Forskningsnyheter

Viser: 24 av 63 artikler

Forskningsartikkel-template – avansert

Kort ingress

Illustrasjonsbilde av kvinne på sofaen som ser plaget ut.
Psykiske lidelser mindre utbredt blant innvandrere

Men det finnes noen unntak.

Illustrasjonsbilde av lege som jobber med en datamaskin.
Bør sosialarbeidere jobbe mer som legene?

Stipendiat Joakim Finne har forsket på hvordan sosialarbeidere bruker forskning i praksis.

Illustrasjonsbilde av fem unge jenter og gutter som ler sammen
– Stengte fritidsklubber har vært et stort tap for ungdommer

Fritidsklubbene spiller en viktig rolle for folkehelsearbeidet. Forsker spør om kommunene prioriterer dette tilbudet høyt nok.

Illustrasjonsbilde av pressekonferanse om koronasituasjonen.
Mange synes det er vanskelig å forstå helseinformasjon

En av tre mangler sentrale kunnskaper og ferdigheter om helse, ifølge ny undersøkelse.

Bilde av to personer som går på skøyter på islagt vann i marka.
Lei av innestengt koronaliv? Prøv turskøyting

Stadig flere legger ut på lange skøyteturer på islagte vann. Henrik Neegaard er en ivrig skøyteløper og gir deg de beste rådene for en trygg tur.

Illustrasjonsbilde av en mange mennesker som går på gaten i sterkt sollys.
Helsetilbudet for rituell omskjæring av gutter er begrenset og lite tilgjengelig

En ny rapport foreslår flere tiltak for å forbedre helsetilbudet for rituell omskjæring av guttebarn.

Eldre kvinne som sitter i en stol og titter ut av vinduet.
– Inaktivitet er vår tids tause morder

Selv korte perioder med inaktivitet kan få store konsekvenser for eldre mennesker. Forskere etterlyser mer ressurser til trening for eldre under pandemien.

Gravid
Myter om graviditet

Er det sunt med sex når du er gravid? Blir du lykkeligere av å få barn?

Lege og pasient. Foto: Ilmicrofono Oggiono
Slik overtaler fastlegene NAV om trygd

Forsker har undersøkt hvordan allmennleger jobber for å overbevise NAV om trygd når pasientens helseplager er diffuse eller vanskelige å forklare.

Portrettbilde av Annette Vogt Flatby
Dette bør du vite om benskjørhet

Annette Vogt Flatby forsker på hvor farlig det er å være benskjør. Hun har gode råd om hva du kan gjøre for å forebygge allerede i ung alder.

Illustrasjonsbilde av person som smører smør eller margarin på knekkebrødet.
Dette grepet ga merkbart lavere kolesterol etter få dager

En ny studie viser at det å bytte fra mettet til umettet fett kan gi merkbart redusert kolesterol hos friske, unge mennesker.

Illustrasjonsbilde av to personer som spiser hamburgere.
Dette må gjøres for å få nordmenn til å spise sunnere

Ernæringseksperter anbefaler blant annet sukkeravgift, skolemåltider og strengere regulering av reklame rettet mot barn.

ungdom og ensomhet
– Ungdom betaler en høy pris for å lojalt følge smittevernreglene

Ungdom hadde god kunnskap om smittevern, men rapporterte om dramatisk lav livskvalitet etter at samfunnet stengte ned.

Barnevernsansatte opplever et sterkt krysspress

Bok gir innblikk i barnevernsansattes hverdag.

– De som ikke har brutt med familien kan oppleve å falle mellom to stoler

OsloMet-forskere har gått gjennom oppfølgingen av personer som utsettes for negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. De anbefaler blant annet å styrke den helhetlige oppfølgingen av enkeltbrukere.

En mann sitter med hjemmekontor ved et kjøkkenbord.
Derfor bør du komme tilbake på jobb

Ergoterapeut og forsker Lisebet Skeie Skarpaas er bekymret for helsemessige og sosiale konsekvenser av hjemmekontor, og anbefaler retur til kontoret.

Mann løper i skogen.
Forskere tror på endrede treningsvaner etter korona

Utetrening i nærområdet og online trening i stua er de trendene forskerne har mest tro på at kan vedvare.

Tre eldre personer trener i en sal.
Eldre med demens trenger trening

Mange eldre med demens er i dårlig fysisk form. Forskere etterlyser tilrettelagte treningsprogram for denne sårbare pasientgruppen.

Mann foran NAV-kontor
Tøft arbeidsliv for de unge etter koronakrisen

Koronapandemien har ført til en helsekrise og økonomisk krise for Norge. Spesielt unge arbeidstakere kan slite med å få arbeid etter krisen.

Nyfødt barn ved brystet til sin mor.
Hvorfor velger noen kvinner å føde hjemme uten jordmor?

Jordmødre har intervjuet kvinner som valgte å føde hjemme uten helsepersonell. Helst ville flere av kvinnene hatt med en jordmor, viser studien.

Illustrasjonsbilde av baby som ammer.
Får norske barn i seg nok B12 ved fullamming?

Ny studie viser at bekymringen for B12-mangel ved fullamming kan være overdrevet.

Demonstrasjon mot barnevernet.
Har norsk barnevern et ufortjent dårlig rykte?

Kritikken mot norsk barnevern er blåst opp, men deler av kritikken er berettiget, mener OsloMet-forskere.

Gravid kvinne og jordmor.
Jordmødre: Har for få folk til å gi kvinnene god nok omsorg

Mange jordmødre mener det er en stor utfordring å gjøre arbeidet sitt på en tilfredsstillende måte, viser en studie.