Byttet yrke

Maruan Hammoura står utendørs og smiler til kamera.

Etter mange år som grafisk designer følte Maruan seg klar for å gjøre noe annet. På grunn av ny teknologi opplevde han også at utdanningen var blitt utdatert, og han måtte enten videreutdanne seg eller prøve noe helt nytt. Valget falt på det siste, og han startet på sykepleierutdanningen på OsloMet på Kjeller høsten 2016.

Vil treffe mennesker

– Jeg er ikke en person som liker å sitte på kontoret hver dag, jeg vil ut og treffe mennesker. I tillegg er jeg veldig interessert i anatomi og fysiologi, og kom frem til at sykepleierutdanningen var det rette for meg, sier Maruan.

Sykepleierutdanningen er et studie med veldig mye praksis, faktisk hele 50 uker i løpet av de tre årene på bachelorstudiet.

– Det første året var det mye teori, men i det andre året er det nesten bare praksis. Jeg har vært både på ulike avdelinger på sykehus, på sykehjem og i hjemmesykepleien, forteller han.

I praksisperioden blir han fulgt opp av en kontaktsykepleier.

– Det er veldig fint å ha en kontaktsykepleier som jeg kan spørre når det er noe jeg lurer på. Det er mye praktisk som skal læres for å bli sykepleier, for eksempel er det noe helt annet å sette veneflon på en dukke enn på en ekte pasient. Det krever mye øving for å bli en god sykepleier.

Maruan i profil smiler til journalisten

Drar på hjemmebesøk

Når vi møter Maruan er han i gang med en praksisperiode i hjemmesykepleien i Rælingen kommune. Her besøker han pasientene hjemme og hjelper dem med blant annet medisinering og sårstell. Det er en variert arbeidsdag der han møter mange hyggelige mennesker og lærer hvordan denne delen av helsevesenet fungerer. En av dem han har besøkt flere ganger er Klara Folstad.

– Det er alltid så koselig å få besøk av Maruan, sier Klara, som har fått tjenester fra hjemmesykepleien helt siden hun kom hjem fra et sykehusopphold.

– Det er også veldig hyggelig å bli møtt av et stort smil når jeg kommer hjem til deg, sier Maruan.

Selv om det er mange pasienter som skal besøkes i løpet av dagen, synes han det er viktig å finne ro og ikke gi pasientene følelsen av at han har det travelt. Pasientene skal ikke merke at han har mye å gjøre, og det å takle stress er en viktig egenskap for en sykepleier.

Maruan Hammoura tar en kikk på et lite sår som Klara Folstad har fått på armen.

Maruan Hammoura tar en kikk på et lite sår som Klara Folstad har fått på armen.

Jobber ved siden av

Maruan jobber ekstravakter på Akershus universitetssykehus ved siden av studiene.

– Det jeg var mest bekymret for var vel hvordan jeg skulle klare det økonomisk å gjennomføre et tre år langt studie, i og med at jeg har en datter på fire år. Men det har gått veldig greit, sier han.

Det norske helsevesenet har stort behov for sykepleiere, og Maruan håper han kan få jobb på sykehus når han blir ferdig utdannet til våren.

– Jeg har lyst til å spesialisere meg innen akuttsykepleie eller anestesi etterhvert, sier han.

Videre lesning

Petter leker pasient i en sykeseng, og Evgenia får veiledning av lærer til hvordan å behandle ham.
Et hav av muligheter med sykepleierutdanning

Samfunnet har et stort behov for sykepleiere, og med utdanning fra OsloMet har du også autorisasjon til å praktisere i mange land.

Lars Berrum står med ein mikrofon på scena i P52. Bak han heng mange internasjonale flagg.
– Det er klisjé, men sjukepleiarutdanninga gav meg meir empati

Komikar og sjukepleiar, Lars Berrum (31), seier at sjukepleiarutdanninga har gjort mykje med han som person.

Tre studenter går sammen gjennom en park. De smiler.
Bachelor ved OsloMet - bli noe som betyr noe!

Vil du helst jobbe med mennesker? Mest glad i tall? Lage ting? Finne på noe nytt? Bruke hendene? En kombinasjon?