Korona-sommeren: – Dette blir som en 50-tallssommer

To glade barn spiser is i en blomstereng.

Sommeren 2020 blir annerledes for de fleste. Kanskje er den store utenlandsturen avlyst, og mange har mindre å rutte med på grunn av korona.  

–  Denne sommeren blir som en 50-tallssommer. Vi blir satt tilbake i tid. Vi har velstanden, men ikke mulighet til å være så mobile som vanlig, sier Henrik Neegaard ved barnehagelærerutdanningen på OsloMet. 

Han har blant annet skrevet bok om friluftsliv og uteliv i barnehagen. 

Mann tar imot jente som hopper ned fra et berg i skogen.

– Det enkle, nære og ukompliserte friluftslivet er ikke langt unna, sier Henrik Neegaard ved barnehagelærerutdanningen på OsloMet. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Neegaard tror ikke nødvendigvis at det er en ulempe for barnefamiliene at sommeren blir annerledes.  

–  Det å være sammen med barna i det vi gjør, er mye viktigere enn at ferieplanene er så fancy. Barn kan huske vel så godt de somrene de har krabbefisket sammen med foreldrene sine, enn den sommeren de var på den store utenlandsferien. 

Stipendiat Nina Odegard ved barnehagelærerutdanningen er helt enig.  

–  For mange familier er det viktigste å være sammen, ikke hva man gjør eller hvor man gjør det, sier hun.  

Utforske nærområdet 

Neegaard oppfordrer til å utforske nærområdet sammen med barna.  

–  Under korona har vi blitt flinkere til å ta i bruk nærområdet vårt, og det kan vi fortsette med i sommer. Bare utvid kretsen litt. Samtidig vil barn ofte tilbake til steder de har vært før. Så spar på steder der dere har hatt gode opplevelser. 

I år er mange mer hjemme, så det er sannsynlig at dere får med noen lekekamerater også, understreker han.  

–  Hvis du ikke har et stort nettverk, ikke vær redd for å kontakte folk fra skolen eller barnehagen for å sjekke om noen vil være med på stranda eller i skogen. 

– Ferietid er somletid 

Denne sommeren råder han voksne til å roe ned tempoet og stresse mindre.  

–  Ikke tenk at barna skal ha full underholdning fra morgen til kveld i åtte uker. Ikke legg lista så høyt. Ferietid er somletid.  

Hvordan kan foreldre så skape feriemagi og gode minner for barna sine denne sommeren? 

Neegaard og Odegard har flere konkrete forslag til ute- og innaktiviteter hvis du må være mer hjemme i ferien enn vanlig.  

Ved vann, i skogen og på fjellet 

Utforsking i fjæra 

Ta med håv, bøtte, hyssing og en klesklype. Fang reker, krabber, småfisk, sjøstjerner osv. Da kan barna både se og kjenne på. Samle steiner, pinner, skjell og fjær. Viktig at en voksen er med både for vannsikkerhet, og at barna ikke plukker opp søppel de kan skade seg på. 

Illustrasjonsbilde av lek i fjæra.

Henrik Neegaard anbefaler å utforske i fjæra. Foto: Henrik Neegaard.

Strandlek 

En strand er en strand uansett hvor du er, og Norge er full av fine strender. Du trenger ikke ta med plastting og leker, eventuelt bare bøtte og spade. Det er så mye annet spennende på stranda: tang, tare, skjell, maneter, krabber. Bygge sandslott eller lage kunst av tingene dere finner. Det trenger ikke være en sandstrand heller. Det går an å bade i skog og mark også, hvis det er stor pågang på strendene i nærheten.  

Fiske 

Du trenger ikke å bruke mer enn noen hundrelapper på fiskestang, snøre og sluk. Det er også muligheter for å låne utstyr. Sjekk ut din lokale frivillighetssentral (frivillighetssentral.no) for eksempel. De låner også ut mye annet, slik som redningsvester, hengekøye og kajakk.  

