Forskningsnyheter

Nullstill
Vis filter Skjul filter

Viser: 24 av 77 artikler

Illustrasjonsbilde av to kvinner som snakker med to helsepersonell.
Hva trenger pårørende til pasienter i selvmordsfare?

Ny studie viser at noe av det viktigste helsepersonell kan gjøre, er å ta på alvor de erfaringene pårørende har med pasienten, og formidle håp.

Illustrasjonsbilde av en mann på hjemmekontor som lener seg bakover i kontorstolen med armene bak nakken.
Slik stopper du det fysiske forfallet på hjemmekontoret

Mange er tilbake på hjemmekontoret nok en gang. Hvordan spise sunnere og bevege deg mer når motivasjonen er lavere? Våre forskere har gode råd.

Illustrasjonsfoto: Logo for Vår forskning viser
Hvilken rolle bør barnevernet ha?

Henvendelsene til barnevernet øker. Forsker Elisabeth Backe-Hansen stiller spørsmål ved barnevernets ansvarsområde.

Eldre kvinne sitter foran en Komp-skjerm og strikker.
Ny teknologi skal forhindre ensomhet blant eldre

En skjerm med én knapp kan hjelpe eldre ut av sosial isolasjon.

Et illustrasjonsbilde av en kvinne som holder et glass med vann og en pille i hånda.
Bruk av smertestillende kan være et signal om at ungdom sliter psykisk

Ungdom med angst og depresjon bruker reseptfrie smertestillende medisiner langt oftere enn andre unge, viser en ny studie.

Ung gutt sitter med hodet i fanget under et bord.
Norge endrer praksis etter barnevernsdommer

Norsk barnevernpraksis er endret etter dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), ifølge ny rapport.

Illustrasjonsbilde av en redd kvinne som sitter på sengen.
Ofre for psykisk vold isolerer seg og bærer på mye skamfølelse

– Denne volden er vanskelig å kjenne igjen for ofrene. De må få hjelp til å forstå hva psykisk vold er, mener forsker.

Illustrasjonsbilde av en mor som holder sitt nyfødte barn på brystet.
Fødende kvinner vil ha ekte og personlig omsorg

En ny norsk studie har undersøkt hva som er viktig for kvinner når de skal føde.

En utvikler sitter med et VR-headset og ser på en avatar av et barn på en dataskjerm.
Vil bruke kunstig intelligens til å øve på barneavhør

Kunstig intelligens tas i bruk når forskere og eksperter på barneavhør utvikler nye øvingsmetoder for politiet og barnevernet.

Illustrasjonsbilde av ansatte på sykehjem under pandemien.
Eldreomsorgen under pandemien: Norge og Danmark skiller seg ut

Eksperter har kartlagt eldreomsorgen under pandemien i åtte europeiske land.

Illustrasjonsbilde av en sint mann med knyttet neve og en redd kvinne i bakgrunnen.
Samiske kvinner er mer utsatt for vold fra partneren enn andre kvinner

Mange grunner til dette, mener forskeren bak en ny studie fra UiT Norges arktiske universitet og OsloMet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og Geir Bukholm, smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet er til stede under en pressekonferanse om vaksiner.
Mange innvandrere sliter med å forstå helseinformasjon

I flere innvandrergrupper mangler fire av ti sentrale kunnskaper og ferdigheter om helse, ifølge ny rapport. Vaksineskepsis er også mer utbredt i innvandrergruppene.

Illustrasjonsbilde av jente som sitter alene i skolegården.
– De spurte aldri om familien min

Slik beskriver en ung jente på 21 år i en flyktningfamilie hvordan hun ble møtt av fagfolk i Norge. Hun er en av ungdommene som har deltatt i en ny studie.

Helsepersonell bruker en pipett med åtte kanaler for å forberede prøver som skal undersøkes.
Mer treffsikker smittesporing i jakten på muterte koronavirus

Metode for raskere og bedre smittesporing av muterte koronavirus viser lovende resultater, ifølge ny studie.

To kvinner ser på matemballasjen på matvarer i butikk.
Er glutenfrie matvarer sunnere enn matvarer med gluten?

Forskere har kartlagt næringsinnholdet i glutenfrie matvarer.

Illustrasjonsbilde av kvinne på sofaen som ser plaget ut.
Psykiske lidelser mindre utbredt blant innvandrere

Men det finnes noen unntak.

Illustrasjonsbilde av lege som jobber med en datamaskin.
Bør sosialarbeidere jobbe mer som legene?

Stipendiat Joakim Finne har forsket på hvordan sosialarbeidere bruker forskning i praksis.

Illustrasjonsbilde av fem unge jenter og gutter som ler sammen
– Stengte fritidsklubber har vært et stort tap for ungdommer

Fritidsklubbene spiller en viktig rolle for folkehelsearbeidet. Forsker spør om kommunene prioriterer dette tilbudet høyt nok.

Illustrasjonsbilde av pressekonferanse om koronasituasjonen.
Mange synes det er vanskelig å forstå helseinformasjon

En av tre mangler sentrale kunnskaper og ferdigheter om helse, ifølge ny undersøkelse.

Bilde av to personer som går på skøyter på islagt vann i marka.
Lei av innestengt koronaliv? Prøv turskøyting

Stadig flere legger ut på lange skøyteturer på islagte vann. Henrik Neegaard er en ivrig skøyteløper og gir deg de beste rådene for en trygg tur.

Illustrasjonsbilde av en mange mennesker som går på gaten i sterkt sollys.
Helsetilbudet for rituell omskjæring av gutter er begrenset og lite tilgjengelig

En ny rapport foreslår flere tiltak for å forbedre helsetilbudet for rituell omskjæring av guttebarn.

Eldre kvinne som sitter i en stol og titter ut av vinduet.
– Inaktivitet er vår tids tause morder

Selv korte perioder med inaktivitet kan få store konsekvenser for eldre mennesker. Forskere etterlyser mer ressurser til trening for eldre under pandemien.

Smilende mann og gravid kvinne på sofa
Myter om graviditet

Er det sunt med sex når du er gravid? Blir du lykkeligere av å få barn?

Lege og pasient. Foto: Ilmicrofono Oggiono
Slik overtaler fastlegene NAV om trygd

Forsker har undersøkt hvordan allmennleger jobber for å overbevise NAV om trygd når pasientens helseplager er diffuse eller vanskelige å forklare.