I dette prosjektet analyseres Husbanken og boligpolitikkens nyere historie (1996-2021) på bakgrunn av et stort og variert kildemateriale. Prosjektet rapporteres i form av en illustrert faghistorisk bok i løpet av 2021.
Boka er ment som et bidrag til den akademiske forskningslitteraturen om norsk boligpolitikk spesielt og den norske velferdsstaten generelt. Husbanken og boligpolitikken utelates ofte i faglitteraturen om velferdsstaten. Det er vanskelig å få plass til alle relevante temaer innenfor to permer, men det kan like fullt argumenteres for at forbigåelsen av boligsektoren er en blindflekk i litteraturen om den norske velferdsstatens nyere historie. Ikke minst gjelder dette fordi boligpolitikken er et saksfelt som har gjennomgått dyptgripende endringer fra slutten av 1970-tallet.
I motsetning til mange andre deler av velferdsstaten – som kjennetegnes av historisk kontinuitet eller ekspansjon – er det snakk om nedskjæring, omforming og deregulering i boligsektoren. Dermed vil boka utfordre og utdype bildet som tegnes av den norske velferdsstaten i annen faglitteratur.
Sentrale tema
- de lange linjene i boligpolitikkens historie fra ca. 1920 til 2020
- boligpolitikkens gradvise boligsosiale vending 1978-2003
- husbankens utvikling fra boligbank til velferdsetat og kompetansebank i den boligsosiale politikken rettet mot vanskeligstilte på boligmarkedet
- husbankens boligsosiale virkemidler (startlån, bostøtte, boligtilskudd mv.) og deres betydning for mottakerne
- digitaliseringen av Husbankens virkemidler og tjenester på 1990- og 2000-tallet
- husbankens arbeid med områdesatsinger og virksomhet knyttet til det aldrende samfunnet (omsorgsboliger, sykehjem etc.)
-
Prosjektdeltakere
-
Publikasjoner