Vår misjon er å fremme kunnskap og utvikle innovative løsninger som styrker helse og livskvalitet gjennom ernæring.
Vi ønsker å bygge bro mellom molekylærvitenskap, teknologi og samfunnsperspektiver for å møte globale utfordringer knyttet til kosthold, bærekraft og helseulikhet.
Vår visjon er å være et ledende senter for tverrfaglig ernæringsforskning som former evidensbasert politikk, styrker helsepersonell og fremmer bærekraftige og rettferdige matsystemer lokalt, nasjonalt og globalt.
Forskningsgruppeleder
Medlemmer
Mer om forskningsgruppen
Forskningsgruppen er involvert i prosjekter som undersøker
- årsaken til utvikling av ikke-smittsomme sykdommer (NCDs) og identifisering av nye biomarkører for helse
- kosthold, tarmflora og metabolsk regulering og som del av persontilpasset ernæring
- bruk av teknologi, inkludert sensorteknologi, high-throughput-technology og digital teknologi
- utforming og evaluering av ernæringspolitikk og tiltak som fremmer sunt og bærekraftig kosthold og bidrar til utjevning av sosiale helseforskjeller
- ernæringskommunikasjon og ernæringskompetanse
Gruppen har en bred tilnærming til ernæringsforskning som inkluderer metoder innen molekylærbiologi, intervensjonsstudier, ernæringsepidemiologi, ernæringskommunikasjon, matsosiologi og matkultur samt tiltaksforskning og forskning på politikkutforming, i tillegg til undervisningsforskning.
Både kvantitative og kvalitative metoder og labforskning benyttes i forskningen vår.
Gruppen er tilknyttet masterspesialiseringen ernæringskompetanse for helsepersonell
som inngår i masterprogrammet i helsevitenskap.
Prosjekter
Pågående prosjekter som medlemmer av forskningsgruppen leder eller samarbeider med:
- EATWELL: Matsystemer og helse i Bhutan (på engelsk, eatwell-bhutan.net)
- Kosthold og matvaner blant småbarn i Nes kommune
- Long-term registration of individual glucose response to diet and lifestyle – an AI approach for blood glucose prediction.
- NewTools: Utvikling av et skåringssystem for ernæring, klima og miljø (fhi.no)
- NextGenDiet – Next Generation Nordic Diet Next Generation Nordic Diet (uia.no)
- Set the virtual table: Using Mixed Reality to create an enjoyable dining environment for hospital patients
Samarbeid
Universiteter og høyskoler
- Universitetet i Agder
- Universitetet i Bergen
- Universitetet i Oslo
- Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
- VID vitenskapelige høgskole
- Høgskolen i Østfold
- Cornell University, USA
- Edith Cowan University, Australia
- Københavns universitet, Danmark
- Monash University, Australia
- University of Auckland, New Zealand
- University of California Davis, USA
- University of Eastern Finland
- University of Giessen, Tyskland
- University of Iceland, Island
- Uppsala universitet, Sverige
Andre institusjoner
- Australian Centre for Pacific Islands Research (ACPIR)
- Det glutenfrie verksted
- Folkehelseinstituttet
- Frelsesarmeen
- Fremtidsmat
- Genetic Analyses (GA)
- Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
- Mesterbakeren
- Mills
- Nofima
- Norsk cøliakiforening
- Olympic seafood
- Oslo kommune
- Oslo universitetssykehus
- Sykehuset Innlandet
- Tine