Fikk drømmejobben før han var ferdig med studiene

Nikolai Aasen portrett. Holder roboten AV1 i høyre hånd.

De siste tre årene har Nikolai Aasen (24) studert administrasjon og ledelse på OsloMet, og et halvt år før han var ferdig med bachelorstudiet fikk han fast jobb i bedriften No Isolation i Oslo.

Bedriften har laget roboten AV1. Det er en robot som er konstruert og laget for langtidssyke barn, slik at de kan delta i undervisningen og holde kontakten med vennene sine på skolen. Det kan være barn som for eksempel har kreft, ME og cerebral parese.

Roboten fungerer som barns øyne, ører og stemme gjennom 4G-nett eller trådløst nettverk, når barna ikke har mulighet til å komme seg ut selv.

Aasens oppgave er å jobbe med kundene i Norden, som stort sett er skoler, kommuner og privatpersoner.

– Jeg tror at en god blanding av kontakter og det at jeg viste stor interesse for jobben, hadde mye å si i jobbutvelgelsen, sier Aasen.

Om bachelor administrasjon og ledelse

Studiet gir bred kompetanse i offentlig politikk og administrasjon, juss, økonomi og ledelse.

Utdanningen er særlig rettet mot offentlig sektor, men du får også relevant kompetanse for arbeid innen organisasjons- og ­næringsliv.

Du kan fordype deg i økonomi og styring, HR eller arbeids- og velferdsforvaltning.

Har bekjentskaper fra hele verden

Som student ved daværende HiOA (nå OsloMet) har han holdt et foredrag for å inspirere andre studenter til å ta deler av utdanningen i et annet land.

– Du vokser mye på å dra på utveksling, fordi du er nødt til å bli mer selvstendig. Det er utrolig lærerikt å komme seg bort fra de trygge omgivelsene i Norge og få prøvd noe annet, sier Aasen.

– Dessuten knytter du nettverk, noe som jeg tror er veldig verdifullt. Ikke bare arbeidsnettverk, men også sosiale nettverk.

Selv startet han studentlivet som tjueåring med ett år i USA, hvor han studerte og spilte fotball for Eastern New Mexico University.

Etter dette året dro han tilbake til Norge og tok ett år med historie ved Universitetet i Oslo. Deretter bestemte han seg for bachelorstudiet i administrasjon og ledelse. I løpet av studietiden på Høgskolen i Oslo og Akershus har Aasen hatt praksis i Amsterdam og vært på utveksling i Tsjekkia.

Med seg i bagasjen har han ikke bare en ekstra erfaring han kan sette på CV-en. Han har fått innsikt i forskjellige kulturer og ikke minst bekjentskaper fra hele verden.

Nicolai som står sammen med flere andre personer og smiler til hverandre

Nikolai Aasen avbildet på avslutningsseremonien for bachelorstudentene ved Fakultet for samfunnsvitenskap. Fra venstre høgskolelektor Gunnar Jahren, medstudent Launa Camilla Eggerickx Hassve og Nikolai Aasen.

Nikolais beste tips

Her er Nikolai Aasens fem studietips til kommende studenter og hvordan få mest mulig ut av utvekslingsperioden.

  1. Ta initiativ og vis interesse for faget. Om det er noe du lurer på, ta kontakt med foreleserne.
  2. Møt opp og vær flink til å ta gode notater i forelesningene.
  3. Engasjer deg sosialt.
  4. Tving deg selv ut av komfortsonen din.
  5. Reis på utveksling! Er du på utveksling og har mulighet – reis til forskjellige land og opplev andre kulturer og fantastiske folk.

Gode opplevelser i Amsterdam

Det var i april i fjor at Nikolai Aasen og medstudent Dennis Kristoffer Hoel dro til Amsterdam sammen for å ta praksisperioden der i ni uker. De visste ikke så mye om prosjektet før de bestemte seg dra.

– Vi visste egentlig bare at vi skulle delta i et prosjekt som heter Europe by People, forklarer han.

Det handlet om byplanlegging og hvordan løse problemer i store byer på en miljøvennlig måte.

– Vi ble kastet ut i noe vi ikke hadde noe greie på. Det var vanskelig og krevende i starten, men det gjorde at prosjektet ble desto mer interessant, sier Aasen.

Under prosjektet samarbeidet de med flere folk fra ulike nasjonaliteter.

– Teamet vårt besto av studenter fra Mongolia, Nederland, Tyskland, Frankrike og Iran. Samarbeidet gikk veldig bra, og alle snakket engelsk. Jeg synes det var interessant å få innblikk i hvordan studenter fra forskjellige land og kulturer har forskjellige måter å jobbe og studere på.

– Vi fikk tildelt et område som heter Oosterdokseiland, en kunstig øy rett ved sentralstasjonen i Amsterdam, forteller han.

Oppgaven gikk ut på hvordan de kunne gjøre dette området til et mer bærekraftig samlingspunkt for de som bodde der, jobbet der og turistene. Til slutt presenterte de ideene til BPD, som er et stort eiendomsutviklingsselskap med ansvaret for alle byggeprosjektene på Oosterdokseiland.

 

Nicolai Aasen portrett

Billig for norske studenter

Siste studieåret dro Aasen til Pilsen i Tsjekkia for å studere statsvitenskap. Byen der pilsnerølet så dagens lys, med ølmuseum, ølfestival, og bryggeriet til Pilsner Urquell.

Det var førsteamanuensis Pål Veiden som fortalte om The University of West Bohemia i Tsjekkia på et utvekslingsseminar, og etter det var Aasen bitt av basillen.

– For det første synes jeg Tsjekkia er et utrolig spennende land, både historisk og kulturelt. I tillegg er det billig å bo og leve der. Den negative siden er at du blir veldig bortskjemt. Jeg spiste frokost, lunsj og middag ute på spisesteder nesten hver eneste dag. Det hadde jo aldri gått som student her i Norge, forteller han, og tilføyer at tsjekkere er hyggelig og gjestfrie.

Dessuten er Aasen veldig fornøyd med at han fikk god kontakt med foreleserne på universitetet. De internasjonale studentene hadde små klasser og mye av undervisningen var bygget på dialog og diskusjon. I tillegg hadde han en tsjekkisk fadder som hjalp han med alt det praktiske i hele utvekslingsperioden.

– Tsjekkia må være et av de flotteste stedene å dra på utveksling til, mener han, og trekker blant annet fram hvor enkelt det er å reise rundt omkring i Europa om du befinner deg i Tsjekkia.

– En helt spesiell frihet

På spørsmål om hva som har vært det beste med utenlandsoppholdene og tiden på HiOA som student, svarer Aasen:

– Det er uten tvil alle menneskene som jeg har møtt. Både medstudenter og forelesere har imponert meg kraftig. Mindre kull gjør det enklere å bli kjent med forelesere og studenter.

– Jeg kommer også til å savne de gode foreleserne som jeg har blitt kjent med på HiOA, sier han, og legger til at han har inntrykk av at HiOAs forelesere har et større pedagogisk fokus enn andre forelesere han har møtt på andre høyere utdanningsinstitusjoner.

– Jeg elsker å studere, og jeg synes det er utrolig morsomt å lære nye ting. Selv om det ikke er alt jeg vil få bruk for senere, er jeg sikker på at metodene vi lærer for å tenke kritisk og innhente informasjon, kommer godt med.

– Som student har du mulighet til å kjøre ditt eget løp, noe som fører til en helt spesiell frihet.