Kunstig intelligens

Tre stykker foran en datamaskin

Kunstig intelligens (AI) er teori og utvikling av datasystemer som er i stand til å gjennomføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens. 

Kunstig intelligens er essensiell for fremtidens utdanning, forskning og profesjoner, og danner grunnlaget for mye av forskningen ved Fakultet for teknologi, kunst og design og på OsloMet. 

Kunstig intelligens defineres bredt og inkluderende, og dekker mange fagområder.

Vår forskning er basert på et bredt spekter av metoder innen AI, og dekker grunnforskning inkludert Quantum Computing, og anvendt forskning. 

Dette forskningstemaet utvikles fra OsloMet og SimulaMet AI Lab som er basert på et samarbeid mellom OsloMet og SimulaMet.

Nordic Centre for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence Research (NordSTAR) er et senter for fremragende forskning som har som mål å etablere et nytt paradigme i forskningen på bærekraftig og pålitelig kunstig intelligens.

På AI lab og NordSTAR sine nettsider vil du finne oversikt over prosjekter, forskningsgrupper og kontaktpersoner.

Aktuelle forskningsnyheter

Bilde av bygning på Pilestredet campus, med grønn klatreplante på veggen, rundt vindu og blå himmel med lette skyer i bakgrunnen.
Kunstig intelligens-forskning blir fremragende forskningsmiljø

Nordic Center for Sustainable and Trustworthy AI Research (NordSTAR) er ett av fem forskningsmiljøer på OsloMet som nylig har fått status som fremragende forskningsmiljø av særlig høy kvalitet.

Illustrasjonsbilde av kunstig intelligens. Bildet viser en lærer som viser fram en robot til en gruppe elever. Dette skaper entusiasme, og stemningen er god.
Dette bør du vite om kunstig intelligens

Kunstig intelligens blir stadig viktigere i hverdagen til de aller fleste. Men vet du egentlig hva kunstig intelligens er, og hva det kan brukes til?

Bilde av tre smilende unge menesker ved et bord i samarbeid om en kreativ oppgave.
Slik kan biologien inspirere kunstig intelligens

Mennesker løser oppgaver med lite energi, kunstig intelligens bruker mye strøm. Kan kunstig intelligens lære av biologien?

Jente sitter foran pc og tar seg for øynene.
Flere er plaget av tørre øyne: Nå jakter forskere på bedre behandling

Tørre øyne er en av de mest utbredte sykdommene i verden. Forskere ved OsloMet bruker kunstig intelligens for å utvikle bedre behandling.

Bilde av lege som viser noe på en skjerm i samtale med pasient. Pasienten har ryggen til, vi ser høyre del av ansiktet, og vi ser baksiden av skjermen.
Kunstig intelligens kan gi oss riktig diagnose. Men vi vet for lite om hvordan den gjør det.

Med kunstig intelligens kan vi lettere oppdage hva slags sykdommer vi har, men vi trenger mer kunnskap om hvordan den finner ut hva som feiler oss.