Håndverksfag for estetikere med teknisk innsikt

Bjarte sitter i laben og gjør små justeringer på tannerstatninger han har skapt.

Bachelor i tannteknikk

For tannteknikere er det gode arbeidsmuligheter rundt omkring i landet. Yrket passer for deg som vil jobbe med noe konkret, er litt kreativ, har farge- og formsans og teknologisk forståelse. Studiet har små klasser og du får tett oppfølging av lærer gjennom hele studietiden.

OsloMet har nasjonalt ansvar for tannteknikkstudiet, og er derfor eneste sted i landet der du kan utdanne deg til tanntekniker.

Bjarte Ingvaldsen (31) studerte historie ved Universitetet i Bergen, men fant ut at han heller ville satse på et mer praktisk rettet yrke. Bachelorstudiet i tannteknikk er et helsefag hvor man lærer å lage tannerstatninger til pasienter som har skadet eller mistet tennene.

For Bjarte passet tannteknikkstudiet ved OsloMet perfekt.

– Studiet var akkurat som jeg hadde håpet, og jeg storkoste meg mens jeg gikk der. Vi som gikk i samme klasse ble en sammensveiset gjeng, og vi hadde også god kontakt på tvers av årskullene, sier Ingvaldsen.

Fikk jobb i praksisperioden

Bjarte Ingvaldsen ønsket å flytte hjem til Bergen etter studiene, og hadde praksis hos Torkildsen, Thunes og Olsen Tannteknisk laboratorium. Allerede i praksisperioden ble han tilbudt fast jobb, og etter fire år i jobb gleder han seg fortsatt til hver eneste arbeidsdag.

– Ingen dager er like, og det er mange spennende utfordringer. Jeg har faktisk tatt meg i å glede meg til å gå på jobb mandag morgen. Jeg lærer noe nytt hele tiden, sier han.

Bjarte sitter bak et mikroskop i tannteknikslaben. Han smiler.

Studiet var akkurat som jeg hadde håpet, og jeg storkoste meg mens jeg gikk der. Foto: Eivind Senneset.

En tanntekniker bør være fingernem, nøyaktig, tålmodig og ha estetisk sans.

– Faget er i en voldsom utvikling. Mer og mer skjer på data, så det å kunne beherske ulike dataprogrammer blir stadig viktigere. I tillegg til den håndverksmessige siden må man også ha den helsefaglige kunnskapen slik at man kan ha et godt samarbeid med resten av tannhelseteamet, og kunne gi råd om blant annet materialvalg, sier Ingvaldsen.

Generasjonsskifte i bransjen

Bjarte Ingvaldsen er nøktern optimist med tanke på fremtiden for tannteknikere.

– Det blir importert en god del tenner fra lavkostland, og mer og mer av det vi lager kan gjøres med maskiner. Dermed minker behovet for arbeidskraft. Men samtidig har vi nå et generasjonsskifte i bransjen, der mange nærmer seg pensjonsalder. Med tanke på eldrebølgen som kommer i samfunnet generelt, tror jeg det vil være et stort behov for nyutdannete tannteknikere i framtiden også, sier Ingvaldsen.

Varierte oppgaver

Jobbhverdagen til en tanntekniker består av mange varierte oppgaver.

– Det finnes mange ulike måter å lage tenner på, så man blir aldri lei. Tannteknikere er autorisert helsepersonell, og det betyr mye å vite at arbeidet mitt hjelper mennesker. Tenner har utrolig mye å si for folks selvfølelse, og det varmer når jeg får hyggelige tilbakemeldinger fra pasienter og tannleger, sier Bjarte Ingvaldsen.

Opprinnelig publisert på hioa.no 17. februar 2017.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!