English version

Ernæring

Forskningen vår strekker seg fra molekylærbiologi og tarmflora til samfunnsmessige og kulturelle aspekter knyttet til mat, ernæring og helse.

Vår misjon er å fremme kunnskap og utvikle innovative løsninger som styrker helse og livskvalitet gjennom ernæring.

Vi ønsker å bygge bro mellom molekylærvitenskap, teknologi og samfunnsperspektiver for å møte globale utfordringer knyttet til kosthold, bærekraft og helseulikhet.

Vår visjon er å være et ledende senter for tverrfaglig ernæringsforskning som former evidensbasert politikk, styrker helsepersonell og fremmer bærekraftige og rettferdige matsystemer lokalt, nasjonalt og globalt.

Forskningsgruppeleder

Laster inn ...

Medlemmer

Laster inn ...

Mer om forskningsgruppen

Forskningsgruppen er involvert i prosjekter som undersøker

  • årsaken til utvikling av ikke-smittsomme sykdommer (NCDs) og identifisering av nye biomarkører for helse
  • kosthold, tarmflora og metabolsk regulering og som del av persontilpasset ernæring
  • bruk av teknologi, inkludert sensorteknologi, high-throughput-technology og digital teknologi
  • utforming og evaluering av ernæringspolitikk og tiltak som fremmer sunt og bærekraftig kosthold og bidrar til utjevning av sosiale helseforskjeller
  • ernæringskommunikasjon og ernæringskompetanse

Gruppen har en bred tilnærming til ernæringsforskning som inkluderer metoder innen molekylærbiologi, intervensjonsstudier, ernæringsepidemiologi, ernæringskommunikasjon, matsosiologi og matkultur samt tiltaksforskning og forskning på politikkutforming, i tillegg til undervisningsforskning.

Både kvantitative og kvalitative metoder og labforskning benyttes i forskningen vår.

Gruppen er tilknyttet masterspesialiseringen ernæringskompetanse for helsepersonell
som inngår i masterprogrammet i helsevitenskap.

Prosjekter

Pågående prosjekter som medlemmer av forskningsgruppen leder eller samarbeider med:

Samarbeid

Universiteter og høyskoler

  • Universitetet i Agder
  • Universitetet i Bergen
  • Universitetet i Oslo
  • Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
  • VID vitenskapelige høgskole
  • Høgskolen i Østfold
  • Cornell University, USA
  • Edith Cowan University, Australia
  • Københavns universitet, Danmark
  • Monash University, Australia
  • University of Auckland, New Zealand
  • University of California Davis, USA
  • University of Eastern Finland
  • University of Giessen, Tyskland
  • University of Iceland, Island
  • Uppsala universitet, Sverige

Andre institusjoner

  • Australian Centre for Pacific Islands Research (ACPIR)
  • Det glutenfrie verksted
  • Folkehelseinstituttet
  • Frelsesarmeen
  • Fremtidsmat
  • Genetic Analyses (GA)
  • Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
  • Mesterbakeren
  • Mills
  • Nofima
  • Norsk cøliakiforening
  • Olympic seafood
  • Oslo kommune
  • Oslo universitetssykehus
  • Sykehuset Innlandet
  • Tine

Forskningsnyheter fra gruppen

To kvinner ser på matemballasjen på matvarer i butikk.
Er glutenfrie matvarer sunnere enn matvarer med gluten?

Forskere har kartlagt næringsinnholdet i glutenfrie matvarer.

Gravid kvinne ved et frokostbord med brødmat, omelett, pålegg og muffins
Overraskende funn om kostholdet til gravide med svangerskapsdiabetes

I en ny studie om kostholdet til kvinner med svangerskapsdiabetes kommer etnisk norske kvinner dårligst ut.

Eple som blir skore opp på skjerefjøl med ein stor kniv.
Nesten halvparten seier dei ikkje har nok mat på asylmottak

Studie frå OsloMet viser at 44 prosent av asylsøkjarar i norske mottak opplever å vera svoltne.