Alle nyutdannede lærere i barnehage og skole har rett til veiledning den første tiden i yrket. Skole- og barnehageeiere er ansvarlige for at nyutdannede lærere får den veiledningen og oppfølgingen de trenger.
Foto: OsloMet
Overgangen fra utdanning til yrke kan være krevende, og det å ha en veileder den første tiden på en ny arbeidsplass kan være til stor hjelp. Målet med Veiledning av nyutdannede lærere er å rekruttere og beholde dyktige lærere og sikre god kvalitet i barnehage og skole. Dette er en god investering for bedre barnehager og skoler.
Høsten 2018 ble Kunnskapsdepartementet og Kommunenes sentralforbund, Private barnehagers landsforbund , organisasjonene for friskolene, Utdanningsforbundet, Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag, Skolelederforbundet og Universitets og Høgskolerådet enige om nasjonale rammer for en veiledningsordning for nyutdannede lærere de to første årene i yrket. Veiledningsordningen skal omfatte alle nytilsatte, og gir rom for lokale tilpasninger.
Her er noen av punktene partene har blitt enige om å anbefale for veiledning av nyutdannede nytilsatte lærere i barnehage og skole.
Veiledningen:
Prinsippene er hentet fra Utdanningsdirektoratets veileder om veiledning av nyutdannede nytilsatte lærere i barnehage og skole (regjeringen.no).
Pedagogstudentene ved OsloMet jobber for at du som nyutdannet skal få en best mulig start inn i arbeidslivet. På nettsidene finner du gode tips til jobbsøking, informasjon om hva slags lønn du har krav på og veiledning for nyutdannede med mer.
På OsloMet arrangerer organisasjonen jobbsøkerkurs for barnehagelærere, grunnskolelærere, faglærere og yrkesfaglærere hvert år.
Innhold:
Følg Pedagogstudentene ved OsloMet (Facebook.com) for oppdatert informasjon om aktiviteter og arrangementer.
Pedagogstudentene (pedagogstudentene.no) organiserer 20.000 lærerstudenter som skal bli lærere i barnehage eller skole. Pedagogstudentene er en del av Utdanningsforbundet og har lokallag ved flere utdanningsinstitusjoner.
Faglig kontaktperson – barnehage:
Faglig kontaktperson – grunnskole:
Faglig kontaktperson – videregående skole, yrkesfag:
Administrativ kontaktperson – barnehage, grunnskole og videregående skole (yrkesfag):
Kontakt oss hvis du har spørsmål knyttet til veiledning av nyutdannede lærere i de estetiske fagene i hele grunnopplæringen (1.-13.trinn):