Prøv disse enkle aktivitetene med barna i sommer

Jente med pil og bue i skogen.

Skoleferien er her, og denne gangen er den ekstra lang for noen. Hvilke lavterskelaktiviteter kan man finne på med barna når man ikke har planlagt noe spesielt? Og hvordan bruke naturen i nærheten?

Henrik Neegaard ved barnehagelærerutdanningen på OsloMet har flere konkrete råd til foreldre.

– Trenger ikke dra til Disneyland

– Sommeraktivitetene trenger ikke være så avanserte. Du trenger ikke å dra til Disneyland for å få spennende opplevelser. Det enkle, nære og ukompliserte friluftslivet er ikke langt unna. Du trenger ikke mye utstyr og du kan rusle et kvarter inn i marka, sier han. Vi har til og med fine naturområder i byen. Ta en tur langs Alnaelven, Frognerbekken eller langs Kyststien på Bygdøy.

Neegaard underviser ved barnehagelærerutdanningen, og er medredaktør for en kommende antologi om friluftsliv i barnehagen.

– Friluftslivet for barn er naturopplevelser og kontraster. Det kan være både spennende og rolig, alt fra å klatre i trær til å plukke blomster eller bær. Og er man ikke vant til friluftsliv, kan man starte nært og så ha en progresjon etter hvert.

Mann tar imot jente som hopper ned fra et berg i skogen.

– Det enkle, nære og ukompliserte friluftslivet er ikke langt unna, sier Henrik Neegaard ved barnehagelærerutdanningen på OsloMet. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Han understreker hvor heldige vi er i Norge.

– De aller fleste steder har vi naturen rett utenfor døra. Allemannsretten er unik for Norge, så den må vi benytte oss av. Vi kan ferdes nesten hvor vi vil i naturen, så lenge vi oppfører oss ordentlig. Barn kan fiske gratis nesten overalt og du kan sette opp telt nesten hvor som helst i utmark. Det er frihet!

Tur er somletid

Neegaard oppfordrer til å ta seg god tid når man drar på tur.

– Ikke stress! Tur er somletid. Man må ikke komme frem til det og det stedet, for det er underveis det skjer. Legg vekk telefonen, gå sakte, gå barbeint. La barna få tid til å surre litt, finne sine steder, bygge hytter, finne stokker, steiner og kongler. La dem komme over det med å kjede seg.

Han tror det er lurt å ikke pushe barna for mye.

– Jeg vil anbefale å ikke dra barna med videre hvis de sutrer. Det ikke så farlig om man kommer dit eller dit. Friluftsliv trenger ikke å være prestasjon. Start i nærmiljøet og bli kjent med hva barna dine liker. Hvis barna blir glade i naturen, har de lyst til å bruke den og ta vare på den.

La barna få teste selv

Han råder foreldre til å finne en balanse mellom å være til stede og la barna få leke i fred.

– Det er viktig at voksne er til stede og leker sammen barna. Samtidig må barn få lov til å utfordre seg selv. Ikke vær så forsiktig, la dem få teste ting selv. Hvis ikke lærer de seg ikke hvor grensene deres går. La dem få klatre i trær, løpe og få skrubbsår.

Naturen er et fint sted for å lære barna basisferdigheter.

– Det kan være så enkelt som å finne steder å leke, klatre, spikke, sette opp et telt, finne fram og lese kart.

Tips til lavterskel friluftsliv

Her er Neegaards beste tips til lavterskel friluftsliv i sommer:

Ved vannet/havet

Strandlek

Du trenger ikke ta med plastting og leker, eventuelt bare bøtte og spade. Det er så mye annet spennende på stranda: Tang, tare, skjell, maneter og krabber. Det trenger ikke være sandstrand, la barna få kjenne på ulike underlag. La dem gå barbeint og med minst mulig klær.

Utforskning i fjæra

Ta med håv og bøtte, eventuelt plastakvarium (fås i dyrebutikker). Fang reker, krabber, småfisk, sjøstjerner etc. Da kan barna både se og kjenne på.

Fiske krabber

Ta med bøtte, hyssing, klesklype, og en liten håv. Dra til en brygge eller et sted der det er litt ulendt med steiner eller skjær. Husk svømmevest til de minste på brygger og steder det er brådypt.

Hoppe fra høyder

Hvis barna kan svømme, la dem få hoppe fra høyder. Så lenge de voksne er med, holder oversikten og legger vekk telefonen.

Fiske

Kjøp billig fiskestang. Bruk blankt sluk. Det er lett å få fisk i sjøen – hvor som helst innover i fjorden, der det er litt ulendt terreng. Man trenger ikke dra langt. De fleste vann i marka har også fisk.

Du kan sjekke Oslomarkas fiskeadministrasjon (ofa.no) for å finne ut hva slags fisk det er i hvilke vann.

Sikkerhet ved vannet

Voksne må følge nøye med på små barn ved vannet uansett om det er langgrunt eller brådypt.

