Noe på hjertet - eller noe du lurer på? Snakk med oss, da vel!

Studentrest Siri Magnusen, leder i Studentparlamentets arbeidsutvalg, Marie Knutsen Bruntveit, studentlivskoordinator, Beate Dessingthon og Ingrid Godager i SiO står smilende mellom piletrærne i Pilestredet.

Usikker på hvordan livet blir når du skal begynne å studere? Om du vil klare eksamenslesingen? Om du får nye venner og vil trives? Ha noe å gjøre på fritiden?

Helt normale tanker, dette! Dessuten kommer du til et universitet og systemer som har holdt på en stund og kjenner til de vanligste studentutfordringene. For her finnes det folk å snakke med som kan hjelpe deg videre - enten du trenger hjelp fordi du har det vanskelig, ønsker å engasjere deg i studentrettigheter, bli med i et studentidrettslag eller bare utforske alt du kan benytte deg av som student. 

Som sagt, tilbudene er der for at du skal bruke dem, ikke for at vi trenger flere sider på weben!

Behov for å snakke litt om livet? Studentpresten lytter

Ensomhet, mangelen på motivasjon, eksamenspress, kjærlighetssorg, utfordringer i vennskap eller familien. Temaene studentene vil snakke med studentpresten om er mange og varierte. 
– Det er studenten selv som bestemmer hva vi skal snakke om, sier Siri Magnusen. 

Hun understreker at det er et åpent samtaletilbud (student.oslomet.no), som ikke krever at man tror på Gud og som heller ikke ekskluderer de som tilhører andre religioner enn kristendommen. 
– De fleste som kommer til meg, tror ikke på noe. Så samtalene handler lite om Gud og mye om livet, forsikrer hun. 

Studentprest Siri sitter på en benk og snakker med en student

Studentprest Siri er glad for at mange velger å komme til henne. – Det er viktig å ikke bli sittende alene med ting. Selv om det kan være veldig vanskelig å snakke om ting, så blir det ofte bedre etterpå, sier hun. Foto: Oda Hveem

Til henne kommer både 19-åringer som er nye i byen og usikre på hvem de egentlig er, og 27-åringene som har panikk fordi de er ferdige med utdanningen. 
Siri forteller at samtalene ikke er en behandling. Hun fører ikke journal, noterer heller ikke fra samtalene. 
– Vi prater sammen, utforsker det de har på hjertet. Jeg lytter, og så rydder vi litt opp og forsøker å finne ut av ting, forklarer hun. 

Under pandemien har samtalene med Siri vært digitale eller vært møter i parken. Folk har blitt mer vant til digitale møter, men nå blir det også mulig å møte henne på campus igjen. 

 – En del av poenget med dette tilbudet er jo å være tilgjengelig der studentene er!

Å snakke med studentpresten ved OsloMet er gratis.

SiO har også mange flinke rådgivere og behandlere du kan snakke med (sio.no).

Vil du forbedre studenthverdagen for flere? Studentparlamentet trenger deg!

Dersom du som student ser eller opplever forhold ved OsloMet du ønsker å ta tak i, vil Studentparlamentet (studentparlamentet.no) gjerne høre fra deg. Det kan du gjøre som tillitsvalgt i klassen din, eller ved å ta direkte kontakt.  

– Vi jobber med studentrettigheter og for at studiehverdagen skal bli så trygg og god som mulig for alle studenter, sier Marie Knutsen Bruntveit, som er leder for Studentparlamentets arbeidsutvalg. 

Marie, leder for Studentparlamentets Arbeidsutvalg sitter i en gul stol og smiler.

Marie har kontor i Studentenes Hus og jobber fulltid som leder for Studentparlamentets Arbeidsutvalg. – Vi vil gjerne at nye studenter engasjerer seg - de har et unikt perspektiv, sier hun. Foto: Oda Hveem

Studentparlamentet er studentenes høyeste organ og jobber opp mot ledelsen og rektor, mot andre utdanningsinstitusjoner og mot politikere og Norsk Studentorganisasjon. De som engasjerer seg her, kan derfor påvirke prosesser og forhold som angår studenter over hele landet. 

