Fra videregående til student: hva nå?

En gruppe nye studenter og faddere er samlet utenfor en av OsloMets bygninger

Hva er den største forskjellen mellom å gå på videregående og på universitetet?  

Du har mer frihet! På noen studier er det mer obligatorisk undervisning, mens andre kanskje legger opp til mye selvstudier.

Du kan bruke lesesalen, hjemme, parken eller en kafe for å lese – du finner ut hva som passer best for deg etter hvert.  

Men – du har også mer ansvar. Du har ansvar for å levere oppgavene dine, sørge for at du har nok fokus på studiene og for at du får med deg viktig informasjon gjennom å følge med på student e-posten og i læringsportalen.

Det er lurt å sette seg godt inn i alle plattformer både før og i løpet av den første tiden på studiet. Et lite tips: Tenk at studiene er jobben din – sett av nok tid og vær forberedt til forelesningene.  

Hvordan blir man kjent med andre mennesker?  

Det er de første ukene det er lettest å få nye venner på studiet. Hvis du får deg et sosialt nettverk blir det også studiehverdagen enklere for deg, du får bedre trivsel på studiet og bedre læringsutbytte. 

Fadderordningen er lagt opp slik at du skal bli kjent med andre på ditt studie, men blir du med i en studentforening kan du også finne likesinnede.  

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har spørsmål eller ikke forstår?  

Når du begynner på universitetet kommer det til å være mange nye ting. Forkortelser, nye systemer, mange nye bygninger og nye fjes. Lurer du på noe, så kan du jo begynne med å spørre en av dine nye studievenner som du er blitt kjent med gjennom faddergruppa eller i en studentforening?

Synes du noe er vanskelig, er det helt sikkert flere som synes det samme. Og ved OsloMet vil vi gjerne hjelpe deg – det er bare å spørre. Alt dette handler egentlig bare om én ting: Å gi deg selv en god start på studietiden! 

Sosiale studenter spiller shuffleboard i Studenthuset

Jeg gruer meg til å ha eksamen på universitetet – noen tips?  

Alle gruer seg til eksamen! Lag deg en god leseplan, hør med underviser om det finnes noen gamle eksamensoppgaver du kan titte på – og ikke minst – bruk tilbudene OsloMet har om lesing og skriving. Studieverkstedet har masse kurs og tips – det er lurt å ta noen av disse det første semesteret. 

Hvordan vet jeg hvilke bøker jeg skal ha og hva jeg skal lese? 

Rett før og i begynnelsen av semesteret finner du pensumlistene dine på student.oslomet.no. Du finner de også i læringsportalen din Canvas når du har fått registrert deg og kommet inn.  

Du får beskjed om hvilket pensum du skal lese før dine forelesninger og har selv ansvaret for å være forberedt.  Før en eksamen må du nok ha gått gjennom mesteparten av pensum – ta deg god tid og lag deg en god plan.  

Kjøp bøkene så tidlig som mulig. Du kan kjøpe de brukt på finn.no, i bokhandelen (Akademika finnes på studiested Pilestredet og Kjeller) eller finne de på universitetsbiblioteket.  

Hva hvis jeg er syk en dag? Kan jeg ha fravær?  

Ja, du kan ha fravær, men dersom det er obligatorisk oppmøte på praksis, laboratorier, forelesninger eller øvelser så må du si fra. Det er forskjellig hvor mye obligatorisk det er per emne – praksis har ofte 80 prosent oppmøte, mens andre har 100 prosent eller mindre.  

Et lite tips er å sjekke programplanene og emneplanene for studiet du har søkt for å sette deg inn i oppbygningen av studiet. 

Studieliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Smilende kvinnelig student
Mye å finne på og mange nye venner

Nye studenter kan glede seg til å møte masse nye mennesker, få nye kontakter og venner for livet, mener Mari Hellvik.

Helle Skoglund Lieberg på en lab med mikroskop og reagensglass
Mitt råd til nye studenter er å si mye JA

Helle Skoglund Lieberg mener det smarteste er å ta initiativ og bli med på ting.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!