Endelig studiestart

Tre studenter foran en folkemasse. En jente på hver side og en gutt i midten som har på seg et tigerkostyme.

Det skjer mye spennende de første ukene, men det er den første dagen som er aller viktigst. For det første må du faktisk møte opp, slik at du ikke mister studieplassen. For det andre treffer du foreleserne dine, som allerede har jobbet i flere uker og som gleder seg til å komme i gang med et nytt semester med nye studenter. For det tredje får du møte medstudentene dine, og det er antakelig det du er aller mest spent på. Litt skummelt, sier du? Tja, du vet jo at dere har minst én ting til felles: Dere har søkt og kommet inn på den samme utdanningen, så dere deler i alle fall interessen for noen fag. Husk også at alle er i samme situasjon – og alle har lyst til å bli kjent med noen!

Årets høydepunkt

Den første dagen får du også møte fadderen din og resten av faddergruppa. Dere ser på velkomstseremonien sammen. Den består av taler, musikk og underholdning – et kickoff for studietiden ved OsloMet og en fellesopplevelse du ikke vil gå glipp av. Disse timene med nye studiekamerater går fort.

Heng med faddergruppa

I løpet av de første to ukene i studiestart er det mange fadderaktiviteter du kan være med på, alt fra grilling i parken, til bowling, foredrag, idrettsdag og foreningsdag der alle studentforeningene presenterer seg + mye, mye mer. De fleste opplever at det er lettere å få venner om du er med i fadderordningen, så vår anbefaling er å være sosial og bli med på så mye du kan. Du må selv finne en balanse, for du må selvsagt ha overskudd til å komme i gang med studiene også!

Vær som en svamp

Mellom rebusløp og middag med nye venner, bør du også bruke de første ukene til å suge til deg mest mulig praktisk informasjon. Du må finne ut hvordan ting fungerer og lage deg en liten plan for hvordan du vil gjennomføre ditt første semester på studiet. Du bør lese informasjonen du får tilsendt på SMS og e-post nøye. Lurer du på noe, så kan du jo begynne med å spørre en av dine nye studievenner som du er blitt kjent med gjennom faddergruppa eller i en studentforening? Synes du noe er vanskelig, er det helt sikkert flere som synes det samme. Og ved OsloMet vil vi gjerne hjelpe deg – det er bare å spørre. Alt dette handler egentlig bare om én ting: Å gi deg selv en god start på studietiden!

Mange studenter sitter på gresset foran en scene på St. Hanshaugen.

Studiestart på St. Hanshaugen.

Råd til nye studenter

1. Delta på det som skjer i starten

Det er de første ukene det er lettest å få nye venner på studiet.

2. Ta grep om det praktiske

Sjekk at du har mottatt studentnummer/brukernavn og pinkode på e-post og sms. Aktiver brukerkontoen din, registrer deg som student, betal semesteravgift og skaff deg studentbevis.

3. Lag en plan

Få oversikt over krav, pensum, universitetet og hva du skal gjennom det første semesteret. Sett så opp din egen arbeidsplan, med viktige datoer og frister for gruppemøter, innleveringer, og eksamen.

4. Gjør deg kjent med kurs- og veiledningstilbudet

Vet du hvor ditt infosenter er? Har du sjekket ut når Studieverkstedet holder kurs om studieteknikk? Du finner det meste på student.oslomet.no.

5. Engasjer deg!

Meld deg inn en studentforening, eller kanskje vil du heller engasjere deg i studentdemokratiet? Du får venner og erfaringer for livet - og det ser bra ut på CV-en!

Videre lesning

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!

Smilende kvinnelig student
Mye å finne på og mange nye venner

Nye studenter kan glede seg til å møte masse nye mennesker, få nye kontakter og venner for livet, mener Mari Hellvik.

Portrett Harmeet Kaur
Nye studenter kan glede seg!

Harmeet Kaur synes det beste med å være student er at hun hele tiden lærer mer om noe hun faktisk er interessert i og kan tenke seg å jobbe med i fremtiden.

Syngende studenter på en scene i ulike kostymer, alle holder en hånd på pannen og ser utover. En jente har på seg et knallgult banankostyme, mens noen har OsloMet-t-skjorte eller OsloMet-buttons.
Revy, gaming, eller lacrosse? Bli med i en studentforening!

Har du interesser det er fint å drive med sammen med andre – eller lyst til å begynne med noe nytt? Kanskje du synes det virker litt skummelt å begynne å studere uten å kjenne noen? Bli med i en studentforening da vel!