Hva er sammenhengen mellom matvaner, ernæring og helse i et samfunnsperspektiv? Masterstudiet gir svar og kvalifiserer deg for folkehelsearbeid lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Dette er en spesialisering ved masterstudiet i helsevitenskap.
-
Studiestart
Informasjon om studiestart finner du på studiestartsiden for samfunnsernæring, master i helsevitenskap (student.oslomet.no).
Generell informasjon om studiestart ved OsloMet (student.oslomet.no).
-
Opptakskrav og poeng
Opptakskrav
Bachelorgrad eller tilsvarende med fordypning i fag/emner av minimum 80 studiepoengs omfang innen mat- og ernæringsfag eller folkehelse. Det kreves minimum 30 studiepoeng i ernæringsfag.
C-krav
For opptak til masterprogrammer ved OsloMet er det krav om at du har gjennomsnittskarakter på minst C fra bachelorgraden din.
Krav om engelskkunnskaper
Det er krav om minst karakter 4 i engelsk fra norsk videregående skole eller tilsvarende, se krav om engelskkunnskaper til internasjonale masterprogram (informasjon på engelsk).
Poengberegning og rangering
Les om hvordan vi poengberegner søknader til mastere og videreutdanninger her.
Søkere til dette studieprogrammet rangeres kun etter karakterpoeng fra bachelorgraden.
Poenggrense ved siste opptak
Alle kvalifiserte.
-
Slik søker du
Slik søker du
For å søke må du registrere søknad i Søknadsweb (fsweb.no). Du må registrere opplysninger om deg selv og laste opp relevant dokumentasjon.
Du må velge ønsket spesialisering når du søker om opptak til masterstudiet i helsevitenskap.
Les mer om søknadsprosessen her.
Når er søknadsfristen?
- 1. mars: Tidlig opptak
- 20. april: Ordinær søknadsfrist
Når får du svar på søknaden?
- 1. mai: Tidlig opptak
- 10. juli: Hovedopptak
Svarfristen er normalt en uke, enkelte ganger kortere.
Søk med studiekode
215 6271
Slik søker du opptak til enkeltemner på masternivå.
-
Hva lærer du?
Samfunnsernæring gir kunnskap og ferdigheter til å kartlegge og analysere utbredelse, årsaker til og konsekvenser av kostholds- og ernæringsutfordringer blant ulike befolkningsgrupper.
Studenten får innsikt i helsefremmende og forebyggende arbeid, og hvordan man kan iverksette og evaluere ulike strategier og tiltak for å fremme et sunt og bærekraftig kosthold.
Spesialiseringen gir også innsikt i politiske aktører og prosesser som er sentrale innen mat og ernæring. Spesialiseringen inkluderer både nasjonale og globale perspektiver og ser særlig på sammenhengen mellom matsystemer, kosthold og bærekraft.
Spesialiseringen foregår på engelsk.
-
Studiets oppbygging
Valgfritt emne Løper over flere semestre1. studieår
Compulsory Courses
1. semester
2. semester
Compulsory Courses 60 ECTS and Master Thesis 50 ECTS
1. semester
2. semester
MAPHN30 - Elective Courses / Valgemner
2. semester
2. studieår
Compulsory Courses
4. semester
Compulsory Courses 60 ECTS and Master Thesis 50 ECTS
3. semester
4. semester
MAPHN50 - Elective Courses / Valgemner
3. semester
MAPHN30 - Elective Courses / Valgemner
3. semester
-
Hvordan foregår undervisningen?
Gjennom studiet vil du følge flere fellesemner som gjelder for alle spesialiseringene i master i helsevitenskap. I tillegg skal du fordype deg innen din valgte spesialisering. Se punktet "studiets oppbygging" for mer informasjon.
Gjennom studiet benyttes flere varierte og studentaktive læringsformer. Forelesninger blir som regel benyttet for å introdusere nytt fagstoff. I seminarundervisning er det fokus på dialog og diskusjon mellom faglærere og studenter.
