Er glutenfrie matvarer sunnere enn matvarer med gluten?

To kvinner ser på matemballasjen på matvarer i butikk.

Utvalget av glutenfri mat i butikkene har aldri vært større, men hvor sunne er disse varene sammenlignet med de med gluten?  

–  Studien vår viser at glutenfrie produkter har mindre fiber og protein og mer kalorier, mettet fett, karbohydrater og salt enn tilsvarende glutenholdige produkter, sier prosjektleder og førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet.  

Hun er en av forskerne fra OsloMet og UiO som har kartlagt pris og næringsinnhold i mer enn 400 glutenfrie matvarer (se faktaboks). 

Portrettbilde av forskeren.

Forsker Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet. Foto: Marit Christiansen / OsloMet

–  Disse resultatene er i tråd med aktuelle studier fra andre land, sier hun.  

Et glutenfritt kosthold er eneste medisin for personer med sykdommen cøliaki (se faktaboks). I tillegg er det mange med irritabel tarmsyndrom og glutenintoleranse som kan ha effekt av å spise glutenfri mat.  

Anbefaler ikke glutenfritt uten klart behov 

De siste tiårene har glutenfrie produkter også blitt populære blant folk som ikke har et medisinsk behov for det. 

Fakta om studien

Mari C. W. Myhrstad, Marlene Slydahl, Lisa Garnweidner-Holme og Vibeke Telle-Hansen fra OsloMet, Knut E. A. Lundin og Christine Henriksen fra UiO og Monica Hellmann fra Det Glutenfrie Verksted har kartlagt pris og næringsinnhold i glutenfrie matvarer, og sammenlignet disse matvarene med tilsvarende glutenholdige matvarer.

Alle produktene ble valgt fra dagligvarebutikker og nettbutikker i det norske dagligvaremarkedet.
Pris og næringsinnhold er kartlagt i 423 ulike glutenfrie produkter i 11 ulike matkategorier. Disse er sammenlignet med 337 tilsvarende glutenholdige produkter. De glutenholdige produktene ble valgt ut fordi de var den beste matchen når det gjaldt mattype og hvordan maten brukes.

Prosjektet er finansiert av Regionale Forskningsfond Oslo, Forregion-programmet til Oslo og Akershus fylkeskommune, Det Glutenfrie Verksted, UiO og OsloMet.

Studien er en del av et større prosjekt initiert gjennom Fremtidsmat. Fremtidsmat er en gruppering av sentrale aktører innen forskning, kunnskap og mat- og drikkeproduksjon i Oslo og Akershus som er opptatt av å utvikle sunnere matvarer.

–  Mange tror at glutenfri mat er sunnere enn glutenholdig mat, men det stemmer nødvendigvis ikke når vi ser på dagens utvalg av glutenfrie produkter. Vår anbefaling er derfor at glutenfrie produkter ikke benyttes av andre enn de som faktisk har medisinsk behov for det, sier forskeren. 

Viktig å lese ingredienslista 

Samtidig understreker hun at alle med behov for det bør følge et glutenfritt kosthold.  

–  Siden det er stor variasjon i de glutenfrie produktene på markedet, så er det viktig å lese ingredienslista og velge de produktene som har best næringsinnhold, sier Telle-Hansen.  

Hun anbefaler også å be om en samtale med en klinisk ernæringsfysiolog for hjelp til å sette sammen et sunt og glutenfritt kosthold.  

–  Det er fullt mulig å spise et sunt glutenfritt kosthold, og i de senere årene er det lansert flere sunnere glutenfrie produkter hvor også noen har fått nøkkelhullsmerket, sier hun.

Dyrere 

Kartleggingen viser også at glutenfrie produkter er dyrere enn glutenholdige. Prisen for de glutenfrie varene var mellom 46 og 443 prosent høyere enn tilsvarende varer med gluten. 

–  Det er synd at mat som er medisin er så kostbar, sier Telle-Hansen.  

Å lage sunne glutenfrie matvarer vil ofte være mer krevende, blant annet fordi råvarene er dyrere, noe som igjen fører til høyere pris på produktene. 

Hva bør folk som ikke tåler gluten gjøre? 

Telle-Hansen råder folk som ikke tåler gluten til å sette seg inn i hvordan de leser informasjonen på matemballasje.  

–  Hvis du får påvist cøliaki er det lurt å lære mest mulig om hva slags mat du kan spise. Norsk Cøliakiforening (ncf.no) tilbyr informasjon til sine medlemmer om hvordan lese næringsdeklarasjonen på matvarer og kurs i glutenfri baking, forteller hun.   

Referanse 

Mari C. W. Myhrstad, Marlene Slydahl, Monica Hellmann, Lisa Garnweidner-Holme, Knut E. A. Lundin, Christine Henriksen and Vibeke H. Telle-Hansen. Nutritional quality and costs of gluten-free products: a case-control study of food products on the Norwegian marked. (foodandnutritionresearch.net) Food & nutrition research, 2021. 

Fakta om gluten

Gluten er proteiner som finnes i kornslag som hvete, rug og bygg. Gluten er det som gjør at mel laget av disse kornslagene er så godt egnet til baking, fordi gluten gjør bakverk i stand til å heve og bli luftig.
Derimot forårsaker gluten sykdom hos de som er allergiske mot proteinene.
Det finnes alternativer til korn som er glutenfritt og som også har høyt næringsinnhold, som for eksempel bokhvete, quinoa og amarant.

Fakta om cøliaki

Cøliaki er en tynntarmsykdom som skyldes at man ikke tåler gluten. Spiser du glutenholdig mat fører det til en betennelsesreaksjon i tynntarmen og i resten av kroppen. Tarmtottene blir ødelagt og oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen blir hemmet. Dette kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer.

Cøliaki forekommer hos 1-2 prosent av befolkningen og eneste behandling i dag er et strengt glutenfritt kosthold resten av livet.

Kontakt

Laster inn ...
Illustrasjonsbilde av person som smører smør eller margarin på knekkebrødet.
Dette grepet ga merkbart lavere kolesterol etter få dager

En ny studie viser at det å bytte fra mettet til umettet fett kan gi merkbart redusert kolesterol hos friske, unge mennesker.

Illustrasjonsbilde av to personer som spiser hamburgere.
Dette må gjøres for å få nordmenn til å spise sunnere

Ernæringseksperter anbefaler blant annet sukkeravgift, skolemåltider og strengere regulering av reklame rettet mot barn.

Illustrasjonsbilde av baby som ammer.
Får norske barn i seg nok B12 ved fullamming?

Ny studie viser at bekymringen for B12-mangel ved fullamming kan være overdrevet.

Forskningsartikkel av:
Fakultet for helsevitenskap (HV)
Publisert: 15.04.2021
Sist oppdatert: 15.04.2021
Tekst: Heidi Ertzeid
Foto: Science Photo Library / Scanpix og Marit Christiansen / OsloMet