Studentforeninger

FILMGLADE: Fra venstre Morten Sekkelsten, Malene Hovden, Selma Lewe Düzakin, Lars Jæger og Carl-Fredrik Kuhle er alle aktive i Oslostudentenes Kinoforening.

Ved OsloMet finnes det 55 ulike studentforeninger, og totalt i Oslo og Akershus er det 450 studentforeninger som er åpne for deg som studerer her. Med andre ord skulle det være gode muligheter til å finne en eller flere foreninger som passer for deg.

Det er for eksempel en kinoforening hvis du har lyst til å se film sammen med andre – det kan være en fin start på foreningslivet. Hvis du ikke har lyst til å gå alene på kino blir du møtt av andre medlemmer som tar følge.

Du blir møtt med et smil :)

Elise Håkull Klungtveit og Mattias Hjøllo Bernstrøm er aktive i flere studentforeninger. Hun studerer master i barnehagekunnskap, han tar bachelor barnehagelærer på deltid. Begge er med i foreningen Barn oss i mellom, som er en tverrfaglig studentforening for alle som skal jobbe med barn etter endt utdanning.

– Det å være med i en forening gjør at du blir veldig fort kjent med andre folk. Kommer du som ny til en forening, blir du møtt med et stort smil og folk som ønsker at du skal ha det bra, forteller Mattias.

Han legger til at siden alle er studenter bare en begrenset periode, er de alltid interessert i å få inn nye folk, for at foreningene skal holde seg aktive.

– Det å være aktiv i foreninger kan ta litt tid, men du får også veldig mye igjen for det ved at du knytter nettverk og blir kjent med folk som har en annen bakgrunn enn deg selv. Det er alltid nyttig å få høre flere synspunkter, mener han.

Det finnes en forening for alle

– Gå på foreningsdagen i august, er rådet fra studentlivskoordinator Beate Thandiwe Dessingthon ved OsloMet.

En gruppe studenter står i gruppe og ler og koser seg

Ved OsloMet er det 55 ulike studentforeninger. Foto: Benjamin A. Ward

– Dersom du har drevet med en hobby tidligere, kan du selvfølgelig fortsette med dette selv om du blir student. Gjennom studentforeningene kan du for eksempel synge i kor, drive med ulike idretter eller gaming. Det finnes til og med en egen forening for deg som liker ostesmørbrød, forteller Beate Thandiwe Dessingthon, som er studentlivskoordinator på OsloMet.

Det er viktig for at du skal kunne prestere bra i studiene, at du også har det bra sosialt. Hvis du føler deg ensom som student, skal du også vite at du ikke er alene om det. Ifølge en ny undersøkelse svarer 29 prosent av studenter at de opplever ensomhet.

– Vi ønsker at studentene engasjerer seg i studentforeninger fordi vi vet at de som sliter, har lettere for å droppe ut. Hvis du ikke trives, er veien kortere til å slutte på studiene og det ønsker vi jo ikke. Studenter som har det bra, gjør det bra, sier studentlivsveileder Beate.

En god start på livet i en studentforening er å gå på foreningsdagen i august, og snakke med representanter fra ulike foreninger du kan tenke deg å vite mer om.

Ikke gå glipp av fadderuken

Du har sikkert også hørt om fadderuken, og denne er det fadderforeningene som tar ansvar for. Elise og Mattias oppfordrer alle nye studenter til å bli med der, det kan være en veldig fin måte å komme inn i det sosiale miljøet. Bruk anledningen til å spørre om alt du lurer på og til å finne dine nye interesser, legger Elise til.

– Flere av de jeg har mest kontakt med i dag, er folk jeg møtte gjennom fadderuke og foreninger, forteller Mattias.

To studenter smiler mot kameraet.

Bli noe som betyr noe!

Vil du helst jobbe med mennesker? Mest glad i tall? Lage ting? Finne på noe nytt? Bruke hendene?` En kombinasjon?

Sykepleiestudent står ute iført caps og skjerf, og smiler på kameraet.

Master eller ikke master?

Er master det neste for deg? Finn ut hva en master kan bety for deg og karrieren din.

Fire sykepleiestudenter står på stand under OsloMets Åpen dag 2019. De har på seg legefrakker og smiler mot kameraet.
Praksis og karriere

Ti tips til deg som er usikker på hvilken utdanning du skal ta

Lurer du på hvilket fag du skal velge? Da bør du gjøre som en student, finne frem penn og papir og gå systematisk til verks.