La alle barn få prøve å bade og leke med vest, slik at de blir vant til hvordan det fungerer. Det kan være gøy å leke med sikkerhetsutstyr. Er det brådypt, bør barn som ikke kan svømme ha vest. Er det langgrunt, la dem få gå uten. Husk at armringer ikke er bra nok som flytehjelp. De kan skli av.

I skogen og på fjellet

Spikke

Du trenger bare en skarp kniv. Det finnes barnekniver med butt tupp og fingersperre, hvis man er redd for at de skal kutte seg. La barna sitte i ro med beina spredt, mens de voksne følger med.

Plukke bær

Ta med en liten bøtte, pose eller kopp og plukk for eksempel blåbær. Det er blåbærlyng omtrent overalt. Ekstra bonus: Ta med litt sukker til blåbærene og ha det på brødskiva når man kommer frem.

Lage sprettert

Finn en y-gren og spikk den til. Ta med en syltestrikk hjemmefra. Det kan være lurt å skyte med små kongler eller småstein.

Bygge hytte

Dra steder der det er mye pinner. La barna få bygge og lage sine steder. Finne stokker, steiner og kongler. La dem få surre litt alene, men gjør det gjerne til et felles prosjekt for hele familien. Det er prosessen som er poenget. La barna få bruke sag og kniv, men følg med. Og er det den første gangen barnet prøver seg, er det ekstra viktig å gjøre det sammen med en voksen. Husk å ha med plaster og bandasje i tilfelle.

Lage pil og bue

Ta med litt sterk hyssing, for eksempel nylonhyssing. Let etter en bue som er like lang som barnet og cirka 3 cm tykk. Jevn tykkelse er en fordel. La barna spikke pilen, og man kan pynte med noen fjær. Trene på å skyte med pil og bue. Klarer du å treffe noe? Hvem skyter høyest, lengst også videre.

Plukke blomster og lage blomsterkrans

Plukk blomster med litt lengde på stilkene. Start med å flette tre blomster sammen. Flett et par-tre ganger frem og tilbake og så fletter du fortløpende inn nye blomster litt lenger ned. Bruk noen ekstra blomster til å skjøte sammen endene når kransen er stor nok.

Klatre i trær

Finn trær med lave grener. Barn har en progressiv tilnærming til risikolek, men de må få lov til å prøve det. Følg med, men la dem få lov til å utforske selv.

Telttur

Utstyret trenger ikke å være dyrt. Man kan få tak i billig telt og sovepose, evt låne.

Ta en natt av gangen. Husk å somle. Gir barna ro i naturen med foreldrene sine. Snakk sammen, lag mat sammen. Ingenting trenger å skje raskt.

Prøv å logge av. Legg gjerne igjen telefonen hjemme eller skru den av og legg den nederst i sekken.

Hva pakker man i sekken?

Mat og drikke, solkrem, myggspray, klesskift, førstehjelpsskrin med plaster, sårrens, bandasje, solbriller, caps eller solhatt, regntøy, myggnetting, kniv og eventuelt annet utstyr.

Hva med mat og drikke?

Ha med mat barna synes er godt. Som for eksempel pølse på termos eller pannekake på flaske, nystekte vafler, oppskåren frukt, nøtter og spekemat. Tenk alternativer til svette brødskiver, det får de nok av i barnehagen og på skolen. For eksempel gode rundstykker, havregryn, frokostblanding eller knekkebrød.

Lurt med metallflaske med drikke. Da holder det seg kaldt lenger.

Ta gjerne med en eller to fryseelementer for å holde maten kald. Man kan fint greie seg uten primus, men det går også an å kjøpe en billig gassprimus i sportsbutikker.

Ha alltid med turgodt, for eksempel frukt, nøtter, kjeks, godteri eller annet som er litt ekstra kos. Pass på å ikke bruke det som premie, men som en del av turen uansett.

Logg av! 

Ikke ta med telefonen, eller skru den av og legg den nederst i sekken. Både foreldre og barn har godt av å logge av litt. Hvis man ønsker å dokumentere turen, kan man heller bruke et kamera.

Kontakt

Laster inn ...
Guttebein sparker fotball på gressmatte
Hvorfor er det nesten ingen jenter som sier de vil satse på idrett?

Forskere fra OsloMet har sett på hva 13-åringer gjør på fritiden. Idrett er mest populært, men det er nesten bare gutter som sier at de vil satse.

En mann spruter vann med vannslangen på to jenter i hagen.
Slik blir du mer aktiv med barna i hverdagen

Norske barn og unge er ikke aktive nok, viser en kartlegging. Hva kan foreldre gjøre for å få barna til å bevege seg mer?

Håndholdt mobil viser ungdom som trener fotball gjennom mobilkamera.
Ungdom fra lavere sosiale lag slutter med idrett først

Seks av ti ungdommer slutter med organisert idrett i løpet av ungdomstiden, og unge fra lavere sosiale lag faller først fra, viser nye analyser av Ungdata.

Publisert: 24.06.2019
Sist oppdatert: 16.06.2022
Tekst: Heidi Ertzeid
Foto: NTB/Scanpix og Benjamin A. Ward / OsloMet