Et mål med det nordisk-baltiske nettverket er å utvikle et teoretisk og metodologisk fundament for en nordisk-baltisk matsystemdatabase.
Matsystemene i de nordiske og baltiske landene er ikke bærekraftige: verken fra et økologisk ståsted eller fra et sosioøkonomisk perspektiv.
Mange av utfordringene er kostholdsrelaterte: matfattigdom på den ene siden og overvekt og fedme på den andre. På miljøsiden er det store problemer knyttet til intensiv landbruksproduksjon, tap av biologisk mangfold, forurensning, klimagassutslipp og trusler mot vannmiljøet. Samfunnsmessig er matberedskapen generelt lav med stor avhengighet av import av mat og drivstoff, og landbrukssektoren er fortsatt svært kjønnsdelt.
Et mål med det nordisk-baltiske nettverket er å utvikle et teoretisk og metodologisk fundament for en nordisk-baltisk matsystemdatabase. Andre nettverksaktiviteter er knyttet til to webinarer samt en workshop på «Innofood» i september 2025, en konferanse arrangert av Ruralia Institute i Seinäjoki, Finland, som har som mål å diskutere matinnovasjoner og fremtidens mat.
Konsortiet ledes av Silvia Gaiani ved Ruralia Institute, Universitetet i Helsinki og består av åtte partnere fra seks nordiske land.