Ingeniørstudenter lager kirurgisk utstyr

Fakta

Vil du bli maskiningeniør?

Maskiningeniører arbeider med å utvikle og lage mekaniske komponenter og utstyr, og er sentrale i design og drift av nesten alt teknisk utstyr vi omgir oss med.

Sveisebrillene er på, og det gløder nede i verkstedet til maskiningeniørstudentene. Jørgen Almankaas sveiser sammen to stålstenger som skal brukes i et kirurgisk instrument.

– Det må være mulig å vaske utstyret for blod, og da kan det ikke være noen åpne flater, sier Jørgen mens han konsentrert kjenner på skjøtene. 

De er til sammen fire studenter som jobber med denne oppgaven. Jørgen Almankaas (24), Gaute Nordby (24), Julian Estrada (25) og Øystein Tørudbakken (25) har nå tatt steget inn i den medisinske verden.

Deltar i forskningsprosjekt

– Vi er med i et forskningsprosjekt som er et samarbeid mellom Rikshospitalet og Cardiomec, forteller Gaute.

Instrumentet studentene jobber med skal kunne rette en type feil som kan oppstå i hjerteklaffen, som ligger inne i hjertet.

Oppgaven har vært en lang prosess, og de har jobbet hardt i flere måneder for å få klar en prototype på instrumentet. Ved hjelp av 3D-modeller har de 3D-printet deler av instrumentet, og satt det sammen.

Testet studentenes utstyr

Før instrumentet kan hjelpe mennesker, må kirurgene teste det på dyr. På St. Olavs hospital i Trondheim fikk alle de fire studentene på seg munnbind og store frakker før de ble med på operasjonssalen.

– Vi kom inn som sånne grønne skoleelever med munnbindet opp ned, forteller studentene og ler.

Under operasjonen ble deler av utstyret til studentene testet.

– Det var veldig gøy å se at utstyret vi testet faktisk fungerte, forteller de.

Fordel med studenter i forskningsprosjekter

Kirurg Jakob Bergsland var tilstede under operasjonen, og er veldig fornøyd med å ha studenter inn i forskningsprosjektet.

– Fordelen er at unge studenter ofte ikke ser hindringene. Folk som har holdt på med dette lenge kan se flere hindringer enn muligheter. Når man ser på et problem med nye øyne kan man finne gode løsninger, sier Jakob.

Gøy med praksis

Det har vært mange sene kvelder og mye jobb, men studentene er fornøyde med prosessen.

– Det har vært kjempegøy å være med på dette! Den medisinske verden er jo helt ny for oss, sier Jørgen.

– Ja, også har det vært utrolig gøy å få bruke det vi har lært i timene på skolen. Det er fint å få bruke det i en "real" setting og ikke bare i teorien, sier Gaute.

Opprinnelig publisert på hioa.no/24_7 19.02.2018