Tips til økonomer på jobbjakt

Marianne Nordmann står i blazer og skjorte foran en murvegg. Hun har skinnende hår og perleøredobber.

– Innstilling og et inntrykk av positiv energi er viktig - i tillegg til å ha den riktige faglige kompetansen, sier Normann om det utslagsgivende i jobbintervjuet. Hun er administrerende direktør i Permian Fund Services i Oslo, og jobber med rekruttering av nye økonomer.

– Et strukturert intervju hvor du svarer godt for deg og hvor samtalen flyter, er alltid et godt utgangspunkt. Videre ser jeg som arbeidsgiver etter forståelse hos kandidaten for den jobben vedkommende har søkt på, hvor relevante oppfølgingsspørsmål kan være med på å synliggjøre dette.  Søker bør fremstå som seriøs både gjennom samtale og karakterer samt tidligere jobber og attester.

Økende behov for siviløkonomer og økonomer

I 2017 telte Permian-gruppen 26 ansatte i Norge og Sverige, og hadde en forventet omsetning i 2016 på 26 millioner kroner. Selskapet rekrutterer til flere stillinger, både risk management og compliance eller lovoverholdelse, fondsadministrasjon og regnskap.

Karakterer og prestasjoner i studiet er ikke alt - personlighet er vel så viktig. – Marianne Nordmann

– Nå som Permian er i sterk vekst har vi et bred behov for kompetanse. For eksempel kan du være helt nyutdannet, ha gode akademiske resultater og ha en sterk interesse for et eller flere av disse feltene. Videre kan du ha bakgrunn som controller eller revisor og passe i flere av rollene Permian har behov for å få dekket, sier Normann.

Hun legger til at hun har medarbeidere med økonomibakgrunn fra OsloMet i tillegg til andre aktuelle utdanningssteder.

Bli siviløkonom!

Masterstudiet i økonomi og administrasjon er et toårig studium (120 studiepoeng), som både leder fram til graden siviløkonom og til graden master i økonomi og administrasjon.

Praksis er viktig

Hun har klare formeninger om hva som gir uttelling for tilsetting i selskapet.

– I tillegg må du også igjennom samtale og case-løsning for å bevise at du er den riktige for bedriften og ikke minst føle at bedriften er det riktige valget for deg, sier hun. Erfaringer fra praksisperiode kan gi god uttelling, men også praksis generelt er viktig.

– Praksis sier uansett noe om innsatsvilje, om det er erfaring fra å kontere, effektuere fakturaer eller annet økonomisk relevant deltidsarbeid, men det teller absolutt positivt dersom man har relevant praksis og har prestert bra.

Til fremtidige kolleger som studerer økonomi som ønsker å bli siviløkonom har hun følgende oppfordring:

– Vis vilje til å stå på, arbeidsmoral og lyst til å være en del av det miljøet og teamet du skal begynne å jobbe i.

Økonomer må kunne klemme til

Det kan være en utfordring å være nytilsatt, på flere måter. Når Norman snakker om å være passe «fremoverlent» har hun også innstilling til jobbprestasjon i tankene.

– Dagene kan i blant bli litt lengre og annerledes enn forutsett. Derfor setter jeg pris på å se at medarbeidere også kan vise det lille ekstra av prestasjon, sier hun.

– Du må tørre å lene deg litt frampå, vise at du kan klemme litt til og ikke er for kresen. Ikke alle arbeidsoppgaver er like spennende – så en realistisk holdning er bra å ha.

Permian-gruppen

Tjenestene Permian-gruppen leverer inkluderer fondshotell, fondsadministrasjon, rapportering, cash management, internkontroll, risk management, depot og regnskapsføring. Kundene er hovedsakelig private equity-fond og investeringsselskaper i Norge, Sverige og på Guernsey. Permian har kontorer sentralt i Oslo og Stockholm.

Bratt læringskurve

Normann har vært administrerende direktør i vel ett år. Det betyr en bratt læringskurve, og hun har høstet noen verdifulle erfaringer.

– Det har vært moro å få prøve seg og jeg opplever å vokse med ansvaret. Kolleger og samarbeidspartnere er viktige bidragsytere og vi utfyller hverandre både når det gjelder kompetanse og personlige erfaringer. Vi lærer av hverandre, og det er et godt utgangspunkt for suksess, sier hun.

 

Opprinnelig publisert på hioa.no/24_7 den 23. august 2018.