Det er lett å få fisk i sjøen. Hvor som helst innover i fjordene, der det er litt ulendt terreng. Du trenger ikke dra langt. Bor du i Oslo, kan du få fisk i de fleste vannene i marka. Du kan sjekke Oslomarkas fiskeadministrasjon (ofa.no) for å finne ut hva slags fisk det er i hvilke vann. Barn kan fiske gratis nesten overalt. 

Bruk det dere finner 

Dere kan lage sprettert eller pil og bue, bygge hytte, klatre i trær, plukke bær eller lage en blomsterkrans. Bare husk å ha med litt utstyr hjemmefra, slik som kniv, hyssing og syltestrikk. Gjør aktiviteten til et felles prosjekt for hele familien. La barna få lære å bruke kniv, men følg godt med. Og ha med plaster og bandasje i tilfelle. 

Jakt utkikkspunkt 

Ta turen til et utkikkspunkt i nærområdet som er overkommelig for barna. I Marka finnes det mange utkikkspunkt og branntårn med god utsikt. Noen eksempler er Vettakollen, Kolsåstoppen og branntårnene på Grønliåsen og Kjerringhøgda.

Overnatt i skogen 

Du kan bruke telt, hengekøye eller DNTs hytter i Marka. Hvis du ikke har utstyr som telt, kan du få kjøpt ganske billige campingtelt eller du kan sjekke muligheten for å låne.  

Husk å ta med myggmiddel og nok drikke. Skal du telte, er det greit å være obs på hvor du setter opp teltet. Finn et sted i skyggen, så blir det kanskje litt søvn om morgenen også.  

Dere trenger ikke å dra langt. Ta én natt av gangen. Husk å somle. Gi barna ro i naturen sammen med foreldrene sine. Snakk sammen, lag mat sammen. Ingenting trenger å skje raskt. Prøv å logge av. Legg gjerne igjen telefonen hjemme eller skru den av og legg den nederst i sekken.   

I nærområdet 

Turist i egen by 

Denne sommeren er perfekt for å leke turist på eget hjemsted. Busslastene med utenlandske turister uteblir, og dermed slipper du kanskje lang kø ved severdighetene. Vi blir ofte litt blinde for det som finnes der vi bor. Det finnes garantert severdigheter du ikke vet om. Det kan virke litt banalt å bare se på en bro eller et kunstverk, men barn synes ofte det er interessant. Bare husk å kombinere det med litt god mat, for eksempel en piknik i nærmeste park. 

Dra på piknik 

Hvorfor ikke la målet for turen være en piknik? Enten i en park i nærheten, på stranda eller i skogen? Ta med en kurv med god mat som du vet barna setter pris på. Oppdelt frukt, nøtter, kjeks, mild spekemat, grillmat, bakverk du har i fryseren, pannekaker eller vafler. Du trenger ikke kjølebag og kjøleelementer. Pakk maten inn i avispapir. Fyll en eller flere halvliters flasker med litt vann og legg dem i fryseren liggende. Da har du et kjøleelement til piknikkurven dagen etter. Dere kan også ha med noen sommerleker, slik som for eksempel kubb.  

Stolpejakt eller Pokemon go 

Hvis dere ikke allerede har testet dette i koronaperioden, kan det være en morsom aktivitet i sommer. Stolpejakt.no er en form for nærmiljøorientering, der du leter etter stolper som scannes når man finner dem. Stolpene kan nås både til fots, med sykkel og rullestol. Det er gratis og passer for alle. Bonusen er at du oppdager nye områder i nærmiljøet. 

Sykle og sparkesykle 

Dette er en fin aktivitet der dere ikke trenger å være tett på andre.   

Kritt opp eller lag en løype i nærmiljøet ditt, enten det er bakgården i bygården, fellesområdet i boligfeltet, i hagen eller på nærmeste lekeplass.   

