English version

Undersøking av opptak av mikro- og nanoplast i etande planter (MICRO-PLANT)

Prosjektet utforskar korleis mikro- og nanoplast påverkar etande planter, med særleg vekt på opptak, emballasje og helsefare. Målet er trygg og berekraftig matproduksjon.

Prosjektet, leidd av OsloMet, undersøker korleis mikro- og nanoplast (MP/NP) blir tatt opp i etande planter og korleis emballasje og transport kan bidra til forureining.

Prosjektet kombinerer avansert deteksjonsteknologi, kunstig intelligens og tverrfagleg kunnskap for å utvikle berekraftige løysingar og helsemodellar. Fokus er på vanlege grønsaker som salat, spinat, tomatar og gulrøter.

Vi samarbeider med partnarar i Noreg, Portugal, Tyrkia, Spania og Italia for å utvikle ny kunnskap, sikre trygg mat og redusere plastforureining i matsystemet.

Prosjektet har fått såkornmidlar frå satsinga intelligent helse på OsloMet.

Prosjektdeltakarar

Laster inn ...

Meir om prosjektet

Prosjektet svarer på ei global utfordring: den aukande mengda mikro- og nanoplast i matproduksjonen. Desse partiklane har blitt funne i jord, vatn og luft – og dermed også i planter og matvarer.

Vi undersøker korleis slike partiklar blir absorberte av planter, korleis dei blir transporterte i plantevev, og korleis emballering og lagring kan føre til ytterlegare forureining. Vi forskar på grønsaker som er viktige i norsk jordbruk og kosthald.

Gjennom to arbeidspakker – opptak i planter og forureining frå emballasje – nyttar prosjektet laboratorie- og feltstudium, sanntidsovervaking og AI-verktøy for å bygge modellar for helserisiko og anbefalte grenseverdiar.

I tillegg vil resultata kunne bidra til utvikling av berekraftig landbruk, trygg emballasje og mattryggleik globalt. Prosjektet er tverrfagleg og inkluderer partnarar frå akademia, næringsliv og frivillige organisasjonar.

Samarbeidspartnarar

  • Agrifoodplast: fagleg støtte og kunnskapsdeling innan mat og plastforureining
  • Nordic Agrifoodplast Network: rådgiving og formidlingsbidrag
  • Instituto Politécnico de Viseu, Portugal: berekraftig landbruk og jordhelse
  • Eskisehir Osmangazi University, Tyrkia: fysikk og AI
  • Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Tyrkia: matemballasje og miljøgifter
  • CREAF – Centre for Ecological Research and Forestry Applications, Spania: jordforsking og plante-miljø interaksjonar
  • Free University of Bözen-Bolzano, Italia: framtidige matvanar og matmerking
  • ZERO, Noreg: berekraft og politikkpåverknad
  • Det Norske Hageselskap, Noreg: formidling og berekraftige hagepraksisar