Ingen skam å snu

Madelen står ute ikledd en beige kåpe og smiler til kameraet. Hun har langt, mørkt hår.

Etter et år på jusstudiene innså hun at motivasjonen ikke lenger var til stede. Det var likevel ikke jurist hun skulle bli.

– Jeg innså at jeg ikke leste til eksamen fordi fagene var interessante. Jeg leste for å få gode karakterer. Etter hvert syntes jeg også det var vanskelig å se for meg at jeg skulle jobbe som jurist, forteller hun.

Madelen fullførte bachelorgraden i rettsvitenskap. Etter mange tanker frem og tilbake bestemte hun seg. Hun ville heller bli lærer.

Portrett av Ragnhild By

Redde for å velge feil

Karriereveileder Ragnhild By ved OsloMet forteller at mange synes det er vanskelig å velge utdanning.

– Mange er usikre på hva de vil og er redde for å velge feil, sier Ragnhild.

Hun påpeker at det heldigvis er flere grep du kan gjøre for å øke sjansen for å ta et valg du blir fornøyd med.

– Det aller viktigste er å vurdere studier ut fra interesser og motivasjon, ikke hva som er populært eller gir mye prestisje, utdyper karriereveilederen.

Hun minner dessuten om at du skal lære hele livet.

– Det kan kanskje føles mindre stressende å ta et valg hvis du tenker at du sannsynligvis skal jobbe innen ulike arbeidsfelt og i ulike roller gjennom karrieren. Et sted må du begynne, sier hun og minner om at de raske endringene i samfunnet gjør at det stadig er nødvendig å fylle på med mer utdanning og kurs uansett.

– Så dette er ikke din eneste mulighet til å stake ut en faglig retning. Husk at du også kan ta med deg mye av det du har lært i en utdanning over i et annet fagfelt, understreker karriereveilederen.

Madelen sitter ved en pult i en lesesal og lener seg på en notatbok. Hun smiler mot en medstudent.

Madelen ombestemte seg, droppet jussen og begynte på lærerutdanning. Det har gått helt fint. Foto: Sonja Balci / OsloMet

Lærte mye om seg selv

Nå går Madelen på grunnskolelærerutdanningen ved OsloMet. Hun gleder seg til å bli lærer, men angrer ikke på at hun tok rettsvitenskap først.

Hun lærte nemlig mye om seg selv på de årene.

– Jeg har funnet ut mer om hvem jeg er, og hva jeg vil og ikke vil. Derfor er jeg glad for valget jeg tok.

Karriereveileder Ragnhild er enig og sier det er et modig valg å avbryte en utdanning.

– Når du har gjort et valg som ikke passet så godt for deg, har du lært noe viktig om deg selv som kan være til hjelp når du skal navigere videre i karrieren og i livet. Det er ingen skam å snu!

Studieliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!