Prosjektet utforskar korleis mikro- og nanoplast påverkar etande planter, med særleg vekt på opptak, emballasje og helsefare. Målet er trygg og berekraftig matproduksjon.
Prosjektet, leidd av OsloMet, undersøker korleis mikro- og nanoplast (MP/NP) blir tatt opp i etande planter og korleis emballasje og transport kan bidra til forureining.
Prosjektet kombinerer avansert deteksjonsteknologi, kunstig intelligens og tverrfagleg kunnskap for å utvikle berekraftige løysingar og helsemodellar. Fokus er på vanlege grønsaker som salat, spinat, tomatar og gulrøter.
Vi samarbeider med partnarar i Noreg, Portugal, Tyrkia, Spania og Italia for å utvikle ny kunnskap, sikre trygg mat og redusere plastforureining i matsystemet.
Prosjektet har fått såkornmidlar frå satsinga intelligent helse på OsloMet.
Prosjektdeltakarar
Meir om prosjektet
Prosjektet svarer på ei global utfordring: den aukande mengda mikro- og nanoplast i matproduksjonen. Desse partiklane har blitt funne i jord, vatn og luft – og dermed også i planter og matvarer.
Vi undersøker korleis slike partiklar blir absorberte av planter, korleis dei blir transporterte i plantevev, og korleis emballering og lagring kan føre til ytterlegare forureining. Vi forskar på grønsaker som er viktige i norsk jordbruk og kosthald.
Gjennom to arbeidspakker – opptak i planter og forureining frå emballasje – nyttar prosjektet laboratorie- og feltstudium, sanntidsovervaking og AI-verktøy for å bygge modellar for helserisiko og anbefalte grenseverdiar.
I tillegg vil resultata kunne bidra til utvikling av berekraftig landbruk, trygg emballasje og mattryggleik globalt. Prosjektet er tverrfagleg og inkluderer partnarar frå akademia, næringsliv og frivillige organisasjonar.
Samarbeidspartnarar
- Agrifoodplast: fagleg støtte og kunnskapsdeling innan mat og plastforureining
- Nordic Agrifoodplast Network: rådgiving og formidlingsbidrag
- Instituto Politécnico de Viseu, Portugal: berekraftig landbruk og jordhelse
- Eskisehir Osmangazi University, Tyrkia: fysikk og AI
- Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Tyrkia: matemballasje og miljøgifter
- CREAF – Centre for Ecological Research and Forestry Applications, Spania: jordforsking og plante-miljø interaksjonar
- Free University of Bözen-Bolzano, Italia: framtidige matvanar og matmerking
- ZERO, Noreg: berekraft og politikkpåverknad
- Det Norske Hageselskap, Noreg: formidling og berekraftige hagepraksisar