Lær kreativitet – bli kreativ faglærer

Viktoria viser frem skisser av sykkelhotellet hun har utviklet.

Det var ingen selvfølge at Viktoria skulle studere til å bli faglærer i design, kunst og håndverk. Hun beskriver seg selv som "helt OK kreativ", men har gjennom studiene funnet sin kreative side. 

– Det er ganske tilfeldig at jeg endte opp her i Oslo ved OsloMet. Jeg ønsket å prøve noe nytt etter å ha studert nordisk, historie og økonomi, og var heldig som fikk en plass på bachelorstudiet for faglærerutdanning i design, kunst og håndverk. Jeg var aldri særlig kreativ, men etter å ha studert her i to år, har jeg kunnet min kreative side. Jeg fikk en "boost".

Faglærerutdanning i design, kunst og håndverk

Du får kunnskap om pedagogikk og hvordan du planlegger og gjennomfører undervisning. Du får faglig dybde i design, kunst og håndverk, og en bred kunnskap om materialer, teknikker og redskaper.

Som faglærer, kan du undervise i design, kunst og håndverk i grunnskolen, videregående opplæring og voksenopplæring. Mange finner også veien til kulturarbeid utenfor skoleverket. Studiet gjør deg kvalifisert for opptak til OsloMets masterutdanning i estetiske fag.

Mange kreative håndverksfag i ett

Viktoria trekker frem variasjonen i studiet som et pluss.

– Her vil de fleste finne noe de liker. Vi  har lært å male, sy, tove, jobbe med tre og metall. Den siste tiden har vi jobbet med et arkitekturprosjekt hvor vi har utviklet og laget modell av et sykkelhotell i Oslo. Et spennende, men krevende prosjekt hvor vi har måttet tenke på universell utforming, lysforhold og bærekraftige løsninger.

Viktorias hender griper om en mangekantet modell av papp.

Viktoria forklarer hvordan sykkelhotellet er tenkt gjennomført. Foto: Fredrik Halvorsen.

– Prosjektet skulle være noe arkitektonisk spennende som passer inn i området hvor sykkelhotellet skal stå. Veldig lærerikt og veldig "i tiden".

Små klasser og tett oppfølging

For Viktoria var overgangen fra tidligere studier stor. Fra forelesningssal med 300 studenter til små klasser med tett oppfølging.

Jeg håper at flere gutter søker. Guttene gjør klassemiljøet bedre, og så er det viktig å påpeke at i 2017 kan også gutter tegne, male og bruke sin kreativitet. – Viktoria Rydland Gaare

– Dette studiet er mye mer praktisk enn hva jeg tidligere studerte. Før var det forelesninger og veldig mye lesing. Nå er jeg en del av en liten og sammensveiset gjeng som får mye oppfølging og støtte. Samtidig kreves det at man er tilstede i stor grad. Jeg synes dette er bra fordi det er litt sånn jobbene våre kommer til å bli. Vi skal jo bli lærere og undervise i klasser.

Mange jobbmuligheter

Viktoria forteller at studiene gir mange muligheter. Man kan være lærer i grunnskolen, videregående opplæring og man kan jobbe på museer og i gallerier.

– Vi har mange muligheter til jobb. Vi kan jo egentlig jobbe med alt som har med formidling av design, kunst og håndverk å gjøre.

Fantastisk studiemiljø

Det beste ved studiene ifølge Viktoria er miljøet i klassen, men hun skulle gjerne sett at litt flere gutter valgte studiene.

– Å studere ved OsloMet har vært bra. Miljøet i klassen er fantastisk. Vi er alle forskjellige og får bruke vår bakgrunn og personlighet aktivt i utdanningen. Men jeg håper at flere gutter søker. Guttene gjør klassemiljøet bedre, og så er det viktig å påpeke at i 2017 kan også gutter tegne, male og bruke sin kreativitet.

Opprinnelig publisert på hioa.no/24_7 den 19. februar 2018.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!