Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 24 av 42 artikler

Illustrasjonsbilde av baby som ammer.

Får norske barn i seg nok B12 ved fullamming?

Ny studie viser at bekymringen for B12-mangel ved fullamming kan være overdrevet.

Demonstrasjon mot barnevernet.

Har norsk barnevern et ufortjent dårlig rykte?

Kritikken mot norsk barnevern er blåst opp, men deler av kritikken er berettiget, mener OsloMet-forskere.

Gravid kvinne og jordmor.

Jordmødre: Har for få folk til å gi kvinnene god nok omsorg

Mange jordmødre mener det er en stor utfordring å gjøre arbeidet sitt på en tilfredsstillende måte, viser en studie.

Frivillige mannskaper desinfiserer et nabolag i Qingdao i den kinesiske provinsen Shandong.

Kan coronaviruset bli en verdensomspennende epidemi?

– Det er mye usikkerhet og det viktigste nå er å gjennomføre tiltak som hindrer videre spredning av coronaviruset, sier forsker.

Illustrasjonsbilde av en eldre kvinne som sitter på en stol og ser ut av vinduet.

– Mange eldre føler seg som pakker i systemet

Forsker har intervjuet eldre pasienter på korttidsopphold i Oslo.

Kvinne med nyfødt baby på armen.

Tidlig hjelp gir sårbare foreldre en god start

Nytt program forhindrer unødige omsorgsovertakelser og kan forebygge omsorgssvikt i Norge.

Kvinne som går på langrenn i strålende solskinn med skog på den ene siden og ville fjell foran seg.

Slik får du en sunn og aktiv start på det nye året

Forskerne våre gir sine beste mat- og treningsråd for 2020.

Gravid kvinne ved et frokostbord med brødmat, omelett, pålegg og muffins.

Overraskende funn om kostholdet til gravide med svangerskapsdiabetes

I en ny studie om kostholdet til kvinner med svangerskapsdiabetes kommer etnisk norske kvinner dårligst ut.

Illustrasjonsbilde av en kvinne som snyter seg i tørkepapir.

– Enda flere bør vaksinere seg mot influensa

Både leger og NAV bør anbefale vaksine til de som er i risikogruppene, mener forsker.

Sara Cederbom viser Berit Knudtzon treningsøvelser.

Trener seg til mindre smerter

Mange eldre sliter med ulike typer smerter. For Berit Knudtzon (92) hjalp det å begynne å trene hjemme med en fysioterapeut.

Beina til en kvinne som løper.

Dette kan du lære av eliteløperne

Forsker Terje Gjøvaag gir råd om hva som skal til for å bli skikkelig god til å løpe.

Jente med ryggen til går alene på en vei.

Papirløse migranter sviktes i helsevesenet

– Helse- og sosialtjenestene må samarbeide mer og bedre for å kunne hjelpe papirløse migranter, sier sykepleier og førstelektor Trine Myhrvold.

Mann og dame sitter i en sofa med et barn på fanget og en som står på fanget til mannen.

Norge må tilpasse seg lavere fødselstall

All statistikk tyder på at statsministerens bønn om flere barn ikke vil føre frem.

Besteforelder og barnebarnet sitt.

Dagens besteforeldre: På en egotripp eller mer engasjerte enn før?

Både småbarnsforeldre og besteforeldre er tydelige på at besteforeldre bør engasjere seg i barnebarnas liv.

Jente med pil og bue i skogen.

Prøv disse enkle aktivitetene med barna i sommer

– Hold det enkelt, vær tilstede og la barna få tid til å utforske, er forskerens råd for friluftsliv med barn.

Ung kvinne i hijab sitter på en sofa og holder en hånd på armen til en ung kvinne i rollestol.

Hverdagslivet må få større plass når fagfolk skal hjelpe barn og unge

Det er livet hjemme, på skolen og blant venner som er viktigst for barn og unge.

Fire av mennene som startet på helsesykepleierstudiet ved OsloMet i 2019.

Flere menn søker seg til helsesykepleie: – Vil utgjøre en forskjell for gutter som sliter

Anders Jungersen Andresen (t.h.) er en av flere menn som startet på helsesykepleierstudiet ved OsloMet i 2019.

Eldre kvinne som går med rullator.

Enkle øvelser kan hindre at eldre faller

Mange eldre med hjemmetjenester faller oftere og skader seg hjemme enn andre – ofte med langvarige og alvorlige konsekvenser.

Syk kvinne ligger i senga.

Lider du av MUPS?

Medisinsk uforklarte plager og sykdommer, MUPS, kan være et problem, men også en mulighet til å utvide forståelsen av medisinfaget. Det mener en forsker som har dykket ned i diagnosenes roteskuff.

En mann spruter vann med vannslangen på to jenter i hagen.

Slik blir du mer aktiv med barna i hverdagen

Norske barn og unge er ikke aktive nok, viser en kartlegging. Hva kan foreldre gjøre for å få barna til å bevege seg mer?

Illustrasjonsbilde av to eldre kvinner som spiller kort.

Demenshjelpere inspireres av å være til nytte og glede for andre

Frivillige aktivitetsvenner motiveres av ønsket om å hjelpe andre, men i like stor grad av at det er interessant, lærerikt og meningsfullt, ifølge en ny studie fra NOVA.

Gutt og jente løper og hopper paradis.

Hyperaktivitet hos ADHD-barn kan være «selvbehandling»

Rotteforsøk gir håp om at fysisk aktivitet kan bidra til å forebygge ADHD-symptomer.

Illustrasjonsbilde av en jente som går alene på en vei.

– Mange av barna må ta ansvar for både seg selv, søsken og foreldre

Stipendiat Jennifer Drummond Johansen har intervjuet 16 ungdommer som har vokst opp i en flyktningfamilie.

Portrettbilde av Helge Øvreness.

Fikk kreft som 21-åring: – Jeg opplevde en sorg over det livet jeg hadde sett for meg

Helge Øvreness (21) levde et aktivt hverdagsliv, men ble brått syk. Han glemmer aldri helsepersonalet han møtte i kampen for å komme tilbake til livet.