Stipendiat og forskning
Magnus får endelig litt hjelp fra bachelorstudentene til pilotstudien; forhåpentlig litt datainnsamling, i tillegg til at de sørger for at verktøy er på plass for en større studie.
Etterpå fortsetter nemlig stipendiaten hoveddelen av sitt prosjekt, som leder opp til doktorgraden.
I løpet av disse fire årene kan flere studenter bidra i forskningen. Som stipendiat har nemlig Magnus undervisningsplikt som veileder.
– Det er bra! Undervisningserfaringen åpner flere dører for stipendiater, forteller han.
Magnus ønsker at flere får vite om stipendiattilværelsen. Selv har han bakgrunn fra bachelorstudiet i psykologi og masterstudiet i nevrovitenskap.
– Ikke mange blir stipendiater, men det er en karrierevei! Jeg jobber med det jeg er mest interessert i, og får betalt for å tenke. Sånn er ikke mange yrker. Gjennom praksisperioden hos meg får studentene et unikt innblikk, smiler stipendiaten.

Både Nora Marie Sigurdsen og Nikola Ljusic ønsker å gå videre med en mastergrad. Foto: Benjamin Ward.
Rottene kommuniserer
I forsøket skal en rotte plasseres i et rør inni en boks. På utsiden plasseres enda en rotte, som kan åpne en dør på boksen ved å trykke på en spak. For å hjelpe den andre kreves en trent handling, noe som gir grunnlag for atferdsanalyse.
– Originalstudien viste at samvær er forsterkende. Rotter som redder hverandre, har gjerne lekt sammen først. De deler til og med på sjokolade med «sine egne». Nå etterprøver vi mye av dette, filmer rottene, og tar opp høyfrekvente kommunikasjonslyder. Vi vil ha hele bildet, forklarer Magnus.
Bachelorstudentene kan skrive bacheloroppgave fra laboratoriet.
– Dette blir en læringsprosess. Planen er å ta alle stegene i forbindelse med forskningsarbeid. Vi er opptatt av å ha dokumentasjon i alle sammenhenger, sier stipendiaten.
Samme som hos mennesker
Kommer forskeren over noe spennende, rettes oppmerksomheten dit. Men en foreløpig plan er å se på et hormon som finnes både hos rotter og mennesker.
– Oxytocin påvirker mye av atferden hos mennesker også. Funnene vi måtte få kan derfor tilføre én bit i det store puslespillet. Jeg har også lyst til å foreta biologiske målinger av rottenes hjerneaktivitet. Men det er foreløpig veldig langt fram, sier han.
– Det er kjempespennende å kunne studere forandring på dyr. Med forskning kan man være konkret, legger Nikola til.
Opprinnelig publisert på hioa.no/24_7 den 19. februar 2016.