Endelig studiestart

Tre studenter foran en folkemasse. En jente på hver side og en gutt i midten som har på seg et tigerkostyme.

Det skjer mye spennende de første ukene, men det er den første dagen som er aller viktigst. For det første må du faktisk møte opp, slik at du ikke mister studieplassen. For det andre treffer du underviserne dine, som allerede har jobbet i flere uker og som gleder seg til å komme i gang med et nytt semester med nye studenter. For det tredje får du møte medstudentene dine, og kanskje er det dette du er aller mest spent på. Litt skummelt, sier du? Tja, du vet jo at dere har minst én ting til felles: Dere har søkt og kommet inn på den samme utdanningen, så dere deler i alle fall interessen for noen fag. Husk også at alle er i samme situasjon – og alle har lyst til å bli kjent med noen!

Kickstart studietiden

Den første dagen får du også møte fadderen din og resten av faddergruppa. Dere ser på velkomstseremonien sammen. Den består av taler, musikk og underholdning - en fellesopplevelse du ikke vil gå glipp av. På kvelden er det gratis konsert for alle. Disse timene med nye venner går fort!

Heng deg på det sosiale 

De fleste studieprogram har en fadderordning. I løpet av den første uken er det mange aktiviteter du kan være med på, alt fra grilling i parken, til bowling, idrettsdag og samling på utesteder. Vi har en fast foreningsdag der alle studentforeningene presenterer seg. Finn foreningen som passer for deg, og meld deg inn! Heng deg på medstudenter, spis lunsj sammen, kjøp pensumbøker eller sjekk ut kaféer i nærheten.  De fleste opplever at de senker skuldrene litt når de har blitt kjent med noen, så vår anbefaling er å være sosial og bli med på så mye du kan. Du må selv finne en balanse, for du må jo også ha overskudd til å komme i gang med studiene også! 

Vær som en svamp

Selv om det skjer mye de første ukene, bør du bruke tiden til å suge til deg mest mulig praktisk informasjon. Du må finne ut hvordan ting fungerer og lage en liten plan for hvordan du vil gjennomføre ditt første semester på studiet. Du bør lese informasjonen du får tilsendt på SMS og e-post nøye og gjøre deg kjent med nettsider og verktøy. Lurer du på noe, kan du jo begynne med å spørre en av dine nye studievenner som du er blitt kjent med gjennom faddergruppa eller i en studentforening? Synes du noe er vanskelig, er det helt sikkert flere som synes det samme. Og ved OsloMet vil vi gjerne hjelpe deg – det er bare å spørre. Alt dette handler egentlig bare om én ting: Å gi deg selv en god start på studietiden!

Mange studenter sitter på gresset foran en scene på St. Hanshaugen.

Studiestart på St. Hanshaugen.

Huskeliste for nye studenter

1. Delta på det som skjer i starten

Det er de første ukene det er lettest å få nye venner på studiet.

2. Ta grep om det praktiske

Sjekk at du har mottatt studentnummer/brukernavn og pinkode på e-post og sms. Aktiver brukerkontoen din, registrer deg som student, betal semesteravgift og skaff deg studentbevis.

3. Lag en plan

Få oversikt over krav, pensum, campus og hva du skal gjennom det første semesteret. Sett opp din egen arbeidsplan med viktige datoer og frister for gruppemøter, innleveringer, og eksamen.

4. Gjør deg kjent med kurs- og veiledningstilbudet

Vet du hvor ditt infosenter er? Har du sjekket ut når Studieverkstedet holder kurs om studieteknikk? Du finner det meste på våre studentsider (student.oslomet.no)

5. Engasjer deg!

Meld deg inn en studentforening, eller kanskje vil du heller engasjere deg i studentdemokratiet? Du får nye venner og erfaringer - og det ser bra ut på CV-en!

Videre lesning

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!

Syngende studenter på en scene i ulike kostymer, alle holder en hånd på pannen og ser utover. En jente har på seg et knallgult banankostyme, mens noen har OsloMet-t-skjorte eller OsloMet-buttons.
Kor, gaming, eller lacrosse? Bli med i en studentforening!

Har du interesser du vil fortsette med, eller lyst til å prøve noe nytt? Kanskje du synes det virker litt skummelt å begynne å studere uten å kjenne noen? Bli med i en studentforening, da vel!