns holdninger til genmodifisert mat endret seg de siste tre årene? En ny rapport forklarer noe av skepsisen.

Skolelever og lærere i bunad og finstas vinker med flagg der de går i barnetoget over Slottsplassen i 2013.

– Dette blir en spesiell 17. mai

For første gang siden krigen blir det ikke barnetog på Karl Johan. Kulturhistoriker sitter klar med notatblokka for å se hva som skjer under en historisk 17. mai-feiring.

Nygift ektepar omfavner hverandre. Ser ryggen på brudgommen i mørk dress og hendene til bruden som holder en brudebukett.

Stadig færre ekteskap inngås mellom søskenbarn

NOVA-forsker Monica Five Aarset ser en tydelig nedgang i ekteskap i nær slekt i Norge. Hun har gjennomgått forskning fra hele Europa.

Et lite barn står alene ved en benk utendørs med andre barn og voksne i bakgrunnen.

Slik kan barnehagen fange opp de sårbare barna

Barnehageansatte bør se etter endringer i barnas følelser og oppførsel.

Eldre kvinne sitter alene inne og ser ut av et vindu.

Forsker bekymret for eldre i korona-isolasjon: – Frykter de blir mer ensomme

Heldigvis finnes det noen lyspunkter i forskningen.

Mann foran NAV-kontor

Tøft arbeidsliv for de unge etter koronakrisen

Koronapandemien har ført til en helsekrise og økonomisk krise for Norge. Spesielt unge arbeidstakere kan slite med å få arbeid etter krisen.

Nyfødt barn ved brystet til sin mor.

Hvorfor velger noen kvinner å føde hjemme uten jordmor?

Jordmødre har intervjuet kvinner som valgte å føde hjemme uten helsepersonell. Helst ville flere av kvinnene hatt med en jordmor, viser studien.

Kvinne sitter med barn på fanget og jobber på PC, hjemme på kjøkkenet.

Hvordan påvirker koronakrisen folks arbeidsliv og helse?

Mange unge permitterte vurderer nye karrierer, mens lavtlønnete og arbeidstakerere med kort utdanning har større vansker med å etterfølge alle myndighetens råd, og kan være mer sårbare for sykdom.

Husnøkler

Byer bruker ulike strategier for å bosette flyktninger

I storbyene bosettes nyankomne flyktninger både i kommunale og private boliger. Ulike faktorer avgjør hvilken modell som velges. Det viser ny rapport.

En kvinne viser en ung jente i rullestol noe på et nettbrett.

– Unge utviklingshemmede har ofte mer digital kompetanse enn støtteapparatet

Når de går ut av skolen kan de møte et støtteapparat som ikke hjelper dem med å holde ferdighetene vedlike, sier forsker.

Smilende gutt sitter ved kjøkkenbordet hjemme. Pappa sitter ved siden av og holder seg til hodet.

Slik får du til et godt samarbeid med skolen

Den nye skolehverdagen med hjemmeundervisningen setter samarbeidet mellom lærer og foreldre på nye prøver. Her får du gode råd.