Engasjér deg
Emilia Andersson-Bakken underviser i fagene pedagogikk og elevkunnskap ved grunnskolelærerutdanningen.
– Mange opplever nok at det er vanskelig å trekke med seg de teoretiske sidene ved læreryrket når de kommer ut i praksis og vice versa å ta med seg praksiserfaringene tilbake til universitetet, og reflektere over dem med utgangspunkt i teori.

Emilia Andersson-Bakken underviser studenter som skal bli lærere. Foto: Sonja Balci.
– Men de studentene som klarer å koble disse sidene ved studiet, er de som vil få mye ut av utdanningen og også i mange tilfeller gjøre det godt på eksamen, sier Andersson-Bakken.
Hennes beste råd for å gjøre det bra på studiet, er å være engasjert, både i det faglige og det sosiale.
Hun mener det er viktig å tenke på at studietiden er en tid der du møter mange nye mennesker, og at du som student tar deg tid til å bli kjent med dine medstudenter og skaper et godt læringsmiljø sammen.
Lag en personlig kalender
– Hva er å lykkes? Gode karakterer eller å trives med studiet? spør Kyrre Begnum.
Han underviser i IT-fag ved masterutdanningene på OsloMet.

Kyrre Begnum underviser i IT-fag. Foto: Sonja Balci.
– Jeg kjenner mange studenter som fullførte studiet med middels karakterer, men som sikkert vil se tilbake på tiden som noe positivt.
– Alle toppstudenter er vanligvis engasjerte, men ikke alle engasjerte studenter er toppstudenter. De trives allikevel, og i noen tilfeller kommer de gode prestasjonene senere i studietiden når de har knekt en kode eller to, sier han.
Begnums beste studietips er å lage eller finne en kollokviegruppe som passer deg.
Et annet tips er å lage deg en egen personlig kalender hvor du ikke bare skriver opp tidspunkt for forelesning, men også hva temaet skal være.
– Slik blir man fristet til å forberede seg i forkant, dersom telefonen minner deg om forelesningen en dag i forkant, sier Begnum.
Forelesernes ti beste studietips
1. Ta studieteknikk på alvor! Gå for eksempel på kurs i regi av Universitetsbiblioteket.
2. Nyt disse årene av ditt liv hvor du kan gå i dybden på fagstoff.
3. Vær aktiv og tilstede på alle læringsaktiviteter (forelesninger, seminarer, samarbeidsgrupper, tilbud om studentassistenter og quizkvelder) som studiestedet arrangerer. Jo, mer du engasjerer deg, desto bedre går det ofte både faglig og sosialt.
4. Møt forberedt til forelesninger, seminarer og de ulike læringsaktivitetene. Det gir mer effektiv læring. Fagstoffet fester seg lettere når man har noen knagger å henge dette på.
5. Ta notater under forelesningene. Da holder du lettere fokus og konsentrasjon, i tillegg til at du da er mer enn en passiv tilhører. Mye hjerneforskning peker i retning av at å skrive med hånd, gjør at man husker bedre.
6. Lag en leseplan. Få overblikk over pensum ved studiestart. Ha et bevisst forhold til læringsutbyttebeskrivelser som er laget til hvert fag.
7. Det holder ikke å bare lese pensum. Følg opp forelesninger og pensumlesing med å besvare oppgaver.
8. Lag deg en egen personlig kalender hvor du ikke bare skriver opp tidspunkt for forelesning, men også hva temaet skal være.
9. Å delta i studentforeninger med ulike verv kan være nyttig både for å bygge et sosialt nettverk og som en inngangsdør til fremtidige jobber.
10. Belønn deg selv med en fridag hver gang du har lest X antall sider.
Opprinnelig publisert på hioa.no/24_7 den 3. april 2018.