Studenter i journalistikk ser verden med nye øyne

Dina og Malene står foran en rød port med kamera rundt halsen.

– Det var en unik mulighet til å komme tett på mennesker som vi ellers aldri ville fått sjansen til å møte. Vi føler oss privilegerte som fikk lov til å tilbringe tid sammen med disse kvinnene, sier Malene Rustad og Dina Jeanett Danielsen, som besøkte det asiatiske landet Myanmar i mars 2018. Målet for reisen var å få kontakt med buddhistiske nonner, en gruppe som blir undertrykt i et svært mannsdominert samfunn.

Dina og Malene har begge reist mye før, men opplevde at det er noe helt annet å dra på reise som journalist på oppdrag.

– Det er utrolig bra at OsloMet har lagt en internasjonal reportasjereise inn i studieplanen i siste semester på journalistutdanningen. Helt klart en gulrot, mener Malene.

Spennende land å besøke som journalister

Siden Myanmars statsminister Aung San Suu Kyi er kvinne, skulle man kanskje tro at dette var et land der likestillingen har kommet langt. Det stemmer ikke.

– De buddhistiske nonnene i Myanmar får veldig liten respekt. En munk på 20 år har mer makt enn en 70 år gammel nonne, forteller Dina.

Og det var nettopp denne maktstrukturen Dina og Malene ønsket å se med egne øyne da de dro på reportasjereise til Myanmar.

– Vi hadde hørt om Myanmar gjennom omtale av Rohingya-konflikten, og syntes det virket som et spennende land å besøke som journalister. I begynnelsen var vi imidlertid litt usikre på om vi kom til å få lov å dra, sier Malene.

De gjorde grundig research, snakket med folk som hadde besøkt landet før, og fikk til slutt klarsignal fra skolen til å reise.

Dina og Malene sitter bakpå en lokal motorsyklist

Samarbeidet med «fiksere»

– Vi følte oss aldri utrygge, og det var absolutt ikke noe problem å være to jenter på reise. Det vi var mest bekymret for var sikkerheten til nonnene som stilte opp på intervjuer med oss, sier de.

De hadde gjort avtaler på forhånd om å komme på besøk til nonneklostre, og ved hjelp av forskjellige «fiksere» og en tolk, fikk de snakke med flere kvinner som hadde valgt et liv som buddhistiske nonner.

– Vi tilbrakte mye tid sammen med dem, også en hel dag uten å ha med tolk, og vi følte at vi kom veldig tett på, forteller Malene.

Dina og Malene får en gave av en buddhistisk munk i et kloster.

For Dina Jeanette Danielsen (27) og Malene Emilie Rustad (24) var buddhistiske nonner hovedformålet med reisen, men etter besøket i Myanmar reiste de videre til Thailand og Kambodsja for å lage andre reportasjer.

Dina og Malene poserer sammen med barn fra et kloster.

De to journaliststudentene fra OsloMet tilbrakte mye tid i klosteret.

Videre lesning

Tre studenter går sammen gjennom en park. De smiler.
Bachelor ved OsloMet - bli noe som betyr noe!

Vil du helst jobbe med mennesker? Mest glad i tall? Lage ting? Finne på noe nytt? Bruke hendene? En kombinasjon?