Derfor bør du velge yrkesfaglærerstudiet ved OsloMet

Kjetil Wiblemo Sjølingstad, Hanne Ramberg og Truls Hestad Storebø står bak en kjøkkenbenk.

Hanne Ramberg (41)

Portrettbilde av Hanne Ramberg.

– Jeg er veldig glad i folk. Som kokk lengtet jeg ofte ut til salen der gjestene satt og spiste, fordi jeg ville fortelle om råvarene, teknikkene og hvorfor ting smakte så godt. Å snakke til folk om mat er noe jeg er opptatt av.   

– Jeg syntes kokk- og servitøryrket er så fargerikt, variert, kreativt og morsomt. Og tenk det, etter så mange år i bransjen skal jeg nå få lov til å gjøre det jeg liker; fortelle om mat til fremtidens kokker. 

Denne utdanningen er en helt ny start. Jeg har bikka 40, men står på tuppen av stupebrettet på vei inn i noe helt nytt. – Hanne Ramberg

– Da jeg skjønte at min kunnskap kunne brukes i læreryrket tenkte jeg: «Wow! Hvorfor har jeg ikke tenkt på det?»

Om yrkesfaglærerstudiet

Utdanningen er samlingsbasert. Det betyr at studiet er organisert med fysiske samlinger på campus ved OsloMet. Avhengig av studieretning kan det være samlinger 3-5, dager ca. én gang per måned. Eller faste ukedager én dag hver-, eller annenhver uke. Mellom samlingene har du oppgaver og arbeidskrav. Hvert emne avsluttes med eksamen. Studentene skal også gjennomføre pedagogisk praksis, hovedsakelig i videregående opplæring. Videre skal studentene gjennomføre yrkespraksis med fordypning i eget yrke, for å få innsikt i ulike yrker som inngår i eget utdanningsprogram.

OsloMet tilbyr også delvis nettbasert yrkesfaglærerutdanning innen enkelte studieretninger. Delvis nettbasert betyr at studiet hovedsakelig foregår som fjernundervisning ved hjelp av digitale læringsplattformer, nettbasert veiledning, mm. Det vil være noen få fysiske samlinger på campus ved OsloMet. Fjernundervisning foregår i hovedsak én dag hver uke.

Truls Hestad Storebø (34)

Portrettbilde av Truls Hestad Storebø.

– Jeg er en familiemann! Derfor har det vært helt avgjørende for meg å ta en utdanning som er samlingsbasert. Dessuten bor jeg i Bergen, så jeg pendler frem og tilbake. Jeg kan forsikre alle som tviler; det er mulig å kombinere studier med familielivet. 

– Jeg har jobbet som kokk i mange år, på ulike restauranter og i Nordsjøen. Men det var jobben som miljøfagarbeider på skole som åpnet øynene mine for læreryrket. Det var fantastisk kjekt å jobbe med ungdom og nå får jeg muligheten til å videreføre min erfaring til neste generasjons kokker. Du tror liksom du kan veldig mye, men her får du fordypet deg i både fag og pedagogikk. Jeg vokser, rett og slett! 

– Jeg vil også trekke frem praksisperiodene som noe positivt. Her får vi muligheten til å teste alle yrkesfagene, også de som ikke er våre egne, og det har vært både utfordrende og spennende. Jeg har prøvd meg som baker, servitør, kjøttskjærer og vært på fiskemottak. Nå gleder jeg meg til min helt nye karriere – på toppen av den gamle. 

Dette studiet passer for alle! Den eldste i klassen er 52 år, mens den yngste er 26. Det er aldri for sent å legge ny kunnskap på toppen av den gamle – Truls Hestad Storebø

Kjetil Wiblemo Sjølingstad (43)

Portrettbilde av Kjetil Wiblemo Sjølingstad.

– Jeg syntes det var litt skummelt å komme tilbake til skolebenken. 
Jeg har jo ikke skrevet en oppgave siden eksamen på 90-tallet. Men det var det heller ingen andre som hadde, så vi er alle i samme båt. Oppfølgningen fra lærerne har vært helt fantastisk. Det er ikke et klassiske lærer/student-forhold her, men en slags daglig dialog og tett samarbeid. Det er noe helt annet enn jeg hadde trodd.  Læringskurven? Veldig bratt.  

– Pedagogikkfaget er mye mer enn jeg trodde. Det er psykologi, menneskelig forståelse, kommunikasjon og undervisningsteknikker. Det er en hel pakke med kunnskap jeg legger på toppen av kokkeyrket. Da jeg jobbet fullt som kokk hadde jeg aldri trodd jeg skulle gjøre dette. Men jeg har ikke angret én dag. Nye kapitler venter i framtiden. Jeg gleder meg! 

Jeg vil så gjerne påvirke noen i positiv retning, slik mine lærere gjorde da jeg var ung. Fortelle dem noen oppmuntrende ord de kan husker for alltid. – Kjetil Wiblemo Sjølingstad
Tre studenter sitter rundt en PC. Gutten i midten peker på skjermen mens hans snakker.
Ti tips til deg som er usikker på hvilken utdanning du skal ta

Lurer du på hvilket fag du skal velge? Da bør du gjøre som en student, finne frem penn og papir og gå systematisk til verks.