Gore-Tex foran glamour

To menn med luer på hodet i en skog dekket med noe snø, begge løfter en stor stokk hver

Mandag morgen, i slutten av januar, et sted i Østmarka. Gradestokken har krøpet over nullpunktet og yr.no har ikke meldt våtere morgen og formiddag denne vinteren. Værmelderen får rett og av gruppen på ti ferske produktdesignstudenter fra HiOA er en liten håndfull nå i ferd med å erfare at jo, det finnes nok både dårlig vær og dårlige klær.

– Den første oppgaven i dag vil nok måtte handle om å konstruere ly for regnet.

Studieleder Torgrim Eggen bytter regnbuksa med vernebukse og oljer kjedet på motorsaga. På timeplanen for førsteårsstudentene står studieemnet «Eksperimenterende materialbruk og teknikker». Men altså, først: ly for det iskalde januarregnet. Motorsaga kommer godt med når trær som har falt over ende skal forvandles til reisverk.

Raggsokker og grillpølser

Innen lunsj har alle ly og en diger presenning over hodet. Over bålet dingler klissvåte raggsokker og polvotter side om side med spiddede grillpølser. Kanskje ikke verdens mest glamorøse studietilværelsen akkurat nå, men det later denne tredjedelen av ferskeste bachelorkull ved Institutt for produktdesign til å bry seg heller lite om. I løpet av de kommende to og et halvt årenes utallige timer i verkstedene ved Studiested Kjeller vil flere lanker bli til ganske respektable arbeidsnever.

Igjen freser motorsaga. Etter lunsj handler det blant annet om sammenføyningsteknikker. Oppgaven er å konstruere en bærende struktur som kan tåle vekten av minst ett menneske. Eller, slik flesteparten tolker det: en stol.

Tilbake til naturen

– Mye av de materialene som studentene bearbeider i verkstedene har vært igjennom en industriell produksjon, og som da har mistet noe av treets opprinnelige egenskaper, forklarer studieleder Torgrim.

– Men de vil likevel alltid være der, og man må forstå de for å jobbe i tre.

Et av målene med utendørsverkstedet i Østmarka, er å gi studentene innblikk i hva som skjer med tre som materiale når det endrer fuktighet. Morgenens striregn er på retrett, men har likevel sørget for ganske søkkvåte materialer. Hvordan studentenes stolkonstruksjoner vil oppføre seg når de blir med hjem og inn i verkstedsvarmen på Kjeller, vil tiden vise.

– Og nettopp der har du et av poengene, avslutter studieleder Eggen.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!