– Dette er en utdanning som lenge har vært etterspurt av sosionomer som jobber i helsevesenet, sier professor Amy Kristin Østertun Geirdal.
Studiet er utviklet i tett samarbeid med sosialfaglige miljøer innen både somatikk og psykisk helse ved blant annet Oslo universitetssykehus. Målet er å styrke sosionomenes rolle i helsevesenet gjennom faglig fordypning, analytisk refleksjon og praksisnær kunnskap.
– Vi ønsker å bidra til at sosionomer blir mer bevisste på hva som er deres spesialitet i møte med mennesker med ulike helseutfordringer, og gi dem redskapene til å synliggjøre denne kompetansen på sine arbeidsplasser, sier Geirdal.
Løfter fram sosionomenes kompetanse
Selv om helserelatert arbeid inngår i grunnutdanningen, har det tidligere ikke vært mulig å spesialisere seg innen dette feltet.
– Den medisinske tilnærmingen dominerer helsevesenet, men det er også et stort behov for sosialfaglige perspektiver – både innen somatikk og psykisk helse, sier førsteamanuensis Dagny Adriaenssen Johannessen.
– Sosionomenes kompetanse må synliggjøres og verdsettes som en sentral del av helsetjenestene, understreker hun.
Bred forståelse av helsebegrepet
Studiet er rettet både mot sosionomer som allerede jobber innen helse, og de som ønsker å gjør det.
– Sosionomer har en helhetlig forståelse av begrepet helse. Utdanningen passer både for de som jobber med somatiske sykdommer og skader eller rehabilitering, og de som jobber med behandling eller forebygging innen psykisk helse og rus, sier Johannessen.
Faglig tyngde
Første semester er viet til sosialvitenskapelige perspektiver innen helse og en helhetlig forståelse av helse.
– Studentene lærer å finne og vurdere forskning og kunnskap innen relevante områder, og utvikler kritisk kildekompetanse, sier Geirdal.
Den akademiske tilnærmingen skal bidra til at studentene tar med seg økt faglig og vitenskapelig tyngde når de fremmer sin kompetanse og kunnskap.
– Det kan bidra til å styrke sosionomers posisjon i helsevesenet. Det er viktig fordi det sosiale perspektivet har stor betydning for brukere og pasienter som helsetjenestene er ment for, sier Johannessen.