AI AGE-prosjektet tar sikte på å forstå og adressere behovene og utfordringene eldre mennesker møter i det digitale samfunnet.
Det digitale veves tettere inn i både samfunnsstrukturen og i individers hverdagsliv. Samtidig går den demografiske utviklingen i retning av en stadig eldre befolkning, som vil legge press på helse-, omsorgs-, og velferdstjenester. Da er det avgjørende teknologi- og tjenesteutviklingen tilpasses, og universelt utformes, for å møte de behov den aldrende befolkningen har. For å sikre at digital tjenesteutvikling harmoniserer med brukerbehov, er det sentralt å få innblikk i hva de eldre selv erfarer og mener om hvilke behov som må dekkes og hvilke utfordringer som må løses. Det er også viktig å få innblikk i hvilke tanker og ideer eldre har rundt den raske utviklingen preget av automatiserte tjenester, smarte hverdagsprodukter og kunstig intelligens, for å øke tilgjengeligheten til relevante tjenester og velferdstilbud, og redusere risikoen for digital ekskludering, utenforskap og fremmedgjøring.
Hovedmålsettingen i AI AGE-prosjektet er å gjennomføre en oppfølgingsstudie av to tidligere landsrepresentative survey-baserte studier (fra hhv. 2014 og 2018) som omhandler muligheter, barrierer og behov for universell utforming i eldres digitale hverdagsliv. Vi ønsker å følge opp disse studiene med ny kunnskap, gitt den raske teknologiske utviklingen preget av automatiserte tjenester, smarte forbruksprodukter og kunstig intelligens (KI). Denne utviklingen både utfordrer og skaper nye muligheter for deltakelse, likestilling og livskvalitet. Gjennom prosjektet benyttes et tiårsperspektiv (2014-2024), der vi vektlegger målgruppen eldre med og uten aldersrelaterte funksjonsnedsettelser. Hensikten er å bidra til økt fokus på sårbare grupper i digitalsamfunnet, som eldre med og uten aldersbetingede funksjonsnedsettelser.