English version

NordSTAR

Illustrasjonsbilde fra Pilestredet campus i Oslo. Bildet viser noe av fasaden til en av bygningene, Pilestredet 32, med OsloMet-skilt på veggen. I framgrunnen er det grønne trær, og på fortauet framfor bygniningen går to fotgjengere.

De siste årene har kunstig intelligens (AI) hatt betydelig innvirkning på omtrent alle menneskelige aktiviteter. Kunstig intelligens viser imponerende resultater i mange oppgaver som skal løses, men metodene som brukes har flere utfordringer for å kunne bli pålitelige og bærekraftige. 

Toppmoderne algoritmer innen kunstig intelligens krever massiv datakraft og energi for å håndtere stadig voksende arkiver med stordata. 

For å sikre at fremtidig kunstig intelligens blir miljømessig bærekraftig, må systemene utvikles slik at de til enhver tid optimaliserer tid og energi brukt til beregninger.

Samtidig blir også AI-systemer i lengden truet av menneskelige faktorer, og den største menneskelige utfordringen er mangel på tillit, fordi mennesker ofte ikke forstår hvordan maskiner kommer fram til de beslutningene som tas. 

Selv de mest sofistikerte modellene innen kunstig intelligens mangler åpenhet rundt hvordan de forutser hva som kommer til å skje. 

Nordic Center for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence Research (NordSTAR) er et fremragende forskningsmiljø som vil etablere en ny tradisjon i forskningen på bærekraftig og pålitelig kunstig intelligens. Senteret ledes av Pedro Lind og Anis Yazidi, og er en del av OsloMet Artificial Intelligence Lab og forskningsgruppen Applied Artificial Intelligence.

Hovedmålet til NordSTAR er å utvikle AI-verktøy som tar med alle nødvendige nøkkelaspekter ved bærekraft og pålitelighet i kunstig intelligens. For å nærme seg alle disse nøkkelaspektene, har senteret utviklet fem forskjellige forskningsområder: 

 • Modeller man kan forklare og forstå

  Dette forskningsområdet legger vekt på å kvantifisere usikkerheten i beslutninger gjort av kunstig intelligens. Dette gjøres gjennom å utvikle verktøy for å kunne få bedre forståelse av forskjellige komponenter i modeller for kunstig intelligens, og for å forklare hvorfor spesifikke beslutninger tas.

  Leder av forskningsområdet: 

   Laster inn ...

    

  • Biologisk inspirerte systemer for beregning

   Dette forskningsområdet henter inspirasjon fra naturlig intelligens, som inkluderes i modeller for kunstig intelligens. Målet er å nærme seg effektiviteten i biologiske nevrale systemer. 

   Leder av forskningsområdet:

    Laster inn ...
   • Quantum AI

    Målet med dette forskningsområdet er å redusere gapet mellom antall teoretiske forslag på design og anvendelse av Quantum AI, og den nåværende mangelen på kvantitative praktiske resultater. 

    Leder av forskningsområdet:

     Laster inn ...
    • Sikkerhet, trygghet og pålitelighet

     Dette forskningsområdet tar for seg datasikkerhet, og menneskers fysiske sikkerhet i bruk av kunstig intelligens. Målet er å oppnå et høyere nivå av pålitelighet i bruk av kunstig intelligente systemer og metoder.

     Leder av forskningsområdet: 

     Ahmed Elmokashfi fra SimulaMet 

    • Menneskelige faktorer i kunstig intelligens

     Ved å legge vekt på menneskelige faktorer og verdier i en tidlig fase av utviklingen, skal dette forskningsområdet forsøke å sikre tilliten til de kunstig intelligente systemene som blir utviklet. Forskningsområdet ble startet av Marija Slavkovik fra Universitetet i Bergen. 

     Leder av forskningsområdet:

     Elena Parmiggiani fra NTNU.

    Ledere

     Laster inn ...

     Forskere

      Laster inn ...

      Ahmed Elmokashfi. Leder av forskningsområdet Sikkerhet, trygghet og pålitelighet. Tilhørighet: SimulaMet
      Elena Parmiggiani. Leder av forskningsområdet Menneskelige faktorer i kunstig intelligens. Tilhørighet: NTNU 

      Administrative medarbeidere

       Laster inn ...

       Maria Normann, kommunikasjonsmedarbeider, SimulaMet

       Nyheter fra NordSTAR

       Bilde av tre smilende unge menesker ved et bord i samarbeid om en kreativ oppgave.
       Slik kan biologien inspirere kunstig intelligens

       Mennesker løser oppgaver med lite energi, kunstig intelligens bruker mye strøm. Kan kunstig intelligens lære av biologien?

       Bilde av OsloMet-logo montert på kanten av et glasstak på fasaden til Pilestredet 35 i Oslo. Blå himmel i bakgrunnen til venstre.
       Informasjonsteknologi på publiseringstoppen

       Institutt for informasjonsteknologi hadde høyest publiseringstall av IT-institutter på norske universiteter i 2020.

       profilbilder av Pedro Lind og Anis Yazidi, lederne av NordSTAR.
       NordSTAR på NORA webinar

       Pedro Lind og Anis Yazidi leder det nye norske senteret for bærekraftig og pålitelig kunstig intelligens (NordSTAR). I februar 2021 presenterte de senteret på NORA webinar.

       Bilde av bygning på Pilestredet campus, med grønn klatreplante på veggen, rundt vindu og blå himmel med lette skyer i bakgrunnen.
       Kunstig intelligens-forskning blir fremragende forskningsmiljø

       Nordic Center for Sustainable and Trustworthy AI Research (NordSTAR) er ett av fem forskningsmiljøer på OsloMet som nylig har fått status som fremragende forskningsmiljø av særlig høy kvalitet.

       Bildet viser to personer framfor en skjerm til høyre, og en person til venstre som ser ut til å være tankefull og litt oppgitt.
       Dette er utfordringene med kunstig intelligens

       Kunstig intelligens automatiserer kjedelige rutineoppgaver, men gir oss store utfordringer i sikkerhet, personvern og energiforbruk.

       Illustrasjonsbilde av kunstig intelligens. Bildet viser en lærer som viser fram en robot til en gruppe elever. Dette skaper entusiasme, og stemningen er god.
       Dette bør du vite om kunstig intelligens

       Kunstig intelligens blir stadig viktigere i hverdagen til de aller fleste. Men vet du egentlig hva kunstig intelligens er, og hva det kan brukes til?