Madelen skiftet studieretning etter tre år

Madelen står ute ikledd en kåpe og smiler til kameraet. Hun har langt, mørkt hår.

Som 18-åring var Madelen Skjønhaug Huser usikker på hva hun skulle bli, jurist eller lærer. På videregående skole var rettslære et av fagene hun likte best. Derfor valgte hun til slutt bachelor i rettsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet på Lillehammer. Men etter ett år på jusstudiene innså hun at hun ikke lenger var så motivert for å bli jurist.

– Til slutt skjønte jeg at jeg ikke leste til eksamen fordi fagene var interessante. Jeg leste for å få gode karakterer. Etter hvert syntes jeg også det var vanskelig å se for meg selv i en framtidig jobb som jurist.

Hun begynte å tvile på om det var dette hun egentlig ville. Da hun hadde fullført bachelorgraden i rettsvitenskap, og etter mange tanker fram og tilbake, tok hun det endelige valget: Hun ville heller bli lærer.

Kommer tett på mennesker

Nå går Madelen første året på grunnskolelærerutdanningen 5. – 10. trinn ved OsloMet. Hun synes det virker spennende å jobbe som lærer på en ungdomsskole.

– Som lærer kommer du tett på mennesker, og det er en av grunnene til at jeg valgte utdanningen. Jeg liker veldig godt å være sammen med barn og ungdommer.

For henne er det også viktig å vite at hun utdanner seg til en trygg og sikker jobb. Hun er dessuten glad for at hun som lærerstudent skal mye ut i praksis, noe hun savnet på jusstudiene.

Madelen sitter ved en pult i en lesesal og lener seg på en notatbok. Hun smiler mot en medstudent.

Angrer ikke på valget

I dag angrer ikke Madelen på at hun begynte først på jussen. Hun har lært mye om seg selv på de tre årene.

– Jeg har funnet ut mer om hvem jeg er, og hva jeg vil og ikke vil. Derfor er jeg glad for valget jeg tok.

– Hvis jeg hadde valgt lærerutdanning først, så tror jeg at jeg alltid ville hatt jussen i bakhodet og tenkt på om jeg heller burde ha valgt den retningen, sier hun.

Thea Marie, Michael, Svein og Madelen går fra et OsloMet-bygg til et annet. Det er høst og de smiler til hverandre.

Som lærerstudent er Madelen Skjønhaug Huser i praksisgruppe med Thea Marie Michelsen, Michael Stugård Bjørn og Svein Soldal Eggerud på OsloMet.

Ute i praksis tror Madelen det vil være en styrke at hun ikke kommer rett fra videregående, men at hun også har gjort seg andre erfaringer.

Hun har følgende råd til andre som vurderer å bytte utdanning:

– Du bør tenke på det som en styrke og ikke en svakhet hvis du til slutt skulle velge en ny vei. De fleste er jo veldig unge når de er ferdige på videregående, og for mange er det ikke så lett å vite helt hva de passer til da.

  

Videre lesning

To studenter smiler mot kameraet.

Bli noe som betyr noe!

Vil du helst jobbe med mennesker? Mest glad i tall? Lage ting? Finne på noe nytt? Bruke hendene? En kombinasjon?