Mange karrieremuligheter
– Og vi trenger heller ikke om å gå i samme retning, vi kan også velge fra et ganske bredt felt. Det vil gi oss mange muligheter, sier Markus, som gjerne råder nye studenter til å være åpne og nysgjerrige, og se etter muligheter, når de begynner på studiet.
– Byplanlegging er komplekst, det har så mange lag av tema du kan gå nærmere inn på.
Det er dessuten mulig å påvirke utdanningen med å ta initiativ.
– Og vi har erfarne lærere som har erfaring i å samarbeide eksternt, for eksempel med store selskaper og statlige myndigheter, sier Asim.
Markus og Amne sikter seg inn mot byplanlegging, mens Asim sikter seg mer inn mot transportplanlegging og mobilitet.
Og det trengs mye innovasjon og nytenking.
– Planer om å skyve ut bilene av bysentrum krever bærekraft. Det krever nytenkning, og du bør ta med unge mennesker som har et annet tankesett enn det som har vært vanlig. Det trengs flere folk til å være med på å forme fremtidens byer, sier Markus.

Bachelorstudier i landskapsplanlegging, byggingeniørfag og bygningsarkitektur har gjort masterstudiet i smart mobilitet og urban analyse aktuelt for Marius, Asim og Amna. Foto: Olav-Johan Øye
De store selskapene vil ha oss
– Det er en god opplevelse at jeg allerede har fått sommerjobb knyttet til smart mobilitet i et av de store selskapene, og hørt dem si at det er en enorm etterspørsel etter folk som oss. Folk som kan byplanlegging og har innsikt i smart mobilitet, sier Asim.
Potensialet finnes i ulike selskaper og statlige organer, kommuner og fylker.
– Samtidig må vi bestemme oss for hvilket spor vi skal følge og hva vi skal velge.
Emnene som gir innsikt
Studentene forteller om noen av emnene de tar i vårhalvåret, det andre semesteret i studiet.
– Vi skal ha et emne om geografiske informasjonssystem (GIS), der vi lærer programvaren. Vi skal også ha et emne om inkluderende, bærekraftige og smarte byer, og et om transportmodellering og analyse, sier Amna.
– Det første semesteret var veldig generelt. I det andre semesteret beveger vi oss mer på innsiden, med tanke på at vi kan velge å spesialisere oss mer i det tredje semesteret, sier Asim.
Da blir det mer spesialisering i «Space Syntax» som gir inngående kunnskap om hvordan komplekse arkitektoniske og urbane systemer fungerer, og hvordan areal kan planlegges, designes og tilrettelegges for å bidra til et bedre samfunn.
Eller de kan spesialisere seg i urban mobilitet som gir inngående kunnskap om arealbruk og transportplanlegging som kan møte behovene til innbyggerne i smarte og bærekraftige byer.
I fjerde semester skal studentene jobbe med masteroppgave.
Men i andre semester gjenstår det mange spørsmål og avklaringer før de har bestemt seg om hva de skal skrive om, og hva slags retning de skal spesialisere seg i.

Noen steder er trafikken veldig tett. Å skyve ut biler av bysentrum krever bærekraft og nytenkning. Asim (til venstre), Marcus og Amna vurderer trafikkløsninger. Foto: Olav-Johan Øye
Øverst i artikkelen ser du Markus (til venstre), Asim og Amna på Holbergs plass, med den nye Oslo-trikken til høyre.