Da Siri møtte Guro

Siri og Guro sitter og ser inn i kamera.

– I forkant av en gruppeoppgave på andreåret av bachelorstudiet tok alle en personlighetstest for å finne team som passet sammen. Det kan vi jo si har funka, forteller Guro Sørbø Midtun (24).

To fluer i en smekk

Hamar-jenta utgjør halvparten av Studio Føy AS. Designbyrået startet hun sammen med medstudent og makker Siri Line (24) fra Holmestrand i oktober 2016, like etter at de begge startet på master i produktdesign på daværende HiOA, nå OsloMet. Å drive firma ved siden av fulltidsstudier kan være en utfordring, men Studio Føy slår to fluer i en smekk.

– Skolen gir oss så mye frihet, at vi kan kanalisere alt vi gjør inn i vårt eget designstudio. På den måten står vi heller ikke på bar bakke når vi går ut fra høyskolen om et års tid.

– Vi jobba sammen om bacheloroppgaven vår også, og siktet oss inn mot produkter som var klare til å vises på messa i Stockholm året etter, forteller Guro.  

Oppgaven ble til lysestake-serien «Stable» og benken «Pusle» som har et modulbasert putesystem. Og som sagt, så gjort: Den avsluttende oppgaven på bachelorstudiet tok dem til Stockholm Furniture & Light Fair, Nordens største og viktigste møbelmesse. Der ble duoen valgt ut til å få vise seg frem med egen stand i Greenhouse-avdelingen, for unge lovende designere og designskoler. 50 000 produsenter, journalister og bransjefolk var innom messen i februar 2017, og Studio Føy AS, som er navnet Siri og Guro ga sitt nyetablerte firma, ble hyllet av både kritikere og produsenter.

På vei ut i verdensmarkedet

I kjølvannet av Stockholm-messen forhandler jentene med tre interessenter om produksjon av lysestakene «Stable».

– Vi driver nå med utprøving og testing, for å ferdigstille dem til produksjon. Det er alltid en usikkerhet før man har fått testet ordentlig og skrevet under en kontrakt, men vi krysser fingrene for at de er å finne i butikk i løpet av 2018.

Turen over kjølen skulle dessuten lønne seg på flere måter for masterstudentene.

– Ja, responsen i Stockholm har ført oss videre ut i verden, til New York, faktisk, avslører Siri.

I mars 2017 ble nemlig Studio Føy plukket ut av den anerkjente møbeldesignbyrået Bernhardt Design til å stille ut på en av Nord-Amerikas viktigste designutstillinger, ICFF Design i New York. Der får de stille ut for internasjonale produsenter, detaljhandlere og presse.

Samtidig som jentene knytter kontakter verden over og høster internasjonal erfaring, ruster også høgskolen dem mot designer-hverdagen utenfor studieboblen.

Unik praksis

– En av fordelene med masterstudiet, er praksisperioden. Den er nok ganske unik for HiOA, og gir oss en god pekepinn på hvordan det er der ute i den virkelige verden, mener Guro.

På vårparten av førsteåret reiser alle masterstudentene ut i en 12 uker lang praksisperiode. Enten praksisen utføres i en privat bedrift eller offentlig organisasjon, skal studentene knytte oppholdet opp mot designteori og følges opp av både ansatte der de er og av lærerne på høgskolen.

Siri og Guro ønsket naturligvis å gjennomføre praksisperioden sammen, og fikk plass hos det prisbelønnede designbyrået Anderssen & Voll i Oslo.

– Guro og Siri har vært et fint tilskudd til studioet vårt. De er arbeidsomme, selvstendige, og er ikke redd for å gå i gang med 1:1-modeller. Det siste gjelder alle studenter fra HiOA som har vært innom kontoret vårt i praksis, og det begynner å bli en del, forteller grunnlegger og partner Torbjørn Anderssen.

– En flying start

I tillegg til sine fem faste ansatte, har Anderssen & Voll til en hver tid hatt mellom en og tre praksiskandidater innom kontorene sine i Trondheimsveien på Grünerløkka siden oppstarten i 2009.

Torbjørn mener Studio Føy er på rett vei, og at masterduoen har skjønt hva som skal til.

– Det virker som om de har blikket festet på arbeidssituasjonen etter endt studium. Det er en stor styrke med tanke på å hente relevante poeng utav studiet og la irrelevante ligge. Også får de en flying start ut av skolen.

– De virker å være flinke til å hente den informasjonen de trenger, det være seg internt i skolen eller eksternt. Også gjør de fine ting!

Opprinnelig publisert på hioa.no/24_7 12.05.2017

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!