På utveksling i København – for å utvide nettverket

Serine med kamera og hodetelefoner smiler og ser i kameraet.

Kort om

Navn: Serine Torp Drejer
Alder: 27
Kommer fra: Stavanger
Studerer: Medier og kommunikasjon
På utveksling ved: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Har lyst til å bli: TV-fotograf
Tre ting jeg liker å drive med: Sy, se på solnedganger og turer
Tre ord som beskriver meg som person: følsom, tilpasningsdyktig og ærlig

Serine beskriver seg selv som rastløs og på jakt etter nye impulser. Hun hadde lyst til å komme seg litt ut av komfortsonen og definere livet på nytt. Utveksling var akkurat det hun trengte.

– Jeg har alltid hatt lyst til å bo i København for å hente frem den danske siden av meg selv. Målet var å snakke flytende dansk innen jeg dro hjem, men det har jeg ikke fått til. Dorsk derimot, det er jeg blitt sykt god i.

Høye forventninger

– Jeg hadde nok alt for høye forventninger til at alt skulle være gøy; at jeg kom til å få masse venner med én gang, og at skolen kom til å være interessant hele tiden. Men virkeligheten er jo ikke alltid sånn, forteller Serine.

For selv om det er solskinnshistoriene man hører om, er det jo alle de vanskelige tingene man vokser mest på, mener hun.

Det er også dem jeg er mest takknemlig for. Jeg er glad for at jeg er modig nok til å bevege meg ut av komfortsonen, og jeg setter pris på den mestringsfølelsen og styrken det gir meg.

Fra Oslo til København

Egentlig skulle hun på utveksling vårsemesteret 2022. Hun søkte og fikk plass, men kjæresten hun hadde da ville ikke ha et avstandsforhold. Så hun takket nei til plassen og ble hjemme. Men så ble det slutt med kjæresten likevel og hun bestemte seg for å reise i høstsemesteret. Hun la inn søknaden på nytt, både til OsloMet og til vertsinstitusjonen, flyttet alle tingene på et lager i Oslo og fløy til København med et lite flyttelass.

– Der flyttet jeg inn i en deilig københavnerleilighet rett ved kanalen, syklet rundt på en gammel bysykkel med kurv og badet i kanalen.

Serine på bysykkel i København.

På bysykkel i København.

Jeg er glad for at jeg er modig nok til å bevege meg ut av komfortsonen, og jeg setter pris på den mestringsfølelsen og styrken det gir meg. – Serine Torp Drejer

Gikk greit å søke

Serine synes ikke det var så mye styr å dra på utveksling. Det gikk faktisk veldig greit å sende inn søknad, få svar og finne bolig.

– Og plutselig står du der i et nytt land med hele livet ditt pakket ned i tre kofferter. Selvfølgelig er det mange andre ting du må fikse. For eksempel må du flytte ut der du bor, eventuelt leie ut, fikse forsikring og alle de greiene. Men det går ganske greit. Det er i hvert fall ikke en god unnskyldning for ikke å dra på utveksling.

Ingen dager er like

– Vi jobbet prosjektbasert og med blokkfag. Det betyr at vi har ett og ett fag om gangen, som alltid avsluttes med en eksamen i form av et prosjekt. En film, et konsept, en kommunikasjonsstrategi eller lignende. Dermed er ingen dag lik.

Noen dager var jeg på høgskolen på forelesninger. Andre dager var jeg ute på opptak med den gruppen jeg jobbet sammen med, eller satt på en lokal Kafé og leste pensum mens jeg drakk en litt for dyr cappuccino.

Utvekslingen bestod også av mye annet enn studier, og det er jo det som har vært høydepunktene. Så mye å utforske og oppleve. Jeg fant meg et nydelig yogastudio som jeg fikk meldt meg inn i, skaffet meg sesongkort på Tivoli, var mye på kafé, drakk øl på bar med venner og hadde sosiale middager med nye venner. Jeg gikk på museum og bare nøt livet til det fulle. København er mye større enn Oslo, og det tok aldri slutt med nye bydeler å utforske, i tillegg til mange fine kulturelle opplevelser.

Serine titter ut av vinduet på terassen. På terassen sitter to venner. De har stearinlys og mat.

Sensommer og middag på balkongen med nye venner.

Det har gått overraskende bra å få nye venner, og Serine har fått venner både på høgskolen og utenfor.

– Blant Erasmus-studentene var det to som jeg klikket bra med fra første stund, og vi fant på masse gøy sammen. Jeg ble kontaktet av en supersøt, norsk jente på Facebook, og hun introduserte meg for sin vennegjeng. I tillegg tok jeg kontakt med en felles venn som jeg visste var i København på utveksling. Vi møttes flere ganger utover semesteret.

Litt hjemlengsel

– Jeg hadde faktisk en del hjemlengsel, som var veldig rart, fordi jeg pleier som regel ikke å ha det. Men da det ble mørkt og kaldt, og det ikke var så mye å finne på, så lengtet jeg hjem til tryggheten.  Til tross for det, synes hun København er en fantastisk by.

– Selv om norsk og dansk er ganske like språk, så er det en usynlig barriere som kommer til overflaten. For eksempel når det er en kulturell referanse du ikke helt henger med på, eller når du må forklare en morsom kommentar fordi den ikke har blitt forstått riktig. Kanskje er det nettopp derfor jeg mener at alle burde dra på utveksling, fordi den kulturelle forståelsen øker, uansett hvor langt du velger å dra. Fordommer forsvinner og muligheter for dialog åpnes.

Hva er utveksling?

Utveksling er når du tar en godkjent del av studiene i utlandet i stedet for her hjemme. 
Utveksling kan være et studie¬opphold eller som del av praksis. 
Du kan reise på utveksling både som bachelor- og masterstudent. 

Hva koster det? 

Reiser du til en institusjon i Europa som OsloMet har en Erasmus+ avtale med, slipper du å betale skolepenger. 
Selv om veldig mange utenfor EU/EØS-området tar skolepenger, får du som OsloMet-student rabatt. Noen ganger finnes det gratisplasser også her. 

Skal du til et av studiestedene vi har Erasmus+ avtale med, kan du få Erasmus+ stipend i tillegg til støtten fra Lånekassen. 
Les mer om finansiering og stipend på student.oslomet.no.

Bærekraftig utveksling

Visste du at man kan få ekstra stipend for å velge en grønnere reise? Du kan få både Erasmus+ og OsloMet-stipend for å reise grønt innad i Europa. Reis kollektivt, kjøp lokalt og utforsk nærmiljøet!

Studieliv

Fredrik Brogeland Laache på en fjelltopp i solskinn med panoramautsikt og fjellandskap i bakgrunnen
Utveksling til Chile åpnet dører

Et semester i Chile førte til mange spennende jobbmuligheter for Fredrik Brogeland Laache.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.