Dette grepet ga merkbart lavere kolesterol etter få dager

Illustrasjonsbilde av person som smører smør eller margarin på knekkebrødet.

For høyt kolesterol kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Hva kan hver enkelt gjøre for å få lavere kolesterol?  

En gruppe forskere fra fakultet for helsevitenskap ved OsloMet, UiO, Nofima og Mills AS har nylig gjennomført en studie som viser at det å bytte fra mettet til umettet fett kan gi merkbart lavere kolesterol etter bare tre dager.  

– Overrasket over resultatene 

– Vi ble overrasket over at endringene på kolesterolet var så store, og at de skjedde så raskt. Dette viser hvor stor betydning valg av fett-typer har på kroppen, sier førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet. 

Portrettbilde av forskeren.

Førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet. Foto: Marit Christiansen / OsloMet

Forskerne lot unge, friske testpersoner spise to muffinser hver dag. Den ene gruppen spiste muffinser bakt med margarin med mettet fett (Bremykt), mens den andre gruppen spiste muffins bakt med margarin med umettet fett (Vita Hjertego’).  

Kolesterol og kosthold

Har du for høyt kolesterolnivå, kan det ofte være nok med kosthold- og livsstilsendringer for å få lavere kolesterol. Hvor mye fett du spiser kan påvirke kolesterolnivået i blodet, men enda viktigere er hvilken type fett du spiser.

De usunne fettypene kalles mettet fett og transfett. Mettet fett finnes i helfete kjøtt- og meieriprodukter. Man bør derfor spise mindre helfete pølser, hamburgere, kebab og pizza.
Transfett bør unngås, men finnes i liten grad i dagligvarer på det norske markedet.

Umettet og flerumettet fett regnes som de sunne fettypene og finnes for eksempel i planteolje, flytende og myke margariner, nøtter og fet fisk.

Kilde: Helsenorge.no

I tillegg skulle de få i seg 20 gram av samme fett-type på annen måte, for eksempel på brødskiva eller i matlaging. Alle deltagerne byttet fett-type i løpet av testperioden.  

Endring etter kun tre dager 

Resultatene viser at testpersonene i gjennomsnitt fikk åtte prosent lavere kolesterol etter kun tre dager med margarin med umettet fett.  

– At vi klarer å fange opp denne muligheten for reduksjon på så kort tid hos unge, friske mennesker, er oppsiktsvekkende og veldig positivt. Det er godt kjent at fett-type påvirker kolesterolet, men ikke at det skjer så raskt, sier Telle-Hansen.  

Ugunstig å ha høyt kolesterol over lang tid 

Hun påpeker at det er ugunstig å gå med høyt kolesterol over lang tid. 

– Hvis man går med høyt kolesterol over lang tid gir det større fare for hjerte- og karsykdommer. Det er derfor viktig å følge med på utviklingen, selv hos yngre mennesker. 

Ingen effekt på blodsukkeret 

Forskerne skulle egentlig undersøke hvordan blodsukkeret blir påvirket av å erstatte mettet fett med umettet fett, men endringene hadde ikke stor effekt på blodsukkeret.  

– Derimot ga det stort utslag på kolesterolet. Vanligvis snakker vi om at effekt oppnås etter noen ukers periode med kostholdsendringer, men her var det endring kun på få dager, sier Telle-Hansen.

Det er godt kjent at fett-type påvirker kolesterolet, men ikke at det skjer så raskt. – Vibeke Telle-Hansen

De overraskende resultatene kom nylig på trykk i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Nutrition.

I tråd med tidligere studier 

Resultatene i denne studien er i tråd med tidligere dokumentert effekt av umettet versus mettet fett på kolesterolet.  

Fakta om studien

17 unge, friske personer spiste to muffinser hver dag. Den ene gruppen spiste muffinser bakt med margarin med mettet fett (Bremykt), mens den andre gruppen spiste margarin med umettet fett (Vita Hjertego’). I tillegg skulle de få i seg 20 gram av samme fett-type på annen måte, for eksempel på brødskiva eller i matlaging.

Alle deltagerne startet med å spise mettet fett i to uker, før det var tilfeldig hvem som fikk umettet fett, og hvem som fikk mettet fett i 3 dager. Deretter fikk alle deltagerne igjen mettet fett i ca. en uke, før gruppene ble byttet om.

Det ble tatt flere blodprøver gjennom testperioden, der både blodsukker og kolesterol ble målt.

– Studien har få deltagere, men et robust design. Deltagerne fikk for eksempel alt fettet de skulle spise fra oss, og ingen visste når de fikk mettet og når de fikk umettet fett, sier Telle-Hansen. 

Referanse 

Gaundal, L., Myhrstad, M., Leder, L., Byfuglien, M., Gjøvaag, T., Rud, I., . . . Telle-Hansen, V (2020). Beneficial effect on serum cholesterol levels, but not glycaemic regulation, after replacing SFA with PUFA for three days: A randomised crossover trial. British Journal of Nutrition, 1-29. 

Kontakt

Laster inn ...
Illustrasjonsbilde av to personer som spiser hamburgere.
Dette må gjøres for å få nordmenn til å spise sunnere

Ernæringseksperter anbefaler blant annet sukkeravgift, skolemåltider og strengere regulering av reklame rettet mot barn.

Mann løper i skogen.
Forskere tror på endrede treningsvaner etter korona

Utetrening i nærområdet og online trening i stua er de trendene forskerne har mest tro på at kan vedvare.

Illustrasjonsbilde av baby som ammer.
Får norske barn i seg nok B12 ved fullamming?

Ny studie viser at bekymringen for B12-mangel ved fullamming kan være overdrevet.

Gravid kvinne ved et frokostbord med brødmat, omelett, pålegg og muffins
Overraskende funn om kostholdet til gravide med svangerskapsdiabetes

I en ny studie om kostholdet til kvinner med svangerskapsdiabetes kommer etnisk norske kvinner dårligst ut.

Forskningsartikkel av:
Fakultet for helsevitenskap (HV)
Publisert: 29.09.20
Sist oppdatert: 29.09.20
Tekst: Heidi Ertzeid
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix og Marit Christiansen / OsloMet