Et eksempel på hva Studentparlamentet har bidratt til, er krisepakken for studenter som Stortinget vedtok under pandemien. 

– Det er politikk vi driver med, og vi har reell medvirkningskraft. Noen tror det er kjedelig, skikkelig supernerdete. Og det er jo nerdete, men jeg synes det er supergøy, fastslår Marie. 

Studentparlamentet består av 27 studentrepresentanter fra de fire fakultetene ved OsloMet. I tillegg jobber Marie og tre andre studenter fulltid i Arbeidsutvalget. De er valgt inn for ett år. Nå håper Marie at også nye og unge studenter vil engasjere seg i Studentparlamentet.

– Helt nye studenter har et unikt perspektiv på det å være student og vil ha nye, viktige innspill å komme med. Tillitsvalgtordningen er viktig, fordi den sikrer at alle blir hørt og ivaretatt, sier hun. 

Marie synes selv miljøet er fantastisk og anbefaler sterkt å engasjere seg i nettopp Studentparlamentet.

– Her møter du nye, positive folk som løfter hverandre opp, får utfordringer og ikke minst muligheten til å være med og ha innflytelse, både på ditt eget studieprogram og på nasjonalt nivå. Alle er velkomne, sier Marie som minner om at du som tillitsvalgt i klassen også kan bidra til å løfte det miljøet du selv er en del av. 

Vil du dra i gang noe nytt? Studentlivskoordinatoren hjelper deg

Et studiested trenger et studentmiljø med aktiviteter, arrangementer og liv. Dermed trenger man også studenter med driv og pågangsmot til å ta i et tak og til å dra ting og tang som de vil. Av og til trenger også studentene noen som dirigerer dem i riktig retning og forteller hva som er mulig og ikke mulig. 

På OsloMet er den personen Beate Dessingthon. Det er henne du skal kontakte om du har en god idé, en liten plan eller et ønske om å engasjere deg i noe du ikke helt vet hva er ennå.

Hedda Eline Rand er vikar for Beate til oktober 2023, så fram til da kan du kontakte Hedda Eline.

  Laster inn ...
  Studentkoordinator, Beate Dessingthon står smilende med åpne armer utenfor Studenttorget

  – Hvis du synes studentlivet her er kjedelig, at det skjer for lite i klassen din, du skulle ønske det fantes et turtilbud, eller du synes det er vanskelig å finne ut hvor ting skjer - kom og spør, sier Beate. Foto: Oda Hveem

  Som studentlivskoordinator samarbeider Beate tett med Studentsamskipnaden (SiO, som du kan lese mer om under her), avdeling for Samfunnskontakt og kommunikasjon, avdeling for Eiendom og Studentparlamentet, i tillegg til Den gode studentopplevelsen (uni.oslomet.no) (DGS).

  Hvorfor du trenger å vite dette? Fordi alt henger sammen med alt. 

  – Det kommer ofte et par studenter til meg og har lyst til å dra i gang noe, for eksempel en ny forening. Da må de registrere seg hos SiO, få hjelp til å få tilgang til lokaler, kanskje søke om penger, både fra OsloMet og andre instanser. Det er sånt jeg hjelper med, eller til å finne en allerede etablert forening eller aktivitet, forklarer Beate. 

  Hun er typisk også involvert i de fleste arrangementer og temadager for studenter. 

  – Jeg jobber mer med aktiviteter enn samtaler og bidrar med å legge til rette for ulike former for studentfrivillighet. Opplæring av tillitsvalgte er også min jobb, sammen med Studentparlamentet og fakultetene. Jeg sitter på Studenthuset og har en koordinerende jobb. Her er vi tett på studentene. Det vi ikke vet svaret på, det finner vi ut, sier Beate som oppfordrer alle studenter, nye og gamle, til å engasjere seg i noe utenfor sitt eget studie. 

