Ti tips til deg som er usikker på hvilken utdanning du skal ta

Kommende student som ser litt usikker ut på hva hun skal studere.

Før du tar det endelige valget

Ti tips til hva du bør tenker over og undersøke før du bestemmer deg for et studium.

1. Hva interesserer deg?

Bruk tid på å finne ut av interessene dine, talentene dine, hvilke fag du liker best, og hva det er ved disse fagene som interesserer deg.

2. Hva motiverer deg?

Tenk også gjennom hvilke arbeidsoppgaver og situasjoner du motiveres av. Hva er det som gjør at disse arbeidsoppgavene og situasjonene motiverer deg?

3. Hva er viktig for deg?

Er det viktig for deg å få en trygg jobb, eller ønsker du frihet og en utdanning som kanskje kan ta deg ut i verden? Er du opptatt av å tjene gode penger, eller er du en idealist som ønsker å gjøre en innsats for andre mennesker?

4. Hva synes andre du er god til?

Bruk familie og venner som sparringspartnere.  Hva er det ved deg som gjør at du er god til akkurat disse tingene? Er det for eksempel fordi du er praktisk, teoretisk, verbal, flink til å skrive, analytisk, systematisk, teknisk, omsorgsfull eller kreativ?

Når du har funnet svar på dette også, er det på tide å kartlegge hvilke studier som kan oppfylle dine ønsker.

Finn ditt studium her!

Opptaksveiledning

Vi har tilbud om opptaksveiledning til deg som har spørsmål om opptakskrav (student.oslomet.no), og er usikker på om du er kvalifisert til et studium eller ikke.

Dette sier karriereveilederen

– Mange synes det er vanskelig å velge utdanning, fordi de er usikre på hva de vil og er redde for å trå feil, sier karriereveilederen Ragnhild By på OsloMet, som minner om at vi skal lære hele livet.

– Det føles kanskje mindre stressende å ta et valg hvis du tenker at du sannsynligvis skal jobbe innenfor ulike arbeidsfelt og i ulike roller gjennom karrieren. Et sted må du begynne, sier By.

Hun påpeker at endringene i samfunnet skjer raskt og gjør at det stadig er nødvendig å fylle på med mer utdanning og kurs.

Ragnhild står foran et piletre og smiler til kameraet.

Karriereveileder Ragnhild By.

– Dette er ikke din eneste mulighet til å stake ut en faglig retning. Husk at du også kan ta med deg mye av det du har lært i en utdanning over i et annet fagfelt.

Karriereveilederen minner om at det heller ikke er noen katastrofe om du finner ut at du har valgt feil. Det er faktisk ingen skam å snu!

– Det er et modig valg å avbryte en utdanning. Når du har gjort et valg som ikke passet så godt for deg, så har du lært noe viktig om deg selv som kan være til hjelp når du skal navigere videre i karrieren og i livet.

5. Hvilke studier finnes?

Skaff deg informasjon om studiene du vurderer. Bruk nettet, les studiepresentasjonene godt og bruk nettverket ditt – kanskje du kjenner noen som studerer noe du er interessert i? Besøk også OsloMet på Åpen dag. Sjekk opptakskravene.

Husk: Tar du et kunnskapsbasert valg, øker sjansen for å velge en utdanning du vil trives med.

6. Lokker utlandet?

Et utenlandsopphold underveis i studiene gir deg verdifull kompetanse og erfaring. Sjekk ut om studiene du vurderer gir deg mulighet for utveksling.

Les mer om utveksling ved OsloMet (student.oslomet.no)

7. Hva er jobbmulighetene?

Det finnes mange veier til en jobb. Noen yrker krever en profesjonsutdanning som sykepleier eller barnehagelærer, mens andre jobber kan du få med flere ulike studier. Undersøk hvordan utdanningen kan brukes i arbeidslivet. Hvis du lurer på hva tidligere studenter ved OsloMet jobber med kan du sjekke LinkedIn-profilen vår.

8. Hvor vil du studere?

Det er mange høgskoler og universiteter i Norge som tilbyr tilnærmet like utdanninger. Sjekk hvordan livet rundt studiene er ved de institusjonene du vurderer. Hvordan er fadderordningen? Kantinematen? Er det studentforeninger du kunne tenke deg å være med i?

9. Du vet best selv!

Mange har meninger om studievalget ditt. Det er vel og bra å lytte til innspill og råd fra venner og familie, men det er du selv som må leve med valget ditt. Still deg selv spørsmålet, er dette noe jeg har lyst til?

10. Husk søknadsfristen!

Rekker du ikke å søke innen fristen 15. april, må du vente til neste år.

Når du søker gjennom Samordna opptak, kan du søke inntil ti studier i prioritert rekkefølge. Du kan omprioritere ønskene dine frem til 1. juli, og du har med andre ord litt lenger tid på å ta det endelige valget.

Lykke til!

Studieliv

Tre glade studenter som jobber sammen i studenthallen.
Har du søkt studier ved OsloMet?

Her kan du finne inspirasjon og informasjon om hvordan det er å være ny student hos oss.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.