10 glutenfrie rundstykker i bakeformen sett ovenfra.

Helseeffekter av glutenfrie matvarer

Har du cøliaki? Vi søker deltakere til studie som undersøker helseeffekter av glutenfrie matvarer.

Cøliaki er en kronisk autoimmun tarmsykdom som trigges av gluteneksponering hos genetisk disponerte individer. 
Til tross for at mange glutenfrie matvarer har et mindre gunstig næringsinnhold sammenlignet med glutenholdige matvarer, er det lite forskning på helseeffekter (som kolesterol og blodsukker) av et glutenfritt kosthold, utover bedring i cøliakien.

Noen studier har vist en endret tarmflora hos personer med cøliaki, men det er foreløpig uvisst i hvilken grad denne endringen i tarmflora påvirker helsen, og på hvilken måte.

Hva er hensikten med studien?

Forskningsstudiens hensikt er å få bedre kunnskap om helseeffekter (blodsukker, kolesterol ol.) av et kosthold med glutenfrie matvarer hos personer med cøliaki, og om disse effektene kan relateres til endringer i tarmflora.

Hvem kan delta?

Vi søker friske kvinner og menn med diagnostisert cøliaki i alderen 18-65 år.

Dersom du røyker, er gravid eller ammer kan du dessverre ikke delta.

Hva innebærer det å delta?

Du deltar hjemmefra. Vi holder kontakt med deg via telefon og internett, og du må møte tre ganger på digitalt møte på Zoom.

All informasjon blir samlet inn via nettskjema/telefon/digitalt møte på Zoom og forsendelser vil skje via post og budbil.

Studien har en varighet på ca. fire uker, og innebærer å spise glutenfrie produkter samt å fylle ut spørreskjema og avgi blodprøver og avføringsprøve på to forskjellige dager.

Disse dagene skal du også ta en sukkerbelastningstest og måle blodsukkeret før og ved gitte tidspunkt etter testen. Alt dette gjør du hjemme og du vil få informasjon, utstyr og matvarer du trenger for gjennomføring av studien.

Prøvene sender du til oss i ferdigfrankerte konvolutter, totalt to ganger.

Du vil også bli spurt om å delta i et individuelt intervju om dine holdninger til glutenfrie matvarer og erfaringer med å delta i studien, etter gjennomført studie.

Oppstart av studien er september 2021.

Hva får jeg for å delta?

Hva må jeg gjøre for å delta?

Studien vil foregå på Zoom, men vår administrering foregår på OsloMet. Du bør derfor ha bosted i Oslo eller omegn slik at vi enkelt kan frakte produkter til deg med budbil.

Kontakt

Ønsker du mer informasjon om studien?
Send en e-post til: koststudier-hf@oslomet.no eller ring til Elisabeth Austad på telefon: 95147529 for mer informasjon.

Ansvarlig for studien er førsteamanuensis Vibeke H. Telle-Hansen.

  Laster inn ...

  Om prosjektet

  Prosjektet er godkjent av Regionale komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og Norsk senter for forskningsdata (NSD). 

  Prosjektet er et samarbeid mellom OsloMet, UiO, Norsk cøliakiforening og Det Glutenfrie Verksted.

  Prosjektet er finansiert av Forregion, Regionale forskningsfond Oslo, OsloMet, UiO, Norsk cøliakiforening og Det Glutenfrie Verksted.

  Vilkår og rettigheter for deltakere i forskningsstudier og pasienter i praksisklinikker