  – Det er viktig å være sosial og ha pauser fra studiene. Studenter som har det bra, gjør det bra. Du kan fortsette med aktiviteter du drev med før du ble student, eller prøve noe helt nytt. Det er enormt mange studentforeninger og aktiviteter å delta på, understreker hun.

  Bli kjent med SiO og alle tilbudene du kan bruke

  Studentsamskipnaden SiO, som ofte bare kalles SiO, er en organisasjon som kort fortalt tilbyr studenter i Oslo en rekke tilbud: Fra bolig, spisesteder og trening, til helsetjenester og karriereveiledning. Har du betalt semesteravgift ved et av de 26 studiestedene samskipnaden jobber for (sio.no), kan du bruke tjenestene og tilbudene. 
   
  – Pengene studenten betaler, skal gå tilbake til studentene i form av ulike tilbud som skal bidra til en enklere hverdag og gjerne koste mindre enn tilsvarende tjenester fra andre, sier Ingrid Godager i SiO.

  Ingrid Godager i SiO sykler smilende på campus

  For etablerte studenter er Ingrid Godager kanskje et kjent fjes, hun lager nemlig innhold til sosiale medier for SiO, alt fra tips og triks til studentlivet i Oslo, til promotering av ulike SiO-tilbud. Foto: Oda Hveem

  SiO har 8200 studentboliger du kan søke på (sio.no). Boligene ligger rundt omkring på forskjellige steder i byen og det finnes ulike typer; for single, par og familier, møblert og umøblert.  
   
  – Dette kan være et fint sted å starte for deg som kommer ny til byen. Det er billigere enn å bo privat, og gjør det kanskje også lettere å bli kjent med andre studenter, sier Ingrid. 
   
  Hun anbefaler også å melde seg inn i SiO Athletica, slik at du kan trene ved et av de seks treningssentrene (sio.no), til en god pris. 
  – SiO Athletica tilbyr mange former for gruppetrening inkludert i medlemskapet, og har dessuten svømmehall, squashbane, tennisbaner, kunstgressbane og skiutleie. Det er med andre ord mye gøy og variert du kan være med på, utdyper hun. 
   
  Ingrid ønsker også å informere om SiO Helse (sio.no), som både har egne fastleger, psykologer, rådgivere og helsesykepleier. De er eksperter på vanlige studentproblemer, som eksamensangst, søvnproblemer og stress. Du kan få en samtale med dem – enten på et av de tre helsesentrene eller via en digital time. SiO Helse har også en tjeneste der du anonymt kan stille spørsmål på nett, som heter Studenter spør (studenterspør.no).
   
  – Det er lav terskel for å få snakke med noen, så ikke sitt alene med problemene dine, påpeker Ingrid som minner deg om å gjøre det beste ut av studietiden. 

  SiO arrangerer også masse forskjellige gratis aktiviteter og arrangementer, så følg med på SiOs Facebookside og SiOs Instagramside for alt det du kan bli med på.

  Studieliv

  Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
  Det beste med studentlivet er mye frihet

  Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

  Jente som sitter på biblioteket og leser.
  Topp ti på campus

  Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

  Smilende kvinnelig student
  Mye å finne på og mange nye venner

  Nye studenter kan glede seg til å møte masse nye mennesker, få nye kontakter og venner for livet, mener Mari Hellvik.

  Helle Skoglund Lieberg på en lab med mikroskop og reagensglass
  Mitt råd til nye studenter er å si mye JA

  Helle Skoglund Lieberg mener det smarteste er å ta initiativ og bli med på ting.

  Studenter som jobber på iPad
  Slik lykkes du som student

  Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

  Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
  Dette er OsloMet

  Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!