Du vil i løpet av studiet bruke flere former for digitale læringsressurser, seminarer og forelesninger kan også være digitale. Skriftlige oppgaver, veiledning og oppøving i ferdigheter i akademisk skriving står sentralt i alle deler av studiet. Du må være forberedte på høy grad av egenaktivitet og selvstudier som innebærer både individuelt arbeid og samarbeid med medstudenter.
Undervisning i fellesemnene kan foregå ved begge studiesteder.
-
Hva koster det?
Du må betale en semesteravgift hvert semester (student.oslomet.no).
-
Utveksling
Du kan ta emner ved læresteder i utlandet som del av mastergraden. Det er særlig aktuelt å arbeide med hele eller deler av masteroppgaven ved læresteder eller forskningsinstitutter der det er etablert samarbeid.
Studentutveksling vil fortrinnsvis legges til masteroppgaveåret 3. og 4. semester.
Du finner informasjon om utvekslingsmulighetene for dette studiet på studentsidene
-
Forskerlinje i helsevitenskap
Har du sterk interesse for forskning, stor arbeidskapasitet og ambisjoner om senere opptak til ph.d.- program?
Forskerlinjen i helsevitenskap er et tilbud til heltidsstudenter ved utvalgte masterprogram.
-
Hva kan du jobbe som?
Studiet kvalifiserer deg for ernæringsrelatert folkehelsearbeid lokalt, nasjonalt eller andre steder i verden.
Hovedmålet med utdanningen er å sette deg i stand til å fremme et sunt kosthold tilpasset ulike grupper. Masterstudiet har et spesielt fokus på strategier og tiltak som kan bidra til å forebygge ernæringsrelaterte helseproblemer i samfunnet.
Aktuelle oppgaver kan være knyttet til behovsanalyser, strategiutvikling, prosjektdeltakelse/-ledelse og evalueringsoppgaver innenfor offentlig sektor, industri eller næringsliv. Videre kvalifiserer studiet til opplæring og opplysningsarbeid innenfor fagområdet.
Masterstudiet gir grunnlag for å delta i forskning og fagutvikling, og kvalifiserer for doktorgradsstudier.
Studiested
Spørsmål om utdanningen?
Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.
Bli med i Facebookgruppen Ernæring ved OsloMet.
Du er kanskje også interessert i disse?
-
Akuttsykepleie
-
Anestesisykepleie
-
Atferdsvitenskap
-
Barnesykepleie
-
Barnevern (master i sosialfag)
-
Helse og teknologi
-
Empowerment og helsefremmende arbeid, master i helsevitenskap
-
Ergoterapi, master i helsevitenskap
-
Ernæringskompetanse for helsepersonell, master i helsevitenskap
-
Familiebehandling (master i sosialfag)
-
Farmasi
-
Fysioterapi for barn og unge, master i helsevitenskap
-
Fysioterapi for eldre personer, master i helsevitenskap
-
Fysioterapi for muskelskjeletthelse, master i helsevitenskap
-
Helsesykepleie, master i helsevitenskap
-
Intensivsykepleie
-
International Social Welfare and Health Policy
-
Jordmorfag
-
Kreftsykepleie, master i helsevitenskap
-
Operasjonssykepleie
-
Psykisk helsearbeid, master i helsevitenskap
-
Psykomotorisk fysioterapi, master i helsevitenskap
-
Rehabilitering og habilitering, master i helsevitenskap
-
Sosialt arbeid (master i sosialfag)
-
Sykepleie – klinisk forskning og fagutvikling, master i helsevitenskap
Nyheter
- Vi jobber for å bedre ernæringssituasjonen for grupper og befolkninger, sier førsteamanuensis Laura Terragni.

Dette fastslår professor Liv Elin Torheim som er blant de emneansvarlige på masterstudiet i samfunnsernæring ved OsloMet.