Et annet alternativ er å utforske steder i nærområdet der dere ikke har vært tidligere. Turen kan også kombineres med Pokemon go eller stolpejakt (Se over). 

Regner det? Her har du tips til inneaktiviteter 

Familietrening 

Hvorfor ikke starte hver morgen med en liten felles treningsøkt? Alle kan få bestemme en øvelse hver for eksempel. Eller dere kan bruke morsomme filmer som trim for eldre fra NRK. Yogavideoer er også en mulighet. Alle hermer og forsøker å gjøre det samme.  

Lag en mandala 

En mandala er et slags kunstverk i sirkel med et mønster som gjentar seg. Hele familien kan lage den sammen av ting man har i huset, for eksempel knapper, trådsneller, ispinner, blomster, bestikk, bokser, kaffekapsler med mer. Dette er en fin mulighet for familien til å skape noe sammen. I tillegg kan nesten hva som helst brukes hvor som helst. Her er det bare kreativiteten som setter grensene.  

Illustrasjonsbilde av en mandala

En mandala kan lages av nesten hva som helst. Her har man brukt ulike blomster. Foto: Shutterstock / Scanpix

Herjing, bryting og lekeslåssing  

Etter mye skjermtid kan det være lurt med en herjepause. Dere kan kile, bryte eller lekeslåss. Bruk gjerne også dobbeltsenga, hvis dere har. Så lenge voksne er med og dere lager noen regler i forkant, er dette veldig gøy. Her får barna muligheten til å utforske sine egne og andres grenser. Det kan også være god trening i å stoppe når en annen sier stopp.  

Lag hinderløype  

Lag en hinderløype av ting dere har som for eksempel puter, esker og puffer. Her kan dere leke ikke trå på gulvet/gulvet er lava eller sisten.   

Bygg hytte i stua  

Barn elsker helt enkle ting som å bygge en hytte i stua med puter, pledd og andre ting dere måtte ha. Hva enn dere later som det er, en grotte, et slott eller en borg, bli med i fantasien til barna og følg deres initiativ.   

Dans!  

Det finnes mange fine musikkvideoer med dans for barn. Ha videoen på storskjerm og øv sammen på trinnene. Tips: søk på musikkvideo på NRK TV.  

Putekrig eller sokkeballkrig  

I stedet for å spille spill på ipad, kan man leke det ut i virkeligheten. Bruk puter eller sokkeballer. Lag ulike fort og kast i vei. Husk å rydde bort ting som kan knuse.   

Kontakt

Laster inn ...
Illustrasjonsbilde av sønn og mor med laptop ved spisebord.
Hjemmeskole under korona: De minste elevene hadde minst kontakt med læreren

En fersk spørreundersøkelse blant foreldre i grunnskolen viser stor forskjell i hvor mye kontakt de eldste og de yngste elevene hadde med læreren sin.

Mann løper i skogen.
Forskere tror på endrede treningsvaner etter korona

Utetrening i nærområdet og online trening i stua er de trendene forskerne har mest tro på at kan vedvare.

Mann foran NAV-kontor
Tøft arbeidsliv for de unge etter koronakrisen

Koronapandemien har ført til en helsekrise og økonomisk krise for Norge. Spesielt unge arbeidstakere kan slite med å få arbeid etter krisen.

Illustrasjonsbilde av mor og sønn hjemme med pc og ipad.
Hjemme med barn i koronatider: – Ikke tenk at dere skal være superforeldre

Begynner brakkesyken å bre seg hjemme? Her er tips til enkle ute- og inneaktiviteter for deg med barnehage- og skolebarn.

Publisert: 23.06.2020
Sist oppdatert: 03.07.2020
Tekst: Heidi Ertzeid | Siv Tonje Sperati Håkensen
Foto: Jonas Frøland / Samfoto og Benjamin A. Ward / OsloMet og Henrik Neegaard og Shutterstock / Scanpix